Местните избори 2023: София за основен ремонт

Шансът тази есен 18-годишната хегемония на ГЕРБ в столицата да свърши е голям. Дали ще се случи зависи от успеха на новия модел за обединение между реформаторските партии и експерти с план за действие

В града търговете редовно се печелят от "едни и същи" и има съмнения за нагласени поръчки и корупция. Това се потвърждава и от скорошни действия на Европейската прокуратура, която започна разследване за ремонта на центъра. От друга страна, има и принципни и структурни проблеми: на общината ѝ липсва визия, мисъл нещата да се правят за хората, има редица сбъркани процеси, неговорещи си структури.
В града търговете редовно се печелят от "едни и същи" и има съмнения за нагласени поръчки и корупция. Това се потвърждава и от скорошни действия на Европейската прокуратура, която започна разследване за ремонта на центъра. От друга страна, има и принципни и структурни проблеми: на общината ѝ липсва визия, мисъл нещата да се правят за хората, има редица сбъркани процеси, неговорещи си структури.
В града търговете редовно се печелят от "едни и същи" и има съмнения за нагласени поръчки и корупция. Това се потвърждава и от скорошни действия на Европейската прокуратура, която започна разследване за ремонта на центъра. От друга страна, има и принципни и структурни проблеми: на общината ѝ липсва визия, мисъл нещата да се правят за хората, има редица сбъркани процеси, неговорещи си структури.    ©  Надежда Чипева
В града търговете редовно се печелят от "едни и същи" и има съмнения за нагласени поръчки и корупция. Това се потвърждава и от скорошни действия на Европейската прокуратура, която започна разследване за ремонта на центъра. От друга страна, има и принципни и структурни проблеми: на общината ѝ липсва визия, мисъл нещата да се правят за хората, има редица сбъркани процеси, неговорещи си структури.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След 18 години управление на Борисов и ГЕРБ шансът за промяна в София тази есен е сериозен.
  • Дали тя ще се случи ще зависи от успеха на новия модел за обединение между реформаторските партии и експерти с план за действие.
  • Сред най-натежалите проблеми в града са колите, презастрояването, чистотата, парковете, управлението на общинските дружества.

Ремонт с 8 см фуги между паветата. Велоалеи, но само на хартия. Затворени паркове. Нов квартал, но без улици. Ново осветление, ама друг път. В продължение на 18 години София се управлява от ГЕРБ (в началото с Борисов като кмет) подобно на айсберг - на повърхността нещо се показва за пред медиите, едни и същи обещания се дават, а отдолу проблемите се трупат като планина. В четвъртия мандат на Йорданка Фандъкова този начин на работа започна да става все по-натрапчив и видим. Дори "хубавите" неща вече са все по-нескопосани, а гражданите на свой ред натрупаха нетърпимост. Корупцията и работата "на парче" се виждат с просто око - независимо дали става въпрос за разнебитените жълти павета, за паркиране или за цели квартали без детски градини.

За тези години София разполагаше с 4 млрд. лева "безплатни" пари от еврофондовете и стотици милиони собствен бюджет за инвестиции всяка година, комфортно и щедро подсигурени от правителствата на ГЕРБ. Освен метрото, няколко булеварда и спорно работещ завод за боклук обаче тъжната равносметка е, че изливането им не е подобрило особено стандарта на живот в столицата. Друг е въпросът, че инфраструктурата далеч не е единственото, за което трябва да мислят управляващите град с над 1.2 млн население, в който е съсредоточена и солидна част от бизнеса на България. Нужна е цялостна визия и стратегия как София да стане прогресивен, технологичен, чист, конкурентоспособен и привлекателен град за живеене и учене, за работа и бизнес, за култура и творчество и за развлечение.

В последния си мандат кметът Фандъкова все по-рядко се появява публично и подобно на Борисов говори само когато е удобно, избягвайки въпроси.

Един за всички, всички за София

София за пръв път от години има много голям шанс да промени порочния модел, ако партии и експертни и граждански организации успеят да надскочат спънките и се обединят около обща кандидатура за кмет на изборите наесен. Това е и моделът, върху който сега работят "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "Спаси София" и организацията "Екипът на София". Последната е създадена от арх. Любо Георгиев, бивш директор на общинското "Софияплан", и си поставя за цел да бъде свързващото звено между партиите, експертите и гражданите. Резултатът са ежедневни срещи между стотици хора, организирани по сектори, които работят по обща програма и план за действие - какво и как точно трябва да се промени в града. Целта е екипът на бъдещото обединение да бъде подготвен още от първия ден (евентуално) на своето управление.

