🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова надежда за пловдивския градски транспорт

Регистрацията на общинското транспортно дружество е към своя заключителен етап, след като на последната общинска сесия бе одобрен бъдещият му управител

Пловдивчани от години негодуват срещу ниското качество на транспорта, осигуряван от частниците
Пловдивчани от години негодуват срещу ниското качество на транспорта, осигуряван от частниците
Пловдивчани от години негодуват срещу ниското качество на транспорта, осигуряван от частниците    ©  Цветелина Белутова
Пловдивчани от години негодуват срещу ниското качество на транспорта, осигуряван от частниците    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Съвсем скоро Пловдив може да има ново, изцяло общинско дружество, което да осигури екологичен транспорт на пловдивчани - "Екобус Пловдив". Идеята за него бе лансирана още през миналата година, но на последната си сесия на 24-ти февруари общинските съветници одобриха за управител на дружеството инж. Илко Търпов, който спечели проведен по-рано т.г. конкурс.

Засега Пловдив е единственият голям град в страната, който няма общинско дружество, а целият градски транспорт е поверен на частни превозвачи. Това е така още от далечната 2007 г., когато съществуващото предприятие "Градски транспорт Пловдив" беше приватизирано от Ангел Батаклиев. Въпреки обещанията за неговото обновяване кратко след като попада в частни ръце, дружеството бе обявено в несъстоятелност. А след като цялата тролейбусна система бе поетапно премахната, сега се търсят други екологични варианти, които да се приложат от страна на местната власт.

В случая новото общинско дружество ще се осигури възможност Пловдив да кандидатства по европейски проекти за модернизация на градската мобилност, както правят други общини в страната - Бургас, Варна, Стара Загора, София. Наред с това ще се създаде конкуренцията между операторите, каквато към момента липсва.

Нова година - ново дружество

Процедурата за създаване на общинско дружество бе задействана в началото на декември 2021 г. С решение на Общинския съвет се възложи изготвянето на оценка на имота, който общината ще апортира в дружеството за изграждане на депо, както и организиране на конкурс за управител на "Екобус".

Избраният сега директор - инж. Илко Търпов, бе единственият кандидат. Той трябваше да предложи концепция за развитието на дружеството за 10-годишен период. Пред съветниците той заяви, че Пловдив изостава от тенденциите, които се развиват в градския транспорт, но изрази готовност да подобри транспортните услуги и комфорта на гражданите. По негови думи екологичния фактор на транспортните средства, точното пристигане на автобусите по спирките, спазването на хигиена в автобусите и тяхната редовност ще са сред основните причини гражданите да изберат именно "Екобус" като начин на придвижване. Потърсен за коментар от "Капитал", Търпов отказа да сподели конкретни бъдещи планове на дружеството преди официалното назначаване.

За бъдещия директор на "Екобус" не се знае много, а справка в Търговския регистър показва, че Търпов не притежава пряко никакви фирми. От обявената от Общината информация става ясно само, че от шест години той е главен асистент в пловдивския филиал на ТУ - София в катедра "Електротехника", както и в катедра "Електроснабдяване и електрообзавеждане в транспорта" във ВТУ "Тодор Каблешков".

Планира се в началото дружеството да оперира с 20 електробуса по 2 линии с около 14 км дължина на курса, които приоритетно ще извозват ученици и студенти и обхващат повечето учебни заведения в града. Тук въпросът е защо общината ще създава две нови допълнителни линии вместо да поеме някоя от 29-те линиите, по които оперират частните превозвачи. "Общината работи в интерес на частните фирми." - категоричен е независимият общински съветник Слави Георгиев, който определи съществуващата транспортна система като "силно раздута схема", а новото дружество единствено като начин за "туширане на общественото напрежение и дебатите в Обществения съвет".

За сравнение: Във Варна (чиято площ е с 50 кв.км по-голяма от тази на Пловдив) автобусните линии са едва 36, но част от тях обслужват пътници не само в града, а и до близките населени места (с. Казшко, к.к. Златни пясъци, гр. Аксаково, с. Тополи и др). В Пловдив само една линия - номер 15, се движи до съседното село Войводиново, и то едва от 2018 г. насам, т.е. превозните средства са концентрирани предимно в градската част.

На същия въпрос при представянето на общинското дружество, зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов коментира, че трудно би било който и да е от частните оператори да закупи електрически автобуси, а и действащите дългосрочни договори, които са подписани с тях, не позволяват на общината да "изземе" част от линиите, по които оперират частниците.

Откъде пари?

Инвестицията за закупуване на превозни средства, зарядни станции и изграждане на депо и съпътстваща инфраструктура по сметки на общината е 21.6 млн. лв. без ДДС, като средствата ще се търсят от еврофондовете в новия програмен период. Не се знае обаче как ще се действа, в случай че не се получи финансиране.

Въпреки редовното споменаване на "Екобус" от страна на местните управляващи, финансирането на новото общинско дружество не бе тема на провелата се неотдавна среща между Здравко Димитров и народните представители от пловдивските избирателни райони, на която се обсъждаха именно проекти, за които е нужна подкрепа и евентуално финансиране.

