🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осветлението в София: десетки милиони за тъмнина

Общината сключи договор за внушителните 88.2 млн. лв. с ДДС за поддръжка и ново осветление, но, необяснимо защо, реално харчи с пъти по-малко. Ефект за софиянци продължава да липсва

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В цяла София има проблеми с осветлението - слаби, неработещи или липсващи лампи, за които граждани активно сигнализират
  • Общината има двугодишен договор за осветлението с две фирми за внушителната сума от 88.2 млн. лв.
  • По нея обаче реално са изплатени само 14.4 млн. лв., а обяснение за огромното разминаване няма

Борисовата градина в София, 19 ч. Три от входовете към парка - откъм метростанцията на националния стадион, БНР и стадион "Българска армия", са тъмни като в рог и по нищо не личи, че това е централен парк. Минувачите са малко, а хората, които разхождат кучета, си светят с телефоните. Тази част от парка е и печално известна с не едно и две нападения и инциденти. "Преди светеше прожекторът на кръчмата "Веселото село", а след премахването й никой не се сеща, че трябват лампи", споделя жена пред нашия екип. Сега единствената (косвена) светлина в този район идва от стадиона, когато има тренировка, свети и входът откъм автокъща "Капитолия".

В София няма въведен "режим на тока", макар и това да изглежда като разумно предположение за необяснимата тъмнина.

Тъмнината е превзела не само парковете, които иначе кметът Фандъкова се хвали, че е осветила за 14 години начело на града, но и много централни и квартални улици. "Лампи има само от едната страна на улиците, но и те са стари и светят слабо, особено зимата", споделя гражданка от кв. "Редута". В парка "Заимов" родители светят с телефони, за да намерят децата си около пясъчника, а същото правят и спортуващите на площадката. Районът около Докторската градина е друг "тъмен" пример, макар че жилищата там са сред най-скъпите града.

Фотогалерия: София - столица, потънала в тъмнина

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Цялата галерия

Тези истории могат да продължат още и още, всеки може да посочи тъмни улици, зони и паркове в квартала си, неподходящи осветителни тела и липса на поддръжка и контрол. Активните сигнали за проблеми с уличното осветление в Контактния център на общината са впечатляващите около 600 всеки ден! За лош късмет на градската управа, точно този проблем не може да скрие сам себе си в тъмнината: София е вероятно най-тъмната столица в ЕС.

Има пари, но няма пари

Дежурният отговор на общината - както за всеки друг проблем, е "няма пари". Този път обаче трудно ще повярваме. През 2021 г. кметството сключи нови двугодишни договори с две фирми за поддръжка и изграждане на ново осветление с прогнозна сума от 88.2 млн. лв. с ДДС - "Лог Сиберия" и "Улично осветление". Това е в пъти повече за година в сравнение със сумата от предходния търг - 32 млн. лв. за четири години (2015-2019). Защо е било нужно това увеличение не става ясно, защото от април 2021 до края на 2022 г. по нея са изплатени едва 14.4 млн. лв. Обяснението на общината е, че прогнозната сума по поръчката няма значение, важно е каква сума за осветление е заложена в бюджета. Но в бюджета също е заложена значително по-висока сума от изплатената. Това разминаване бе засечено и от държавната финансова инспекция (АДФИ), която заяви, че то е нарушение на закона (виж карето).

"Капитал" зададе въпроси на общината, свързани с тази поръчка, но предоставената неточна, недостатъчна и объркана информация така не обяснява огромната разлика от почти 74 млн. лв. между прогнозната сума от 88.2 млн. лв. и реално похарчените 14.4 млн. лв. Редом с това не става ясно и по кое точно направление и в какви точно дейности инвестира тя в осветление.

