🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София "свети" от сигнали за липсващо и неработещо осветление. Какъв е проблемът?

Градът е тъмен, а работата на парче, липсата на контрол и поддръжка, неправилният избор на осветителни тела правят впечатление

Често срещана "забележителност" в София са лампите в короните на дърветата
Често срещана "забележителност" в София са лампите в короните на дърветата
Често срещана "забележителност" в София са лампите в короните на дърветата    ©  Цветелина Белутова
Често срещана "забележителност" в София са лампите в короните на дърветата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Около 600 активни сигнала от граждани има в общината всеки ден.
  • Самата местна власт не следи за повреди - предимно разчита на сигнали, а работното време на районните администрации е в светлата част на деня.
  • Масово се проектират и поставят неподходящи лампи, а това води до предпоставки за инциденти.

Й. Добрев е предприел нещо като лична кампания за възстановяването на уличното осветление в София. От близо три години подава сигнали за неработещи и липсващи лампи в Контактния център на Столичната община за почти цял "Лозенец", както и в части от центъра, в "Дианабад", "Дървеница", "Студентски град" и други квартали. Реакциите и отговорите от там обаче го карат да обобщи няколко основни проблема с управлението и поддръжката на осветлението в града:

  • липсва контрол от страна на общината;
  • парите за осветление уж все не стигат, но пък цените на обществените поръчки, както и отчитаните от фирмите изпълнители са завишени (къде отиват милионите за осветление четете в текста тук);
  • проектирането на самото улично осветление е лошо - например случва се да се поставя парково осветление по улиците, което разсейва светлината и е предпоставка за инциденти.

Стотиците сигнали, които общината получава всеки ден за проблеми с осветителните тела в града, със сигурност говорят, че нещо не е наред. В големите градове по света на дневен ред е т.нар. последна "козметична характеристика на градското осветление" - естетиката, докато столицата на България все още се бори с проблема "наличност", коментира за "Капитал" Емил Христов от новосъздадената платформа "Екипът на София".

Фотогалерия: София - столица, потънала в тъмнина

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Цялата галерия

Ситуацията в града се описва с ред феномени: изцяло липсващо осветление в части от улици или по цели улици; лампи само от едната страна на улицата; лампи, скрити в короните и клони на дървета, и т.н. Разбира се, има и малко, но добри примери - например осветлението в парк "Свети Никола" в "Зона Б-18" е впечатляващо добре измислено. Което говори, че все пак общината може да прави "чудеса", стига да иска.

В София няма въведен "режим на тока", макар и това да изглежда като разумно предположение за необяснимата тъмнина.

Граждани инспектори

Проектирането на осветление се възлага от общинската дирекция "Управление на трафика", както и дейностите по основен ремонт на уличното осветление и контрол върху изпълнението им. Множеството сигнали в Контактния център на общината, където има около 600 активни сигнала всеки ден, обаче поставя остро въпроса как местната управа разбира и разбира ли изобщо, когато има проблем с осветлението. Съдейки по опита си, заключението на Добрев е, че общината не проверява сама състоянието на уличното осветление, а целият контрол е оставен на гражданите. "Самите граждани обаче не знаят това, предполагам, защото тук, в "Лозенец", сигнали подавам почти само аз. И все пак има известен ефект от това", пише той до "Капитал".

Това наблюдения потвърди и кметът на район "Лозенец" Константин Павлов миналата година. В писмо до родители на деца от Националната природо-математическа гимназия, оплакали се от тъмница покрай училището, той посочва, че "работното време на административния персонал е през светлата част на деня, когато уличните осветителни тела не са в работен режим". Разбира се, ако реши, районът би трябвало да може да назначава проверки (например всеки месец), но това не е принципно задължение. От друга страна, голямата община може да следи активно състоянието на осветлението (например с инспектори), но е друг въпрос доколко го прави.

Емил Христов от "Екипът на София" обръща внимание на това, че няма цялостен анализ и поддръжка на осветлението в града. "Не говорим всички лампи да са с датчици (да, в един момент трябва да се случи и това) и да сигнализират веднага, когато не работят. Говорим за периодични, обикновени обходи и ремонти", казва той.

Според него трябва да се продължи с картирането на абсолютно всички осветителни тела. По тази задача вече е работено донякъде, като последно част от данните са генерирани, трансформирани в подходящ формат и визуализирани през 2017 г. и могат да бъдат открити на сайта на "Визия за София". Важно е обаче да продължат да се надграждат. "Трябва да се направи анализ на осветеността в града и план за действие на база ясна мултикритериална приоритизация", казва Христов. После на база анализи може да се прецени дали имат смисъл да бъдат отново въвеждани в експлоатация, или тяхната локация, и технически характеристики, предполагат по-скоро премахване. Ако общината разполага с такива данни, анализи и система, това би ѝ помогнало да поеме контрола в свои ръце, вместо да гаси пожари след сигнали на граждани.

