София и колите: дългото чакане на паркинги

През лятото ще започне строителството на първите два общински паркинга в "Надежда" и "Слатина", за които ще се взима заем

Често хората паркират в зелени площи или върху тротоари в кварталите заради липсата на паркинги
Често хората паркират в зелени площи или върху тротоари в кварталите заради липсата на паркинги
Често хората паркират в зелени площи или върху тротоари в кварталите заради липсата на паркинги    ©  Надежда Чипева
Често хората паркират в зелени площи или върху тротоари в кварталите заради липсата на паркинги    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преди година и половина столицата се похвали, че ще глобява за неправилно паркиране и представи амбициозна програма за строителство на паркинги.
  • Ефектът и от двете "нови мерки" не се усеща, защото ЦГМ не инвестира, а процедурите за публично-частно партньорство се бавят.
  • През лятото ще започне строителството на първите два общински паркинга в "Надежда" и "Слатина", за които ще се взима заем.
  • За да реши проблема с колите цялостно, София обаче трябва да увеличи платената зона, да помисли за данъците, да подобри градския транспорт.

Столичен квартал в съседство до прясно въведена зелена зона. Паркингът пред блока (каквито има в по-старите жилищни райони) е запълнен към 19 ч. Една кола обаче твърдо търси място и след няколко обиколки решава, че ще паркира до гаражна клетка, върху затревения тротоар. Прави няколко неуспешни опита и след минутка от колата излиза жена, която започва да бута автомобила, така че да успее да се "намести" върху неравностите. С упорство е постигнат невероятният успех - паркомясто в София, и то безплатно. Едва ли е нужно да се дават още примери за проблема с паркирането в града - всеки шофьор го е усетил на свой гръб.

Едно обаче е сигурно - решение няма от вече 15 години. За това време броят на регистрираните в София коли се увеличи повече от двойно. Причината зад тази стряскаща статистика реално е доста проста: да имаш кола в столицата излиза най-лесният и достъпен избор, когато градският транспорт е неудобен, а данъците са ниски дори и за по-старите автомобили. Другите ефекти от многото коли са препълните платени зони, което отчасти се дължи на непроменяната с години цена за паркиране.

А след като общината така и не успя да се справи с причините за повече от десетилетие, сега ѝ остава да опита да се справи с последствията. Това значи да помисли къде могат да отидат всичките тези коли - тоест да започне да строи паркинги. Уви, и такива все още няма, но надеждата е, че тази година ще започнат да се строят. И, не на последно място, няма контрол - както можете да си представите, героите, паркирали върху тротоара, рядко се глобяват.

Когато вече няма мърдане

През последните години градската управа започна да си признава, че проблем има. Бяха въведени и две мерки, които трябваше да отпушат града. Първо, през ноември 2020 г. Центърът за градска мобилност започна да глобява за неправилно паркиране върху тротоари, трамвайни линии, зелени площи и други. Беше въведена и "иновация" - фишове да се налагат дори в отсъствието на шофьорите.

Месец по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова и сегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев представиха програма за ударно строителство на паркинги чрез публично-частно партньорство. Тя предвиждаше върху пустеещи общински терени да строят частни инвеститори, избирани с конкурс, и след това да стопанисват построеното в продължение на 30 години.

Година и половина по-късно ефект не се усеща - Центърът за градска мобилност (ЦГМ) не строи нови паркинги, макар и това да беше едно от обещанията. За 2021 г. общинското дружество е издало фишове за неправилно паркиране на обща стойност 1.65 млн. лв., а за първите два месеца на 2022 г. сумата е близо 310 хил. лв. В нея се включват глобите за неправилно паркиране, вкл. от новите "неприсъствени" фишове.

Въпреки събраните близо 2 млн. лв. дружеството не е предприело никакви действия за отварянето на чакащия с години "довършителни работи" буферен паркинг на метростанция "Сливница" или този на "Централна гара".

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев пък сподели, че анкета е показала, че хората не искат въвеждането на зелена зона точно защото не виждат събраните от общината средства да се инвестират. "Гражданите не виждат зоните за платено паркиране да изпълняват основната си функция: средствата от тях да се реинвестират в инфраструктурата на района - изграждане на паркинги и ремонт на тротоарите. Досега няма нито един паркинг, изграден с пари от платената зона, изключвам буферните паркинги за метрото", коментира Илиев в интервю за "Дневник".

И със сигурност обяснението ще бъде, че парите отиват за изпълнението на транспортната задача. На фона на молбите на кмета Фандъкова държавата да покрие разходите на градския транспорт строителството на паркинги пък сигурно се смята за бял кахър.