В бюджета за 2022 г. ще бъдат предвидени средства само за възнаграждение на управителя и за задействане на документите по регистрация на дружеството, както и резерв от около 2 млн. лв. за съфинансиране при отваряне на оперативна програма, по която общината да кандидатства.

В задръстване, но с електрически автобуси

Покрай разговорите за новото общинско дружество за пореден път бе повдигната темата за задръстванията в града. "За бус ленти в централната градска част ще бъдат търсени вариант, но като цяло в момента нямаме такава опция", коментира зам.-кметът Чонов. Той съобщи, че до края на 2022 г. трябва да се въведе 100% еднопосочност в целия град, което ще доведе до ред в движението и в паркирането. "След това ще се мисли за зелена зона и за промяна в цените." От думите му стана ясно още, че в момента тече и процедура по избор на консултанти, които да изготвят План за устойчива градска мобилност за 10 г. напред съобразно новия ОУП, с който да се оптимизира транспортната схема. Зам.-кметът добави, че за момента цените на билетите и картите остават същите. Евентуална промяна ще се обсъжда след като се внедри електронна система за таксуване, която ще позволи по-точен анализ.

Защо се налага създаването на общинско дружество?

Към момента градският транспорт е изцяло поверен на частни превозвачи. Те получават от общината компенсации за преференциалните карти и нерентабилните линии. През 2021 г. превозвачите получиха 8 млн. лева от бюджета на Пловдив - с 1 млн. лв. повече от първоначално предвиденото, след като през септември фирмите заплашиха, че ще спрат транспорта, ако не им се дадат още пари. По думите на зам.-кмета Чонов в предложението на общината за тазгодишния бюджет средствата ще бъдат около 10 млн. лв. С това увеличение местната власт се стреми да предотврати екстремни искания и заплахи.

Наред с това превозвачите получават държавни компенсации и субсидии (общо за 2021 г. малко над 10 млн. лв.) и събират приходите от продажба на билети и карти. По думите на инж. Веселин Дошков (собственик на "Хеброс бус" АД) обаче средствата не стигат. "В силните месеци разходите се покриват на около 85%, а в слабите - едва на 60%, което води до тежки финансови проблеми и декапитализация." Във връзка с получаването на средства от местния бюджет и тяхното оправдаване, срещу двама от превозвачите ("Хеброс бус" АД и "Автотранс 2000" ООД) и трима служители от общинската администрация, които отговарят за контрола, тече разследване от Окръжна прокуратура. От документите, станали публично достояние, се вижда, че фирмите отчитат работа на свръх загуба - прекалено малко продажби на билети, висок разход на гориво, повишени амортизационни стойности и т.н.

Съществуващата нестабилност и неконкурентната среда в градския транспорт се отразява и на качеството на услугата. По данни от общината през 2021 г. и към настоящия момент всекидневно се движат 203 автобуса (от общо 250 разполагаеми), чиито среден интервал на движение на хартия е 12-16 мин. като дори в пикове часове в работни дни автобусите не минават през по-малко от 9 мин. За пропуснати спирки и неизпълнени курсове обаче редовно се получават сигнали от граждани. Глобите на превозвачите за миналата година са в размер на 700 хил. лв. Веселин Дошков обясни, че дефицитът на средства и на работна ръка неизменно водят до огромни затруднения в работата и се отразяват на крайните потребители. По думите му обаче има и друг проблем: изискването на общината линиите да се обслужват с автобуси с EURO 6. "Това е най-несъвършеният двигател, с изключително висок разход на гориво и текущ ремонт и едновременно с това изключително ненадежден, което постоянно вади коли от строя."

Скъпоструващата играчка на Пловдив

Общината направи опит да промени начина на разплащане в градския транспорт чрез въвеждане на електронно таксуване, а на превозвачите да се дават пари само на километър пробег. Системата, въведена от испанската фирма "Индра", бе част от големия транспортен проект и въпреки че общината одобри приемно-предавателните протоколи без претенции за неизпълнение, а изпълнителят получи 19.5 млн. лв., машините така и не заработиха. От общината коментираха, че "системата работи по отношение приоритетността, която се дава на автобусите от градския транспорт по кръстовищата" и разполагаме с остарялото оборудване.

Нещо повече, ако ВАС потвърди решението на Административен съд - Пловдив, общината я грози финансова корекция в размер 905 хил. лв, наложена от МРРБ заради неработещите устройства. Спиране на предварително изпълнение на акта не бе поискано и се наложи санкцията да се плати с част от парите, предвидени в бюджета за 2021 г. за ремонт на ул. "Даме Груев". Парадоксално едновременно с делото срещу финансовата корекция, Общината води съдебната битка и срещу "Индра" за 1.5 млн. лв., след като усвои и банкова гаранция от 500 хил. лв. Бившият кмет Иван Тотев бе потърсен от "Капитал" за коментар относно краха на транспортния проект, но до редакционното приключване на статията отговор не бе получен.