Тъмнината на пътя

"Капитал" получи десетки сигнали от граждани за липсващо и лошо осветление, повечето вече сигнализирали за нередностите в Контактния център на общината, но без резултат (вижте част от сигналите в карето). Много от тях са свързани и с пътната безопасност. "Ул. ''Зеленика'' и продължението й по ул. ''Житница" до кръстовището с бул. ''Овча купел''. След спирката на автобус 102 (''2032 ул. "Лиляче'') липсват изцяло изградено осветление и тротоари. Точно при спирката има и пешеходна пътека, при която, макар и да има осветление, то е изключително слабо, видимостта продължава да е силно затруднена, като само преди около месец беше блъснат човек на нея!", пише гражданин. Той дава и друг пример - с ул. "Филип Кутев" в частта ѝ зад търговски център Paradise. "При нея единствената разлика е, че има тротоар, но отново липсва осветление. Отново има пешеходна пътека с изключително слаба видимост, която не е просто слабо осветена, тя въобще не е!", се казва в писмото.

Мракът е типичен за столицата отдавна, но в последните няколко години сякаш проблемът се задълбочава, смятат граждани. Дежурният отговор на общината е, че няма достатъчно средства за ремонти. В същото време в поръчката за улично осветление с договори от 2021 г. общината заложи впечатляващата сума от 73.6 млн. лв. без ДДС за две години.

"Въпреки многото сигнали до кол-центъра на Столичната община отговорът е един и същ - осветлението ще бъде възстановено при наличие на финансови средства", пише до "Капитал" гражданин, който сигнализира за неработещо осветление по централните булеварди "Скобелев" и "Опълченска" между "Руски паметник" и бул. "Сливница".

"Градът е пълен с множество стари, неработещи осветителни тела, които стоят така години наред. Това важи за квартали, за отделни градинки, паркове и други градски пространства. Поддръжката е незабележима", съгласява се Емил Христов от "Екипът на София".

Дори когато се поставя ново осветление по проект, прави впечатление, че после общината не се грижи за него. "Не са малко случаите, в които се поставят нови осветителни тела - дори с модерни соларни панели, прикачени към тях. Година по-късно повечето от тези лампи не работят", казва Емил Христов, като дава пример с осветлението на парк "Хиподрума" и новия участък от "Околовръстен път".

Лампи в дърветата и други недомислици

Особено впечатляващи са недомислиците, свързани с проектирането на уличните лампи и поставянето на грешни типове такива. "Ул. "Славянска" 20, около 17:30. Лампа има, но е слаба, в короната на дървото и насочена към уличното платно. Тротоарът е пълен мрак!", казва се в друг сигнал до "Капитал". В кварталите "Павлово", "Бъкстон" и "Бояна" също се оплакват от подобни проблеми. "Малкото налични лампи или са скрити в клоните на дървета, или светят с много приглушена оранжева светлина, която реално не осветява нищо", пише гражданка, подала и сигнал в Контактния център. "Отговорът е един и същ за всеки сигнал - ще бъде взет предвид при изготвяне на програма и ще се случи, АКО има средства... със срок изобщо не се ангажират. Това е адски несериозно отношение", добавя тя.

"Градът е пълен със стари, неработещи осветителни тела, които стоят така от години - в квартали, в градинки и паркове и други градски пространства. Поддръжката е незабележима"

Емил Христов
Емил Христов

експерт от "Екипът на София"

Феноменът "лампи в дърветата" се среща и по централни улици. Друга обичайна столична гледка са осветителни тела, поставени само от едната страна на улицата. "Ул. "Александър Суворов" - между "Каблешков" и "Цар Борис". От едната страна на канала има лампи, а от другата не. Кой и как е решил, че само от едната страна вървят хора, не е ясно", гласи друг сигнал.

Добрев пък забелязва, че на много места в "Лозенец" се използва парково вместо улично осветление. "Тоест вместо осветителни тела, които насочват светлината само надолу към платното за движение и тротоарите, те са със стъклени сфери тип глобус, които разсейват светлината към всички възможни посоки и малка част от светлината попада върху платното", казва той. А това е предпоставка за инциденти, тъй като шофьорите нямат добра видимост.

"Това, в комбинация със слабите крушки (26W), прави улицата тъмна и неприятна, въпреки че всички лампи светят. И по някаква причина общината продължава да поставя парково осветление. В сигнал отпреди два месеца са ми отговорили, че ще монтират ново парково осветление на градска улица, абсолютно грешно, и допринасящо за светлинното замърсяване в градската среда", разказва Добрев.

