София дава 13 млн. лв. за почистване на пътищата на Витоша и в два градски района

Срокът на настоящите договори с фирми, свързани с братята Домусчиеви, изтича това лято и сега се търси изпълнител за следващите две години

В дейностите към поръчката е включено и косене на трева по банкети, земни окопи, разделителни ивици и др.
В дейностите към поръчката е включено и косене на трева по банкети, земни окопи, разделителни ивици и др.
В дейностите към поръчката е включено и косене на трева по банкети, земни окопи, разделителни ивици и др.    ©  Надежда Чипева
В дейностите към поръчката е включено и косене на трева по банкети, земни окопи, разделителни ивици и др.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Прогнозната цена на новата поръчка е с около 4 млн. лв. по-висока от предишната.
  • Тя е с три позиции: територията на парк "Витоша", пътната мрежа на районите "Панчарево" и "Витоша" и част от републиканския път.
  • Срокът за подаване на оферти е до 22 май.

Няколко месеца преди местните избори община София обяви обществена поръчка за зимното поддържане и почистване на пътищата на Витоша (до хижа "Алеко" и "Златните мостове"), районите "Панчарево" и "Витоша" плюс част от републикански път. Стойността ѝ е 12.9 млн. лв. без ДДС, а срокът - една година с включена в сумата възможност за удължаване с още една. Поскъпването в сравнение с предишната поръчка е значително - 4 млн. лв. без ДДС, и дори то да се обяснява с инфлацията, остава въпросът дали ще се усетят подобрения в начина на работа. Миналата поръчка от 2019 г. за същата дейност е била за 8.3 млн. лв.

Предишните договори изтичат през август и общината явно търси да подсигури нов договор в най-скоро време, въпреки че при добра воля би могла да удължи дейността на сегашните почистващи фирми с анекси, което е често срещана практика (включително така вече са удължени и настоящите договори) и да остави новия търг на следващия кмет и администрацията му. Тя обаче е предпочела да обяви процедурата преди местните избори тази есен, т.е. следващият кмет, който и да е той, няма да може скоро да промени условията и ще трябва да се съобрази с проведената сега процедура. Но такъв шанс новият градоначалник поне ще има с мегатърга за сметосъбирането в София за 430 млн. лв. - за което повечето договори изтичат през 2025 г.

Обявената на 20 април поръчка за зимната поддръжка и почистване е разделена на три позиции: за територията на парк "Витоша", за пътната мрежа на районите "Панчарево" и "Витоша" и за част от републиканския път. Срокът за подаване на оферти от участниците е малко повече от месец - до 22 май.

От къде до къде

Първата позиция е за зимно поддържане и почистване на пътища в природен парк "Витоша", като включва пътя до хижа "Алеко" и пътя от кв. "Бояна" - местност Златни мостове, до хотел "Копитото". Прогнозната стойност за позицията е 4.5 млн. лв. за една година заедно с възможността за удължаване с още една.



Втората позиция включва отново зимна поддръжка и почистване на част от общинските пътища в район "Панчарево" и район "Витоша" срещу 1.8 млн. лв. без ДДС.

Третата - същите услуги за републикански пътища Самоков - София от км 81+400 до км 86+700 и части от Софийски околовръстен път - Южна дъга. Прогнозната стойност е 6.5 млн. лв без ДДС.

За какво ще отидат средствата

В поръчката са включени механизирано обработване на пътни платна чрез разпръскване на пясък, почистване на сняг, миене с автоцистерна с маркуч на пътни платна и спирки, оросяване и др. През 2020 г. общинският съветник Тома Белев обърна внимание, че тези дейности поскъпват. Той показа справка, от която става ясно, че през 2019 г. за механизираното опесъчаване и почистване на снега се е плащало 65 лева на декар, а през 2020 г. сумата е била вече 130 лева.

Така е по договорите с настоящите изпълнители - консорциум "София Юг", свързан с братята Домусчиеви, както и ЗМБГ. Като действителни собственици на ЗМБГ са посочени Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Контролът върху компанията се извършва от две акционерни дружества - "Директ инвест" и "Бул инвест груп 2009", в които акционери са пак същите лица. Втората фирма държи до 2018 г. акции и във футболния клуб "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.

Срокът на договорите е бил две години, но впоследствие общината е сключила анекси за удължаването им до лятото на 2022 г. И двата изпълнителя имат договори и за сметосъбирането в община София. Това е дейност, която е включена и в новата поръчка - включително транспортирането им до депото.

Изисквания

Тежестта на компонентите цена и техническо предложение е еднаква за общата оценка - по 50%. Водеща при техническото предложение обаче ще е предложената стратегията на участника по отношение изпълнението на договора, става ясно от документите към поръчката. Изискванията към участниците са всички използвани транспортни средства задължително да отговарят минимум на стандарт ЕВРО 6 или еквивалент.

Иска се опит в сферата - изпълнителите да докажат опит със зимното и лятно поддържане и почистване на пътища и булеварди в последните три години и реализиран оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката.