🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпадането на "Софияплан"

Арх. Любо Георгиев и голяма част от екипа му подадоха оставки, след като общината прехвърли отговорността за осъществяване на общинските стратегии върху предприятието

Арх. Любо Георгиев, вече бивш директор на "Софияплан", казва, че ще предложи за временно изпълняващ длъжността колежката си арх. Жоржета Рафаилова.
Арх. Любо Георгиев, вече бивш директор на "Софияплан", казва, че ще предложи за временно изпълняващ длъжността колежката си арх. Жоржета Рафаилова.
Арх. Любо Георгиев, вече бивш директор на "Софияплан", казва, че ще предложи за временно изпълняващ длъжността колежката си арх. Жоржета Рафаилова.    ©  Надежда Чипева
Арх. Любо Георгиев, вече бивш директор на "Софияплан", казва, че ще предложи за временно изпълняващ длъжността колежката си арх. Жоржета Рафаилова.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 19 ноември директорът на "Софияплан" арх. Любо Георгиев напусна дружеството за анализи и стратегическо планиране, което управляваше четири години и половина. Почти целият му екип също ще последва неговия пример. Така почти нищо от досега съществуващото общинско предприятие няма да остане.

Пред "Капитал" арх. Георгиев, че ще предложи за временно изпълняващ длъжността директор колежката си арх. Жоржета Рафаилова, която по думите му има богат опит в сферата и е участвала в разработването на Общия устройствен план на София. Но съдбата на самото "Софияплан" виси на косъм.

Причината за масовите оставки е донякъде протестна - това лято общинският съвет прехвърли на "Софияплан" задължението да изпълнява отговорностите на кмета и главния архитект, вероятно в опит да намери "виновник" за провалените си проекти. А отговорът на "Софияплан" беше, че работата на дружеството е да анализира и предлага, но не да изпълнява, тъй като не разполага с правните, административни и финансови инструменти за това. Изпълнението зависи от общината, а голяма част от изготвените стратегии, планове и решения, предлагани от предприятието, не са били изпълнени от кметството, аргументира се тогава арх. Георгиев и обяви, че ще подаде оставка. Причината да напусне сега е, че екипът току-що завърши работа по изработването на "Програма за София" - програма, която насочва европейското финансиране за София през следващия програмен период. Какви проекти са предвидени вижте тук.

Зад всичко това пролича, че управляващите града са готови да "изгонят" тези, които не ги представят в бляскава светлина.

Бъдещето на "Софияплан"

След като арх. Жоржета Рафаилова бъде предложена за временно изпълняваща длъжността, кметът на София трябва да одобри това и общината да организира конкурс за позицията. "Надявам се да го направят, защото има примери с общински предприятия, които се управляват от временно изпълняващи директори по пет години. За съжаление това е лоша практика, защото временните директори не са спечели позицията с програма и обикновено се страхуват да предприемат по-смели стъпки", казва арх. Георгиев.

Въпросът е какво ще стане със "Софияплан" след това. За общината би трябвало да е важно да разчита на подобно предприятие, за да може да има аналитичен и обективен поглед за развитието на града и на тази база да предприема различни стъпки. Така например за довършване остават изграждането на Зеления ринг, както и Стратегията за спорт, които се очаква да бъдат готови преди Коледните празници. Но би било доста трудно да се създаде "ново" дружество, което този път има за цел и да координира осъществяването на стратегиите, които изготвя - каквато е последната воля на СОС. Най-малкото за това ще трябва сериозен капацитет от хора и средства.

"Софияплан" оставя зад себе си значително количество данни, анализи и стратегии - всички те публично достъпни, което е рядкост за Столичната община. Такива са например "Визия за София" и "Програма за София". От средата на октомври предприятието отвори и данните, с които работи.

Арх. Георгиев казва, че ще продължи да се занимава с подобна дейност заедно с тази част от екипа, която напуска, но ще работи за други градове в страната или чужбина. Това включва работа по европроекти, изследвания, свързани с градското развитие. "Целим да запазим тази синергия, която имаме, като предоставяме тези услуги и вече сме провели разговори с потенциални такива страни", коментира той за "Капитал".