Паркинги все пак ще има

Програмата за строителство на паркинги пък така и не влезе в действие. Причината, твърди инициаторът ѝ Георги Георгиев, са бавните административни процедури. Първият паркинг по модела на публично-частното партньорство трябваше да бъде в район "Студентски", до сградата на NV Tower на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Държавата обаче влезе в спор с общината за терените и сега процедурата най-вероятно ще започне отначало.

Тази година най-вероятно ще започне строителството на паркингите в "Надежда" и "Слатина", а публично-частни се предвиждат в "Младост", "Овча купел", "Сердика", "Подуяне" и "Студентски".

Добрата новина е, че общински паркинги все пак ще има. Очаква се това лято да започнат да се строят в столичните квартали "Надежда" и "Гео Милев". Финансирането ще бъде чрез заем от Фонда за устойчиви градове, при положение че Столичният общински съвет одобри. Те няма да бъдат по модела на публично-частното партньорство, а дружествата, които стопанисват терените - "Софийски имоти" и "Пазари Изток", ще съфинансират проектите и ще изтеглят инвестиционния кредит.

"За да е ясна каква е концепцията на общината, ние приехме специална програма за изграждане на паркинги - за да не се работи инцидентно и на парче. За мен ще е успех ако в края на мандата (2023 г.) изградим поне 3 паркинга в резултат на нашите усилия”

Георги Георгиев
Георги Георгиев

председател на Столичния общински съвет

Частна компания ще строи обаче паркинга в "Студентски", като по същия модел се планират и още четири паркинга в "Младост", "Сердика", "Подуяне" и "Овча купел", но за тях все още вървят процедури (виж докъде са процедурите в карето).

"За да е ясна каква е концепцията, ние приехме специална програма за изграждането на паркинги, за да не се работи инцидентно и на парче. За мен щe е успех, ако в края на мандата (2023 г.) изградим поне три паркинга. Имаме вече утвърдената пътека, вече са готови и архитектурните проекти на паркингите. Очаква се в началото на юни Столичният общински съвет да гласува одобряването на заем и да се пуснат процедурите по избор на изпълнител за първите два паркинга", обясни за "Капитал" председателят на общинския съвет Георги Георгиев, който е инициатор на идеята.

Първите: в "Надежда" и "Слатина"

Първият паркинг - този в "Надежда", ще бъде върху терен с площ 5766 кв.м, на ул."Кирил Дрангов", и присъства в бизнес плана на "Софийски имоти". Предвидените нива са четири, като местата за паркиране са 310, от които 14 за хора в неравностойно положение и 32 места, позволяващи зареждане на електромобили. Вече има готов проект за паркинга - конкурсът на "Софийски имоти" е спечелила фирмата "Ей Зет Партнърс" срещу 172.5 хил. лв. Тя е регистрирана през 2017 г. и е собственост на Павел Ангелов.

"Софийски имоти" предвижда да осигури собствени средства в размер до 30% от стойността на бъдещия паркинг, а останалата част ще бъде финансирана чрез дългосрочен инвестиционен кредит от Фонда за устойчиви градове (ФУГ).

Ако Столичният общински съвет одобри тези планове, през юни ще бъде обявена поръчката за избор на строител и ще бъде подписан договорът за финансиране с ФУГ, а през септември може да започне строителството. Прогнозно се предвижда паркингът да отвори врати през септември 2023 г. "Пазари Изток" също скоро може да започне процедура за изграждането на многоетажен надземен паркинг на пазар "Ситняково". Отново се планират 4 нива с не по-малко от 150 паркоместа. Предвиждат се и зони за бизнес събития (на 4-ото ниво), както и спортно игрище 20х40 метра на покрива, две спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница.

Сроковете са подобни, като отново се предвижда паркингът да бъде готов до есента на 2023 г. Инвестиционният проект е изготвен от проектантската "Биас-М" срещу сумата от 84.6 хил. лв.

Нов шанс за частния до NV Tower

Столичната община ще продължи и идеята си за строителството на етажен паркинг в район "Студентски" с капацитет поне 280 места. Теренът се намира точно до 106-метровата кула на "Минстрой пропъртис", собственост на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Търсеше се инвеститор, който да изгради съоръжението върху общинския терен, намиращ се до 106-метровата кула, като на се даваше и любопитната опция за резервиране на половината от местата в паркинга.

Проектът обаче беше спрян заради спор на общината с областния управител. Оказа се, че теренът, върху който се предвижда да бъде построен паркингът, е бил държавен до 17 май 2021 г., когато областният управител на София Николай Пехливанов от "Атака" отписва от държавните регистри два имота с обща площ 3.145 дка на бул. "Г. М. Димитров". Веднага след това Столичната община ги актува като общински и на сесията на общинския съвет в края на годината учредява право на строеж на етажен паркинг.

