Ремонтът на центъра на София стигна в Европейската прокуратура

Според регионалния министър се проверява документацията за "Граф Игнатиев", което обещава да хвърли светлина върху системните проблеми в столицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Европейската прокуратура проверява ремонтите в центъра на София, за които общината получи 46 млн. лв. финансиране по оперативна програма.
  • Регионалният министър арх. Иван Шишков даде негативни оценки за изпълнението им и наскоро организира вземането на проби от настилките.
  • Повтарянето на едни и същи грешки при няколкото ремонта на центъра през последните години говори за системни проблеми в управлението.

Новината за това, че изпълнението на централните ремонти в София е некачествено, а средствата не са разходвани по най-добрия начин, едва ли изненадва който и да е от жителите на столицата. Но очевидно начинът, по който се харчат европейските пари за това, е привлякъл и вниманието на евроинституциите, защото днес (28 февруари) регионалният министър Иван Шишков съобщи, че европрокуратурата вече е започнала да проверява Столичната община.

В ефира на БНТ министър Шишков обяви: "Цялата кореспонденция и преписка, свързана с проверката на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София, е предадена на Европейската прокуратура." Той поясни, че проверките са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства. "Миналия понеделник при нас бяха прокурори от Европейската прокуратура и се интересуваха от резултатите от това, което сме установили, и им ги предоставихме надлежно", поясни министърът.

Шишков говори за мащабния проект за реконструкция на централната градска част за 46 млн. лв., по който станаха повечето от издънките, станали известни като "ремонт на ремонта" - "Граф Игнатиев", ул. "Шишман" и жълтите павета. Наскоро Шишков съобщи, че Столичната община най-накрая е подала искане за получаване на европейските пари по този проект, след като няколко години го финансираше със собствени и бюджетни средства. Това най-вероятно е било основанието европрокурорите да влязат на проверка.

"Капитал" изпрати въпроси до Европейската прокуратура, за да разбере какво е провокирало проверката и какъв по-точно е фокусът. Отговор до този момент не беше получен. От общината обясниха, че преди месеци зоната около "Графа" е била проверявана от друга евроинституция - ОЛАФ, и не са установени нарушения.

"Припомняме още, че на три съдебни инстанции българският съд отхвърли всички обвинения за извършени незаконни действия от зам.-кмета Евгени Крусев в качеството му на възложител на проекта, както и че Върховният административен съд отмени с окончателно решение наложената финансова корекция от Управляващия орган на ОПРР по проекта за Зона 2", казаха още от там.

"Хубаво е"?

Проверката на Европейската прокуратура е добър повод да си припомним как София "оползотвори" тези милиони (вижте какъв беше пътят на ремонта на "Графа", жълтите павета и "Шишман" в каретата).

Някои от действията там красноречиво говорят за лоши практики: самото изпълнение, липсата на контрол, вдигнатите рамене на кметството (например при случая с "Графа") и, от друга страна, бързането за усвояване на евросредствата без подготовка и без мисъл за крайния резултат и в крайна сметка изпускането на сроковете (както става при ремонта на зоната около "Александър Невски" и "Шишман").

И макар че втората зона се забави значително, отчасти и за да не навреди на резултатите от местните избори през 2019 г., общината продължава да показва, че научени уроци няма.

В изпълнението на двата проекта - за зоната около "Александър Невски" и за "Граф Игнатиев", и двете ремонтирани със средства по оперативна програма "Региони в растеж", реално има много прилики - проектантът е един и същ (бюро АДА на арх. Иво Пантелеев), строителният контрол - също ("Проджект надзор София"), а изпълнението (от "Джи Пи груп" или "Трейс") е все така проблематично.

"Основният проблем е липсата на строг контрол и достатъчно ясни клаузи за изискванията към качеството на изпълнението, както и сериозни санкции при неизпълнението им. Трябва да има добре подготвени технически проекти и да се променят договорите с изпълнителите и строителния надзор", коментира за "Капитал" общинският съветник от "Демократична България" Бойко Димитров.

Проблемната зона

Обновяването на центъра се готви още от 2010 г., когато кметът Фандъкова обяви за първи път тези намерения. Парите за реконструкцията на "Графа" бяха осигурени през 2012 г. Следват процедури, които се провалят и се пускат наново. Истинското изпълнение - ремонтът на "Графа", започва почти десетилетие по-късно - през май 2018 г.

Изпълнител е "Джи Пи груп", която предлага цената 24 млн. лв. От "Спаси София" сигнализираха тогава за "нарушения по Закона за обществените поръчки, когато една фирма беше избрана заради материал, а друга беше отстранена за същия". От организацията казват, че има съмнение, че Столичната община е опростила огромна забава на фирмата, а с това и санкция за милиони, манипулирайки данните за дъждовно време. По двата казуса са внесени сигнали в българската прокуратура, но от там нищо не е последвало. "Възнамеряваме да актуализираме нашите сигнали и да изпратим вече към Европейската прокуратура, защото българската не направи нищо", коментира независимият общински съветник Борис Бонев за "Капитал".