"Всички страни работим заедно, а за нас това е много ценно: да има съдържателна работа по самия план за управление. Сформирали сме работни групи, в които мислим за транспорта, за околната среда, за детските градини, за структурата на общината, за образованието, за всички аспекти, с които трябва една община да се занимава", коментира арх. Любо Георгиев за "Капитал".

Този процес сам по себе си е прецедент за София. Във вътрешен план експерти и партии идентифицират проблемите на града и обсъждат какво трябва да се промени след управлението на ГЕРБ. Но заедно с това процесът включва и комуникация с гражданите.

Да влязат гражданите

Една от "задачите" е именно вдигане на избирателната активност, като се убедят хората, че те също са участници в определянето на политиките. Затова на тези срещи експертите и политическите фигури се запознават отблизо с проблемите в кварталите, а гражданите виждат, че могат да са полезни и да участват в промяната на града.

Идеята е заедно с хора на място да създадем районни планове за действие, които да са обвързани с общата управленска програма. Ако в цялостната програма се говори, например, какво трябва да се прави с транспорта, то мерките и действията ще са различни спрямо характеристиките на различните части на общината”,

арх. Любо Георгиев
арх. Любо Георгиев

основател на Екипът на София

Опитът от последните местни избори в близки столици като Загреб, Будапеща, Братислава показва, че тази стратегия работи. Важно е обаче балансът да бъде запазен - процесът да не се забули прекалено в експертното, но и партиите да не пренебрегват плана за бъдещето на града. "Ние акцентираме върху програмата за управление, за да знаем какво трябва да се направи от ден едно. Партиите акцентират върху спечелването на изборите. И двете неща са еднакво важни, допълват се", казва арх. Георгиев.

Рискът е тази конструкция на обединението да не издържи заради политическо его и различни виждания как да се случат нещата. С 18-годишното наследство от ГЕРБ в София работата ще много и тежка - не става въпрос само за визия и планове, ами за борба със зависимости и ръждясали структури, както и "завещани" ситуации. Общинарите от ГЕРБ и "Патриотите" например вече одобриха концесията на водата в София за следващите осем години, готви се и процедура за концесионер и на "Топлофикация". Има и сериозни предизвикателства - управлението на столичното парно, Центъра за градска мобилност и Столичния инспекторат са сред тях. Проблемите на София са много, но на първо четене сякаш се открояват пет големи и спешни предизвикателства:

1. Автомобилите и транспортът

Проблемът със задръстения от коли град и въобще трудното придвижване в София е ефект от взаимосвързани, недалновидни решения. Първо, данъците са ниски, а екотакси още не са въведени и използването на кола в града е изгодно.

Второ, неправилното паркиране не се контролира твърде ефективно, като тук има и момент на "толериране" - за да глобява, общината трябва да е предложила алтернативи. Например удобен градски транспорт, но в момента има цели квартали без добри връзки, бус лентите се броят на пръсти, разписанията са нередовни, липсва синхронизиране с метрото и т.н.

Десетилетен проблем е и липсата на достъпни общински паркинги, които уж трябваше да се изграждат със събраните приходи от платена зона. В добавка велоалеи също липсват или са направени така, че използването им на места е откровено опасно.

За повечето от тези проблеми е отговорно общинското дружество Център за градска мобилност (ЦГМ), известно с тъмното си минало (двама убити директори и един със запалена кола) и липсата на ефективност. Ироничен пример, е че то разполага с пет общински паркинга, които обаче отдава под наем (поне до неотдавна) на фирма, свързана с небезизвестния "бизнесмен" Красимир Каменов-Къро. ЦГМ със сигурност ще е едно от най-големите предизвикателства пред новите управляващи на София, които и да са.

2. Презастрояването

Достатъчно е само да споменем "Младост" или т.нар. нови квартали, където сгради се строят в "опасна близост" и инфраструктурата не издържа. Основният виновник е т.нар общ устройствен план (ОУП), който играе ролята на "конституция" на София и е със силата на закон. Той определя в кои зони е позволено високо строителство, къде и как може да се строи. Но планът (приет с изменения през 2009 г.) някак все допуска куп изключения от правилата и успява да отключи частни инвестиции на много места в града, без те да са обезпечени със социална или техническа инфраструктура.

Промяната на ОУП бе сред обещанията на ГЕРБ на местните избори през 2019 г., но така и не стана факт. Става дума за прецизен и мащабен труд и не е ясно кога това ще се случи, но дотогава строителните кръпки и безобразия в града едва ли ще секнат, а сегашният ОУП е доста удобно оправдание.

