🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Училище на открито е големият победител в "Градолюбители" 2023 г.

Третото издание на конкурса на "Капитал" и посолството на Великобритания за градски идея награди още екип художнички от Лясковец, колектива "100 стола" и идея за лесен градски компост

От ляво надясно: Роб Диксън (посланик на Великобритания), Мая Цанева и Стилиана Тодорова от сдружение "Безопасни детски площадки", Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и член на журито на "Градолюбители"
От ляво надясно: Роб Диксън (посланик на Великобритания), Мая Цанева и Стилиана Тодорова от сдружение "Безопасни детски площадки", Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и член на журито на "Градолюбители"
От ляво надясно: Роб Диксън (посланик на Великобритания), Мая Цанева и Стилиана Тодорова от сдружение "Безопасни детски площадки", Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и член на журито на "Градолюбители"    ©  Георги Кожухаров
От ляво надясно: Роб Диксън (посланик на Великобритания), Мая Цанева и Стилиана Тодорова от сдружение "Безопасни детски площадки", Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и член на журито на "Градолюбители"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Децата трябва да излизат навън, за да учат за света извън класните стаи. Това е мотото на колектива "Безопасни детски площадки", зад който стоят като двигатели Мая Цанева и Стилиана Тодорова. Тяхната нова идея за "Училище на открито", която има за цел да намира и облагородява места в града, на които учениците могат да провеждат занимания, спечели голямата награда на третото издание на "Градолюбители".

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса се проведе на 18 октомври в резиденцията на британското посолството в София и на нея присъстваха участници и победители в конкурса от трите години досега, както и партньори на инициативата.

Останалите парични награди отидоха при колектива "100 стола", две художнички от Лясковец и екип от Минно-геоложкия университет, който иска да създаде течен зелен компостер за градски условия.

Голямата обща тема сред повечето наградени и участници тази година беше активацията на запустели градски пространства - с други думи, как да направим част от града привлекателна за хора.

Това беше първият конкурс в България за добри градски идеи, които търсят стартово финансиране. С “Капитал” вярваме, че добрите идеи трябва да получат шанс за реализация и се радвам, че това се случва.

Роб Диксън
Роб Диксън

посланик на Великобритания в България

Класни стаи навън

Цанева и Тодорова работят в партньорство с общини, училища и местни общности, като откриват локации в паркове и междублокови пространства, които да заживеят нов живот. Желанието им е тези пространства да се използват за учене на открито и събития в полза на хората от местните общности. Такива места ще бъдат картографирани и обозначени на сайта на сдружението uchanaotkrito.bg.

Мая Цанева разказа пред "Капитал", че "на първо време предстои да съберем нови локации за картата на класните стаи на открито и съответно да наберем такива, които са извън училища и детски градини. След това "ще изберем подходящи, които да облагородим, като акцентът е да бъдат извън София", но да бъдат в региона, уточни тя.

Едно от условията при получаване на наградата от 7 хиляди лева беше именно да погледнат извън София, за да стигне добрата идея до повече населени места.

Спирка, столове и листа

Поради големия интерес към конкурса и страхотните идеи журито и тази година връчи две втори награди. Едната отива при фондация "Колективът", създатели на "Реките на града" и трансформацията на покрива паркинг в бизнес парка в "Младост" в София. Техният проект "100 стола" вече се сбъдна на няколко места в столицата. Идеята им е открити пространства, които остават занемарени и неизползваеми, да бъдат превърнати в активни обществени зони със зеленина и изкуство чрез леки и временни архитектурни намеси.

Сега те печелят финансиране от "Градолюбители", за да се сдобият с оборудване, което да прави по-лесни следващите им инициативи. Пред "Капитал" Мартин Янков от "Колективът" разкри, че все още не са решили кое ще е следващото място, което ще променят, но "имаме карта с над 50 възможни локации, от които ще изберем". Те също бяха подтикнати да напуснат София за следващите си идеи.

Другата втора награда е далеч от столицата. Тя отива при "Глобал интерактив арт" на Невена и Евгения Лефтерови, чиято идея е да преобразят и превърнат в галерия на открито автобусна спирка в град Лясковец до Горна Оряховица. Двете художнички вече имат две преобразени от тях спирки, като те са почистени и с премахнати предишните счупени метални конструкции и изрисувани.

Тяхното творчество е в сферата на триизмерното улично изкуство, чрез което желаят да облагородят градската среда. За "Капитал" двете споделиха, че идеята им "може да бъде мултиплицирана и приложена на други места и да стане ново поле за изява на художници". Очакванията им са с наградния фонд от "Градолюбители" и спонсори до края на годината да завършат още една спирка.

Третото място отиде при екип от учени и студенти, сформиран около Росен Иванов от Минно-геоложкия университет в София. Техният проект цели да превърне зелените отпадъци в града в зелена енергия, течен органичен тор и подобрители за почвата. Това ще се случи чрез изграждане на т.нар. течни компостери, в които биоотпадъците ще се разграждат на място. Така могат да бъдат разградени трева, стърготини от клони, есенни листа и всякакъв тип растителни отпадъци. Голямо предимство на този вид компостери е, че могат да бъдат разположени директно до източниците на зелени отпадъци, което спестява разходите за транспорт и преработване. Наградата от конкурса ще бъде използвана за инсталация на течен компостер и изследване на резултатите от дейността ѝ.

И няколко поощрени

Последната парична награда от 1000 лева отиде като поощрителна при "Морфиъс" - иновативен проект на няколко университета и на Wasabi innovations, който иска да създаде подобна на сапунена пяна обвивка за сгради, за да помага при пречистването на въздуха.

Освен награди от журито партньорът на конкурса "Фонда за устойчиви градове" връчи още четири поощрителни награди. Те ще бъдат консултация за управление и реализиране на проектите за градско развитие. Едната отива при "100 стола". Другата е за проекта "Изгубените космонавти на Смолян", чиято идея е създаването на ново интересно място за привличане на младите. Тя ще се реализира чрез соларен павилион с парк за детски игри и място за разглеждане на небето от специална площадка в центъра на родопския град.

Третата поощрителна награда отива при "Панорамната алея на Брацигово", която иска да облагороди крайградски път и да го превърне в място за разходки и парк. Не на последно място консултация от екипа на ФУГ получават "Арт депо за реставрация", чийто екип има за цел събирането на стари изхвърлени мебели и реставрирането им, за да бъдат използвани отново. То се случва в Бургас в сътрудничество с Coworking Family Burgas.

Всички стигнали до втория тур на конкурса ще получат и безплатен курс по избор от SoftUni.

Конкурсът догодина

"Градолюбители" е конкурс за добри градски идеи, който през 2021 г. вестник "Капитал" и посолството на Великобритания в София стартираха. Целта му е да активира хора и организации от различни населени места в България, имащи идея в някоя от областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, води. В двете му издания до момента над 55 проекта се бореха в надпревара за челните места, които получават финансова награда за тяхната реализация.

Тази година към организаторите се присъединиха базираният в Русе консорциум "Булмаркет груп", която е от най-големите български фирми в секторите на жп транспорта, пропан-бутана и биогоривата. Благодарение на това наградният фонд се увеличи до 22 хил. лв. Други партньори на конкурса са Фондът за устойчиви градове (ФУГ) и IT университетът SoftUni.

Планът на организаторите е конкурсът да се отвори отново за кандидати догодина, като междувременно участниците в него разширят и поддържат мрежата помежду си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    qmp58625067 avatar :-|
    qmp58625067
    • + 2

    Прекрасна инициатива!

    Нередност?
Нов коментар