Ремонтът на "Невски"

Ремонтът на пространството около "Александър Невски" за 14 млн. лв. в голяма степен повтори грешките на "Графа". Първо имаше огромно забавяне след смяната на изпълнителя, макар и в крайна сметка на предишния - "ПСТ груп", да бяха изплатени 4 млн. лв. После главният архитект Здравко Здравков реши да преправя проекта, като за целта на проектанта Иво Пантелеев бяха заплатени 90 хил. лв.

Накрая - след като ремонтът започна късно, стана ясно, че финансирането може да бъде загубено. С последния проект, променен с препоръки от главния архитект Здравко Здравков в началото на 2020 г., реално отпаднаха амбициозните идеи за златни плочки с имената на важни за града хора, златна нишка по паветата с различни туристически маршрути, масивни каменни пейки в тревата и големи осветителни мачти.

Така София ще получи в голяма степен запазване на сегашното състояние - паркингът около площад "Александър Невски" ще остане, а паветата ще бъдат пренаредени (както сега се пренареждат и жълтите), вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Това повдига въпроса какъв ефект ще усетят хората от ремонта и дали мястото ще бъде по-приятно след похарчените средства.

И вечният "Шишман"

За финал, улица "Шишман" е своеобразно олицетворение на капана, наречен в София "ремонт". След огромно забавяне (и вероятно съобразено с изборите през 2019 г.) поръчката за зоната, включваща и ул. "Иван Шишман", и "Шести септември", беше обявена през август 2021 г. Изпълнител бе избран през лятото на 2022 г., а срокът за финала на ремонта беше март 2023 г., който предвид зимата беше много кратък. Сегашният и последен (засега) ремонт тече от началото на есента, но е трети поред.

Това повдигна и реалния риск общината в края на краищата да изпусне всички възможни срокове и да загуби евросредствата, както обяви през есента на 2022 г. Иван Шишков. Впоследствие той и кметът започнаха да правят редовни проверки на последния скандален ремонт - на жълтите павета, за който ГЕРБ в София първоначално твърдяха, че няма проблеми, а накрая решиха да бъде преправен. Последно общината реши, че ще лепи паветата със смола, по нова технология.

Извън разбираемите опасения от поредното дупчене на земята, и тук, както и с проекта за "Александър Невски", отпаднаха всички първоначални и амбициозни идеи: улицата няма да е пешеходна, дори няма да има "ляво паркиране", предвидено преди с цел да намалява скоростта. Това може да бъде достатъчно резюме за това как ремонтите в София се случват - нещо, с което сега се запознава и Европейската прокуратура.

Какво стана с ремонта на "Графа"?



Когато през май 2018 г. "Джи Пи груп" е избрана за изпълнител на ремонта в сърцето на София - ул. "Граф Игнатиев", градинката "Св. Седмочисленици", ул. "Шишман" и околните пространства, фирмата печели не с цена, не със срокове, а с обещания за качество.



Така качеството на материалите, контролът при строителните дейности и ангажиментът за отстраняване на несъответствията са показателите, които оценителната комисия към Столичната община е отличила, избирайки проекта на "Джи Пи груп" на стойност 24 млн. лв. вместо този на другия претендент - обединение с водещ партньор "Трейс", предложило с 1.6 млн. лв. по-малко. Фирмата, упражняваща строителен надзор, обаче се оказа близка до изпълнителя. Четете подробности в текста тук.

Проблемите с ремонта на жълтите павета



За ремонта на жълтите павета се оказва, че процесът е сбъркан на всички възможни нива:

  • Общината не се е интересувала какво и как иска да бъде направено.
  • Проектантът е използвал очевидно неподходяща технология с грешни сметки.
  • Самото изпълнение на ремонта също е лошо.
  • Експерти въобще не са питани - а все още има хора, разбиращи от паваж, чиято история започва от Школата за павьори в с. Дивля, Радомирско...
  • Строителен надзор въобще не личи да е осъществяван.


Четете подробности в текста тук.

"Шишман": ремонт всяка година



Липсата на доверие в общината, некачественото изпълнение на съседните участъци, както и практиката "ремонт на ремонта" са направили темата свръхчувствителна. Сега "под прицел" е ремонтът на ул. "Шишман", като общината първоначално тръгна със заявки, че този път ще е различно, дори говореше за вариант за "пешеходна улица". Ремонтът в момента обаче продължава с обичайните проблеми и ядосва живеещи, бизнеси и минувачи.

Начинанието има тежката задача да утвърди визията на улицата за следващите десетилетия. Повече за това какво се случва на улицата и какво се предвижда, какви са сроковете, както и за цялата хронология на ремонтите четете в текста тук.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3

    Явно европрокуратурата ще е основен действащ играч преди изборите. Явно Магнитски вече не върви и дори води до обратен ефект. Ще видим соросоидните кръгове превзели Европа и Европарламента на последните избори какво са намислили и как ще използват европрокуратурата в бедна и разделена България!

    Нередност?
Нов коментар