Предизборната кампания започна с арести в митниците

Петя Банкова пое агенцията едва преди месец и половина и според хора от митниците драмите в агенцията обикновено са заради контрабандните канали и кой да ги владее

Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава, заяви Петя Банкова, изпълнителен директор на Агенция "Митници"
Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава, заяви Петя Банкова, изпълнителен директор на Агенция "Митници"
Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава, заяви Петя Банкова, изпълнителен директор на Агенция "Митници"    ©  Velko Angelov
Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава, заяви Петя Банкова, изпълнителен директор на Агенция "Митници"    ©  Velko Angelov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провеждат акция в Агенция "Митници". Тази новина гръмна в сряда и наруши сравнително спокойните медийни емисии. Тя беше съобщена първо от БНТ, а след това подета и от всички други медии.

До вечерта информациите се позоваваха неофициално на "осведомени източници". Удобен прийом на ДАНС и прокуратурата чрез филтрирана удобна информация да манипулира обществото. Чак вечерта БНР и bTV обявиха, че според прокуратурата е образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, контрабанда и пране пари. Отново неофициално.

Седем човека са били задържани при акцията, между тях директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова, нейният заместник Людмил Маринов. Всички те са арестувани за 24 часа по Закона за МВР.

Неофициално се твърди, че акцията е свързана със сочения за контрабандист на цигари Николай Николов-Паскал.

Впоследствие стана ясно, че са извършени претърсвания в агенцията, на няколко други адреса в София и в Хасково. Претърсени са също домовете и офисите на бивши митничари и бивш директор на митницата на Капитан Андреево, бившият шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ИАРА Марин Димитров и неговият баща Стефан. Според БНТ са извършени обиски в складове в Пазарджик, където е намерен тир с контрабандни цигари, а в дома на Николай Николов-Паскал в Пловдив е намерен и кокаин, както и контрабандни цигари без бандерол, които съвпадали с тези от тира.

Да се разберат истинските мотиви на случилото се не е лесно, защото се преплитат няколко различни сюжета - контрабандните канали в митниците, превземането на институции като ДАНС и антикорупционната комисия и политическото противопоставяне след разпадането на коалицията между ПП - ДБ, ГЕРБ и ДПС, и съответно скорошните избори. От всички тези сюжети единственият публичен е началото на предизборната кампания. За ДАНС в момента се смята, че е под контрола на Делян Пеевски и ДПС. Според хора от митниците драмите в агенцията обикновено винаги в края опират до контрабандните канали и кой да ги владее.

Това е първият арест на директор на Агенция "Митници" в новата история на България.

Задържаната Петя Банкова пое митническата агенция от Павел Тонев едва преди месец и половина след новината, че се обмисля сливането на митниците и Националната агенция за приходите (НАП). Преди това тя беше заместничка на Тонев, била е служител на ДАНС дълги години, но, според собствените й думи, е влязла в конфликт с директора й Пламен Тончев.

Финансовият министър в оставка Асен Василев пък заяви, че премиерът не е бил информиран за акцията (ДАНС е на пряко подчинение на премиера - б.а.), определи работата на Банкова дотук като "много ефективна" и заяви, че според него акцията е за сплашване на директора на митниците.

Kакво е известно досега

До момента няма официално съобщение за провежданата акция на ДАНС и полицията. Всичко, което излиза в медиите, е неофициално и на база техни източници от службите. Според тях причината за претърсванията и изземванията на документи и други вещи от различни адреси са съмнения за контрабанда на цигари. Претърсен е домът на Банкова, още сутринта е отцепен и етажът в Агенция "Митници", на който се намира нейният кабинет. БНР съобщи за акция на ДАНС, като обяви, че се претърсват адреси в квартал Бояна, стаята на гост на хотел "Маринела" в столичния квартал "Лозенец", както и други места близо до него. БНТ добавя, че операцията е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов-Паскал е от Хасково, неколкократно е разследван за контрабанда на цигари, но и досега няма присъда за това. Твърди се, че е започнал нелегалната си дейност в зората на демокрацията заедно с убития Иван Тодоров-Доктора. През 1998 г. са уволнени редица висши полицаи в Хасково заради контрабандата на 3 тира с цигари с негово участие. През 2015 г. отново беше разкрита схема за контрабанда на цигари с негово участие.

Операцията е по неотложност

заяви адвокатката на Банкова на излизане от митниците, за да отиде в сградата на КПК - Комисия за противодействие на корупцията, където ще бъде разпитана. За този орган това е първата акция. (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ беше разделена на две. Законът за Комисията за противодействие на корупцията - КПК, която вече има разследващи функции, беше приет, но парламентът така и не е избрал неин председател, така че не е ясно под чия егида се води акцията.)

"Aз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам", каза пред медиите Банкова. По думите й от работното ѝ място са иззети служебният ѝ компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали.

Банкова твърди, че като служител на ДАНС е имала "професионална неприязън" с шефа на ДАНС, и подозира, че именно той стои зад операцията. "Преди няколко години Пламен Тончев (шеф на ДАНС) реши, че ще ме изпрати в Благоевград за добро наказание. Това е основната им схема - когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", допълни Банкова.

От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити.

Петя Банкова е сестра на бившия шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, който беше уволнен дисциплинарно от Бойко Рашков, но се завърна преди дни във ведомството на база съдебно решение, като е назначен в звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи.