Почти 74 млн. лв. от поръчката за осветление са само на хартия


Обясненията на общината за грамадната прогнозна стойност (88.2 млн. лв. с ДДС) на голямата поръчка за осветление в голяма степен влизат в противоречие е фактите. Според тях стойността се определя "на базата на извършените разходи през предходните години, като в нея се включва и целия възможен обем от дейности, които може да бъдат изпълнени за периода на договора. Изпълнението на тези дейности, се извършва по преценка на Възложителя и при налична финансова възможност, съгласно одобрения бюджет на Столична Община". И добавят, че са платени по-малко (14.4 млн. лв. за периода от април 2021 до края на 2022 г), защото толкова са били одобрените в бюджета средства за тази дейност.


В бюджета за 2022 г. обаче заложената сумата за дейността "Улично осветление и площади" (Дейност 604) е над 31 млн. лв. В нея влизат ремонт и поддръжка на улично осветление и на светофари (и двете са към дирекция "Управление и анализ на трафика), както и - вероятно - средства за електроенергията. За последното гадаем, защото от общината така и не представиха на "Капитал" детайлна справка за какво точно са отишли средствата по различните пера. Твърдят обаче, че сумата за улично осветление е 9.6 млн. лв. Остава въпросът за какво са останалите над 20 млн. лв. Преди няколко месеца "Капитал" получи данни по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че за поддръжка и изграждане на светофари през 2022 г. са дадени 7.6 млн. лв.


Така в "неизвестност" по Дейност 604 остават 13.8 млн. лв. Ако приемем, че в това перо е и електроенергията - за нея са похарчени към тази дейност 6.7 млн. лв. (според прогнозната сума на последния сключен договор), отново остава "дупка" от 7.1 млн. лв. За това, разбира се, може да има и съвсем разумно обяснение, което обаче така и не беше дадено на "Капитал" от общината.


Прави впечатление и че общината бюджетира по различен начин средствата за поддръжка и основен ремонт и тези за ново улично осветление. Например в бюджета за 2021 г. 7 млн. лв. са бюджетирани като "разходи за външни услуги" за улично осветление (разбирай към частните фирми-изпълнители), а 1.4 млн. лв., отделно, са за основен ремонт и изграждане на ново осветление. Това подсказва, че в поръчката за 73.6 млн. лв. може и въобще да не е включено новото осветление, въпреки че то фигурира в името на самата поръчка, а изграждането му да се възлага по отделни договори. Преди година, когато избухна и скандала с разминаванията в цените на лампите, по сигнал на Борис Бонев, тогавашният зам.-кмет Кристиан Кръстев акцентира именно върху това, че средствата по поръчката отиват основно за "текуща поддръжка".


Така огромната разлика от почти 74 млн. лв. между прогнозната сума от 88.2 млн. лв. с ДДС и реално похарчените 14.4 млн. лв. остава необяснена.


Това разминаване бе засечено и от държавната финансова инспекция (АДФИ), която заяви, че то е нарушение на закона. "Предвид изискванията на чл. 21, ал. 2 от ЗОП, прогнозната стойност да е актуална към датата на откриване на обществената поръчка, определената прогнозна стойност на поръчката от 73 600 000 лв. без ДДС е завишена", пишеше в доклада на АДФИ.


И тогава, и сега пред "Капитал" от общината опитват да обяснят, че сумата всъщност не била за 2 години, а всъщност за 4, като в договора пише, че той може да се удължи с две години. Всъщност обаче в поръчката е предвидено удължаването да се заплати допълнително. Там пише, че възложителят може да удължи срока на договора с 24 месеца, а прогнозната стойност на предвиденото подновяване е 9.2 млн. лева годишно без ДДС за всяка една от четирите зони.

Ето и един съвсем реален пример. През 2021 г. граждани се оплакват от тъмнината в парк "Св. Петър и Павел" в кв. "Разсадника". Оказва се, че фирмата-изпълнител по поддръжката на осветлението не се намесва, а чака общината да да го направи. На въпроси на "Капитал" тогава от общината обясниха, че подземната ел. мрежа е в лошо състояние, но в бюджета на дирекция "Зелена система" не са заложени средства за ремонт. Но защо "Зелена система", а не специално избраните за целта фирми? Защото осветлението е в парк...