3. Изчезващите паркове

Зелените пространства за разходка, игра, социализиране, спорт, забавления и т.н. не са лукс или "украса" на града, а съществен елемент от качеството на живот. И в София той е оскъден. Почти 40 хил. дка паркове и зелени зони в града са частни - в това число 20% от територията на Южния парк. Това е и причината планираните още преди 14 години нови паркове като този между кварталите "Витоша" и "Кръстова вада", "Въртопо", "Искър" да не са се случили. За да ги "спаси" от заграждане и застрояване, общината трябва да ги отчужди или изкупи. Проблемът е отлаган във времето и решението му вече надхвърля 4 млрд лева. Заради бездействието на общината са изпуснати и срокове за отчуждения и собствениците могат да обжалват предназначението им след решението на Конституционния съд. Което прави въпроса спешен.

Миналата година главният архитект и екипът на "Софияплан" започнаха да търсят механизми, по които общината може да си върне терените, като например промяна в данъчните модели, въвеждане на нови такси за строителите и др., но все още окончатлено решение няма.

4. Чистотата

В София мръсният въздух е пословичен, а едни и същи фирми от много години си поделят дейностите по сметосъбирането в града, за което общината плаща стотици милиони. И след последния петгодишен търг за 430 млн. лв. фирми на Домусчиеви и Румен Гайтански-Вълка ще продължат да обслужват София (последният и явно, и тайно през общинското дружество "Чистота Искър"), а новите кандидати бяха отстранени. Кофите с боклук са все така отблъскващи на вид и все така преливат дори в центъра на града.

Ако има добра новина, тя е, че договорите с частните фирми изтичат през 2025 г и следващият кмет ще може, ако има воля, да промени начина, по който се чисти градът.

5. Некачествени ремонти, липсващи улици

Практиката "ремонт на ремонта" стана символ на управлението на ГЕРБ. Некачествената работа в централните части на града предизвиква голямо обществено недоволство, което се усети и на изборите през 2019 г. Сандалите около ремонтите в София привлякоха и погледа на Европейската прокуратура, която наскоро обяви, че разследва корупция за поне 6 млн. лв. "Грешките" са на всички нива: лошо изпълнение, не съвсем качествени материали, липса на контрол, липса на съществени санкции, бързане за усвояване на евросредствата без подготовка, изпускане на срокове и забавяне.

И докато инфраструктурата в центъра е наядена от ремонти, на другия полюс са т.нар. нови квартали, където пък изобщо липсват улици, детски градини, паркове, а личният автомобил е единствено решение.

"Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Витоша" търпят пагубния ефект от лошото управление - общината имаше 15 години, за да измисли механизъм за изкупуване на частните терени, за да се изгради инфраструктура, но така и не го направи. Както постъпи и с парковете.

И това е само началото. На опашката са още плачевното състояние на общинските болници, вечният недостиг на места в детските градини, модернизацията на отоплението и енергийната система на града, въвеждането на зелени технологии в транспорта и други градски системи, подобряването на качеството на услугите, доброто управление на стотици общински фирми и предприятия, за да се стигне до занемарените културни институции и счупените механизми за обществено взаимодействие и диалог. Новият кмет на София трябва да е готов да постави началото на тежка работа, която ще продължи десетилетия, преди София да се превърне в модерен европейски град.

Профил: София



Население: 1.27 млн., -1.4% за 10 години

43.6% с висше образование

Брой фирми: 127 хил. Приходи: 195 млрд. лв. Служители: 652 хил.

Топ 5 приходи: НЕК, "Лукойл България", "Булгаргаз", "Кауфланд България", "София мед"

Преки чужди инвестиции: 14.7 млрд. евро, +18.2% за 4 години

Добавена стойност на човек от населението: 25 хил. лв.

Дял на ИТ сектора: 14%

Дял на преработващата промишленост: 8.9%

Средна брутна заплата: 2144 лв., +64% за 5 години

Бюджет на общината за 2022 г: 2 млрд. лв., +47% за 5 години

Данните са за 2021 г., Източник: ИПИ, НСИ, КАПИ
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ogp03622986 avatar :-@
    Al Tatzov
    • - 5
    • + 1

    Безспорно е, че при управлението на Герб, освен позитивите (които в горните статии общо взето са премълчани), се натрупаха и много негативи... Дали това е нормално или не, е отделен въпрос...
    Идването на власт в София на левичарската коалиция ДБПП/Спасителите*, обаче може да бъде катастрофално за града.
    В смисъл, че ще отвори вратите на града за нахлуване на неомарксистката идеология в образованието, възпитанието на децата, медиите, културата, градската среда и т.н.
    ___________________________________
    * чиито лидери, активисти и фенове/членове, в значителна степен са генерично свързани с АБпФК, с техните Слуги и с КДС/КГБ агентурата

    Нередност?
  • 2
    dgerald avatar :-?
    dgerald
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Al Tatzov":

    С какво ДБ са по леви от учителката по руски?

    Нередност?
Нов коментар