Добър пример за парково осветление е иначе това в парк "Свети Никола" в "Зона Б-5". Поставените лампи осветяват на достатъчно голяма дистанция, като се виждат както дърветата, така и голяма част от алеите. Прави впечатление, че там лампите не са от типа "глобус", ами се състоят от три крушки, подобни на прожектори, насочени в различни посоки. Уви, на метри от самия парк улица "Шар планина" също тъне в мрак, а в другата посока отрицателен пример е ул. "Българска морава".

В очакване на решенията

Изброените нередности говорят за нужда от генерална промяна в начина, по който общината се грижи за осветлението на града. Като за начало проблем със сигурност са размитите отговорности и дейности между община и поддържаща фирма (като първата предава на втората и обратно). На второ място е нуждата от ясна публична програма, която да задава годишните цели за подмяна на осветление и изграждане на ново. Общината би трябвало да остойности нуждите и да заложи съответните суми в бюджета. И не на последно място, очевидно е, че трябва да се промени механизмът по контрола, както и последващата поддръжка.

"Необходими са целенасочени, подробни анализи на пространственото разпределение, осветеността, вида осветителни тела, наличието на подземна и наземна инженерна инфраструктура и много други фактори. Те биха могли да доведат до оптимизирани решения, които спестяват пари на града и осигуряват оптимално осветление навсякъде. Ефектът ще е много по-осезаем, от ефекта от смяната на крушките по булевардите с енергоспестяващи", обобщава Емил Христов от от "Екипът на София".

Какво ни писаха читатели?

"Капитал" попита читатели дали виждат проблем с осветлението в града. Получихме над 30 коментара и писма от читатели, за които благодарим. Тук публикуваме само малка част от тях.

"Стотици сигнали и жалби. В централната градска част, улиците Буная, Лисец и Каймакчалан, район Оборище. От 20 г. само обещания и 0 лампи, а "Зелена зона" за един уикенд успяха да сътворят!!"

"Вече пет години и зима и лято на ул. Одрин, особено между Пиротска и Симеон, е доста тъмно. Където има крушки са слаби, а пък има места където въобще няма никакво осветление. Та и зима и лято все е тъмно."

"Градинката на "Кристал" беше близо 10-ина дни без никакво осветление (миналия месец). Ул. Париж постоянно е с няколко лампи. Ул. Дунав в частта си под бул. Дондуков също тъне в мрак изненадващо през някои вечери. Онзи ден обсъждахме с приятели, че на всички ни правят впечатление редуващи се светещи и неработещи лампи в центъра на града. Също - че осветлението, дори където го има, е много слабо - по-слабо и от фаровете на колите по улиците. Има осезаема разлика с редица европейски градове, които съм посещавала - там, когато светят лампи- е светло."

"Докторска градина е тъмна. Лампите работят, но като че ли слабо - на доста места."

"Половината парк на "Хиподрума" от "Борис III" до площад "Ручей" няма осветление, като частта му към метростанция "България" е напълно тъмна, а асфалтът е в безобразно състояние. Там се намира и ул. "Връх Тумба", която бе разкопана преди две години и оставена така (не, няма преувеличение). Осветлението в целия квартал е изключително лошо. Лампите са слаби и са насочени по правило към уличното платно. Тротоарите са много зле."

"Бул. Евлоги и Хисто Георгиеви - от страната на Испанската гимназия един голям участък е без осветление."

"Околовръстното шосе на София е осветено само в частта на Южната дъга. По продължение на останалите три-четвърти от километрите... радваме се, че започнаха да строят промишлени сгради и бензиностанции, че да сложат по някоя светеща реклама. Също така, ако шофьор се опитва да се качи от Ботевградско шосе на Околовръстното, стръмният и необезопасен изход е нито осветен, нито има пътна маркировка, нито някаква светлинна маркировка. Изключително опасно по тъмно."

"София е прекрасен град, но за съжаление в някои части на града уличното осветление е слабо или направо липсва. Сигнализирам за една такава отсечка, намираща се в кв. "Манастирски ливади - запад" - ул. "Мур" между пресечките на ул. "Ралевица" и ул. "Лъвски рид".

"Елате на ул. Жолио Кюри в кв. Изток да видите каква тъмница е... Елате и на Незабравка при Парк-хотела, пешеходците не знам как се справят, но и тези с колите едвам виждат, а да не говорим във вътрешността на кв. Изток (елитният квартал) какви тъмница са и то когато учениците се прибират по тъмно, въобще не се виждат!"

"Целият квартал Редута - лампи само от едната страна на улиците, там, където има лампи, те са изключително стари и осветяват слабо зимата. Лятото не осветяват, защото са в листата. Парк "Гео Милев" е отлично осветен, докато наоколо в радиус от 2 км, е тъмница."