Така трябваше да се изчака бюджетът за 2022 г., в който да се заложат нужните средства. След това кметът Фандъкова не пропусна да се похвали с новото осветление срещу 450 хил. лв. Почти толкова са заложените средства за основен ремонт на осветлението за цяла София в същия бюджет. Което ще рече, че общината е направила един-единствен такъв за цялата година - във въпросния парк.

При голямата поръчка за поддръжка има и "загадка" с разликата в цените, на които оперират фирмите за поддръжка на осветлението. Точно преди година за това сигнализира общинският съветник Борис Бонев, който забеляза разминаване в цената на лампите от двете страни на една улица (които обаче попадат в различни райони). Обяснението на общината пък бе, че едната фирма е заложила по-високи цени за основен ремонт и изграждане, а другата - по-високи цени за поддръжка. Така имало разлики в единичните цени, но пък общата стойност била същата. Явно в градската управа смятат, че няма никакво значение колко на практика струват материалите и дейността на фирмите, каква е реалната стойност на поръчката и дали не разхищават пари на данъкоплатците.

Още LED лампи, но по друг договор

Дотук все още не сме говорили за изграждането на ново осветление (макар и в името на голямата поръчка за 88.2 млн. лв. то да фигурира). В случая може да се направи аналог с поръчките за светофарните уредби - скорошно разследване на "Капитал" показа, че сключените договори "техническата изправност и функционалност" на светофари за 13.8 млн. лв. (без ДДС) всъщност покриват само абонаментни плащания, докато отделно милиони се дават за нови уредби. Вероятно подобен е случаят и с осветлението.

Общината има още един едногодишен договор само за поставяне на нови LED лампи - за 760 хил. лв., а изпълнител е общинското дружество "Софинвест", което има инхаус договор с общината. Единствено по нея общината посочи за "Капитал", че има програма и план за обновяване - къде и колко улици ще бъдат обхванати (вероятно защото е по европроект и планът е заложен в изискванията). При голямата поръчка за осветлението работата явно е на парче.

Така по този договор със "Софинвест" през 2022 г. са подменени 3 342 стари натриеви осветителни тела с нови LED по редица големи булеварди в града и изходите от града.

От общината всъщност се хвалят, че са пионери при подмяната на старите лампи с LED и че за 10 години са изградили 20 000 LED лампи, а спестената енергия е над 5 000 000 kw/h годишно.

Общият брой на лампите в София обаче е близо 95 хиляди. Лесно е да се пресметне, че тези темпове на подмяна градът може и да светне след има-няма 20 години.

Кой се грижи за лампите на София?

Две фирми от години печелят договорите за поддръжката на осветлението в София - "Лог Сиберия" отговаря за двата северни района, а "Улично осветление" - за двата южни.

Едноличен собственик на "Лог Сиберия" е Николай Хинтоларски, който чрез други свои фирми често участва и в други поръчки и сделки с общината. С "Ентек" например той купи имота със Славеевата къща срещу 1.154 млн. лв., а преди години компанията бе част от консорциум с "Водстрой 98" (по това време още свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски) за поръчката за ремонт на писти на столичното летище.

"Улично осветление" пък е бившата общинска компания, която през 2007 г. бе приватизирана от групата "Геотехмин" на бизнесмена Цоло Вутов. В момента тя е едноличен собственик на капитала.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pliska99 avatar :-@
    Анна Ботева

    " КУЧЕ ВЛАЧИ , ДИРЯ НЯМА " .....Представяте ли си само , колко милиарди в СОФИЯ се събират от ДАНЪЦИ,ТАКСИ И т.н... Г-жа Фандъкова , нежно трептящият глас .....казва : "Не стигат парите " ?!?!

    Нередност?
Нов коментар