Впоследствие областният управител на София град (тогава Митко Михайлов) оспорва разпореждането на съвета с имота, където ще се строи, защото бил държавна, а не общинска собственост.

Делото обаче печели общината, след като на 15 април Административният съд решава, че актовете са били законни и общинският съвет е в правото си да вземе такова решение.

Възможно е областният управител (вече Иван Кючуков от ИТН) да обжалва решението на съда. Ако не го направи, общината ще има възможност да обяви процедурата наново.

"Този паркинг беше емблема на публично-частно партньорство, беше готов, но на практика беше спрян от назначения от служебното правителство областен управител, в последния му работен ден. Надявам се сегашният да се съобрази със съдебното решение", казва Георгиев.

Стига ли това?

Остава въпросът защо общината толкова се страхува сама да изгражда паркинги, ами винаги се е оправдавала с липсата на инвеститорски интерес. Пазарът показва, че през последните години инвестицията в паркомясто или гараж в София е изключително изгодна, тъй като те не изискват особена поддръжка, а цената на паркирането непрекъснато се покачва. Тоест това е нещо, от което общината може да печели. Това беше и идеята на "Спаси София", която изработи програма за инвестиции в общински паркинги върху общински терени.

Разбира се, само паркингите няма да решат изцяло проблема на давещата се в коли София - единственият начин общината да "откаже" гражданите от автомобилите е като тя самата спре да се фокусира върху проекти, които засилват трафика и вместо това се съсредоточи върху тяхната алтернатива - редовният и бърз градски транспорт например. Бюджетът на София за 2022 г. обаче ясно показва, че отново управляващите приоритизират големите булеварди и единствено се оплакват, че няма пари за транспорт. Нужно е и последователното въвеждане на рестриктивни мерки в краткосрочен план - по-широки и по-скъпи зони, повече глоби и екипи, които да следят във всички квартали, спиране от движение и глоби за много замърсяващи коли. И не на последно място, София трябва да помисли за данъчната си политика - дори и със сегашното увеличение на данъците в България все още е по-евтино да плащаш за стар и замърсяващ автомобил, отколкото за нов.

Докъде са останалите?

Общината готви и още четири паркинга, като процесите за тях все още вървят. "Процедурите са тромави, но им се вижда краят. Това, което ни бави най-много, са административните процедури - съгласуването с държавните институции, като РИОСВ, експлоатационните дружества, КАТА преди това всички планове минават и през Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), обяснява Георгиев.

Ето и до какви етапи са стигнали останалите паркинги, предвидени по програмата за публично-частно партньорство

  • Паркинг в район "Сердика" - има изготвен проект, съгласуван е с РИОСВ. Предстои обществено обсъждане на подробния устройствен план (ПУП). Има готовност за обявяването на конкурс
  • Паркинг в "Подуяне", "Суха река-запад" - чака се здравно-екологична експертиза от РИОСВ и промяна на ПУП-а
  • "Младост 3" - отново се изработва експертизата и се чака одобряване на ПУП
  • "Овча купел" - чака се промяната на цялостния ПУП за района, който предвижда и новия паркинг, документите са в Направление "Архитектура и градоустройство"


3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 1

    В София дневно се регистрират 500 автомобила, а се отрегистрират около 100. Тези два паркинга ще отложат момента на тоталното задръстване тъкмо с два дена.

    Нередност?
  • 2
    mgd1602478573688233 avatar :-@
    Боряна Белчева

    "Често хората паркират в зелени площи или върху тротоари в кварталите" НЕ "заради липсата на паркинги", а защото не могат да минат през входната врата с колата си! Приветствам начинанието, но хората, които нямат достатъчно морал, възпитание и самосъзнание, няма да изберат паркингите за съжаление!

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    В междублоковите пространства могат да се правят подземни паркинги, а изплащането е лесно. След построяването се слагат колчета да не може да се спира по тротоарите и зелените площи, а колите получават право да паркират срещу поименна карта на градския транспорт и настоящ адрес в някой от тези 4 блока в случай, че искаш колата ти да стои повече от определено време в рамките на месеца на конкретен паркинг. Така хем решаваме проблема с пешеходците, защото покрай паркинга оправяме тротоарите, хем оправяме зелените площи с нови пейки и осветление, хем гарантираме приходи на градския транспорт. За такива проекти спокойно можем и заем да вземем.

    Нередност?
Нов коментар