"Софийски имоти" дава под наем за 10 години редица почивни станции по морето

За повечето от тях наемът е нисък заради лошото им състояние, но от общинското дружество се надяват да спестят от поддръжка

Един от имотите, които ще се отдават под наем, е хотел "Катерина" в Балчик
Един от имотите, които ще се отдават под наем, е хотел "Катерина" в Балчик
Един от имотите, които ще се отдават под наем, е хотел "Катерина" в Балчик    ©  Надежда Чипева
Един от имотите, които ще се отдават под наем, е хотел "Катерина" в Балчик    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Общинското дружество "Софийски имоти" пуска конкурс за отдаване на бази под наем по Черноморието и в София.
  • Срокът е десетгодишен, а цените - сравнително ниски.
  • Причината е, че сградите са в лошо състояние, а общината няма пари за инвестиции и ще разчита на наематели.

Четиринадесет сгради, най-вече хотели и почивни станции, включително "Щъркелово гнездо" до яз. "Искър" и бази по централната улица в Китен, иска да даде под наем общинското дружество "Софийски имоти". Това се вижда от предложение на изпълнителния директор Димитър Шивачев и на председателя на борда Полина Витанова, което се прие днес от бюджетната комисия в общинския съвет. Повечето от имотите са по морето (в Китен, Обзор, Балчик, с. Лозенец), но има и няколко в София и Копривщица.

Наемите варират между минимум 290 лв. на месец без ДДС и максимум 1640 лв. без ДДС на месец, но повечето са на сравнително ниски цени.

"Софийски имоти" иска да дава въпросните сгради под наем, защото иначе трябва да прави сериозни инвестиции, за да ги подобри и възстанови във вид, в който да се ползват. "Те следва да бъдат адаптирани към днешните пазарни изисквания, за да могат да бъдат пълноценно използвани, което също предполага използване на средства за нормалната им експлоатация", пише в доклада.

София - с любопитни притежания по морето

Списъкът включва 14 имота - предимно по морето, собственост на "Софийски имоти" или на Столичната община. Три от тях са в Китен, по един в Балчик и Обзор, с. Лозенец. Има един до гарата в Копривщица, а останалите са в София (виж графиката с обектите и наемната им цена без ДДС).

Ако общинският съвет приеме доклада, конкурсът ще се проведе на 16 септември. Казва се, че условията на конкурса ще бъдат разгласени чрез два ежедневника.

Причината "Софийски имоти" да отдава сградите си под наем е, че наемателите извършват подобрения и ги използват за обществени нужди. По този начин дружеството се освобождава от отговорността си да инвестира, както и да плаща за стопанисване и поддръжка, такса смет и подчертава, че "осъществяването на дейност от наемателя в наетия обект ще открие нови работни места". А срокът от десет години се налага, защото иначе наемателите няма да могат да си възвърнат стойността от необходимите инвестиции.

Наследство от "Галатея 2002"

Всички тези имоти са попаднали в ръцете на "Софийски имоти" след сливането му с друга общинска фирма - "Галатея 2002" с решение на общинския съвет от 2014 г. Самата "Галатея 2002" пък стана известна със скандали още когато кмет на София беше Бойко Борисов. През 2006 г. Столичната община дори сезира прокуратурата за продажбите на шест обекта в страната (някои от тях пак по Черноморието), стопанисвани от "Галатея 2002" ЕАД, за "жълти стотинки".

Тогава стана ясно, че ръководството на "Галатея" е продало шест "апетитни имота", като за всеки от тях е имало само по един купувач. Проверката е открила още и че тогава не са били организирани открити конкурси, липсват тримесечни отчети и обяви в Държавен вестник.