Какво се случи в митниците

Банкова пое поста на върха на приходната агенция на 20 март. Оттогава досега тя направи няколко кадрови промени в митниците. Смени шефовете на най-големите митнически пунктове в страната като тези на Капитан Андреево и Лесово - на границата с Турция, и на Калотина - със Сърбия. Смени и хората начело на териториална дирекция "Митница София" и ТД "Митница Пловдив". За директор на последната беше назначен Мирослав Беляшки - без опит в приходната администрация, който преди това е оглавявал отдел "Канцелария и протокол" на бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров.

За разлика от Беляшки начело на софийската териториална дирекция застана човек с дългогодишен опит в системата - Павел Манченко. До този момент той бе представител на Агенция "Митници" в Постоянното представителство на Република България към ЕС. Манченко има 27-годишен стаж в системата. Заемал е различни длъжности, включително началник-отдел и началник на митница "Аерогара". Тогава името му изскочи покрай изтеклите записи на покойния шеф на митниците Ваньо Танев с Бойко Борисов (тогава премиер). Танев звъни на Манченко за някакъв преместен митничар "от ТЕЛК-аджиите", защото играе футбол с премиера (тогава Бойко Борисов) и трябва да се върне на старата си длъжност.

Според хора от митниците смяната на митнически шефове при промени на върха на агенцията е по-скоро правило, отколкото изключение и обикновено всеки нов директор предприема подобни стъпки.

Според източници от правителството в оставка смените на ключови митнически пунктове са предизвикали гнева на Бойко Борисов. А сюжетът с митниците е атака срещу финансовия министър в оставка Асен Василев, чието назначение е Банкова. "Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на Капитан Андреево има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин", заяви пред журналисти Банкова.

"Очакваме митничари от Англия на Капитан Андреево, доколкото разбирам, днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари", заяви по-късно и Василев.

Председателят на ДАНС пък беше ябълката на раздора във вече разпадналата се сглобка. ПП - ДБ искаха смяната на Павел Тончев, който беше назначен начело на агенцията от президента. Тогава обаче ГЕРБ и ДПС не позволиха на ПП - ДБ да се назначи друг човек, с което на практика изсветлиха към кого е лоялен той.

На пръв поглед акцията на ДАНС и КПКОНПИ изглежда предизборно усилие, което цели да обезглави митниците и овладяване на контрабандните канали, през които се финансират някои партии. Показността на акцията също говори за умишлено търсен ефект.

В момента наистина на митниците на Капитан Андреево и Бургас има митничари от САЩ по програма за сътрудничество. А след сигнали на австрийските служби преди две седмици бяха временно отстранени от работа 20 митничари, които са подозирани, че са искали подкупи от австрийски шофьори.

Замесването на митичния контрабандист Николай Николов-Паскал също е много удобно. Неговото име се свързва с контрабандата на цигари от Кипър и Турция още от средата на 90-те, канали на Държавна сигурност, а като негови "съдружници" се смятат застреляният Иван Тодоров-Доктора и осъденият за контрабанда на кокаин в три държави Евелин Банев-Брендо. Все криминални фигури, които придават мафиотски привкус на аферата. Възможно обяснение е и тезата на Асен Василев - от подобни скандали има полза само мафията. Ако към това се прибави и твърдението на самата Банкова, че от бюрото й са иззети планове за пресичане на контрабандни канали, крушката си намира опашка.

И ако се съди от предишни разработки на ДАНС и КПКОНПИ, и от тази едва ли ще излезе нещо сериозно извън показната акция.

* Текстът е допълнен с последните развития по случая от вечерта на 3 април.

Кой е Стефчо Банков

Стефчо Банков беше директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, който беше уволнен дисциплинарно от министър Бойко Рашков. Това се случи заради негови изказвания за натиск от страна на Рашков Банков да бъде преместен в звено за подпомагане на министъра. След като беше уволнен от МВР, Банков беше назначен на работа във Върховната касационна прокуратура като прокурорски помощник. Сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов твърдеше, че Банков е ръководител на "частното външно наблюдение" на Иван Гешев, което прави нелегални записи.

Само преди дни Антикорупционният фонд разпространи протоколи от разпити, в които Стефчо Банков признава, че Иван Гешев му нареждал да фабрикува и да поръчва медийни публикации срещу негови опоненти.

През март съдът върна Банков на позиция в звеното за подпомагане на министъра. Също като сестра си Стефчо Банков е завършил връзки с обществеността и право в ЮЗУ и има магистърска степен по философия от СУ. Преподавател е в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Банков е и "доктор" от военния университет "Васил Левски".

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 11

    На предишните избори беше информационно-психологическата специална операция (ИПСО) с машините за гласуване, на тази е с разследване на неуловим конрабандист с 30-годишно реноме в занаята. Ударените (на жаргон: уДРените, от "Удри!") служители са със стаж 1 месец в митницата, но с дълги години стаж на лоялни служители в същата ДАНС. Изобщо, откакто ДАНС засякоха преводите през НЕКСО за Хизбулла, доказват само, че са учили ИПСО (информационно-психологически специални операции) при братята чекисти в Москва.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Що пък да не допуснем, че най-сетне "службите" са взели да си вършат работата? "Корупцията по високите етажи" може пък да не се окаже женена само за една-две стари партии? Някои от завъртелите се в ХарварТ много бързо се учат на едно-друго.
    Или да прегърнем презумпцията за невиновност, поради пренадлежност към ППДБ?

    Нередност?
Нов коментар