Страхотната седмица на "Витоша" (Бистрица): купа, стадион без пари и добри приятели

Столичната община позволи на футболния клуб, в който играе и Бойко Борисов, да не плаща наем в следващите 10 години

Повече от 10 години стадионът в Бистрица се ползва от "Бистришките тигри", които преди искаха средства за ремонта му от община и държава
Повече от 10 години стадионът в Бистрица се ползва от "Бистришките тигри", които преди искаха средства за ремонта му от община и държава
Повече от 10 години стадионът в Бистрица се ползва от "Бистришките тигри", които преди искаха средства за ремонта му от община и държава    ©  Велко Ангелов
Повече от 10 години стадионът в Бистрица се ползва от "Бистришките тигри", които преди искаха средства за ремонта му от община и държава    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • София даде безплатно на клуб "Витоша" (Бистрица) да ползва стадиона в селото в следващите десет години.
  • Досега клубът е плащал 643 лв. наем за общинския терен, но няколко години не го е ползвал заради строителство и ремонти.
  • Това е поредният жест на общината към клуба на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Витоша" (Бистрица) имаше голяма седмица. Ветераните на клуба взеха купата след победа с 5:3 срещу "Ботев" (Пловдив), голямата им звезда - Бойко Борисов, се завърна в центъра на политическия живот, а накрая общинският съвет в София позволи на клуба да спре да плаща наем за ползването на терена, върху който е разположен стадионът в село Бистрица.

В последните десет години тимът е имал договор със Столичната община, който се оказа тайна, защото "Капитал" не успя да го получи. Иначе прогнозната сума за месечен наем, дадена в търга на общината през 2013 г., при обявяването на конкурса, е била 643 лв. без ДДС на месец за 26 хил. кв.м терен. Но дори тази сума, която е под наемите на двустаен апартамент, сега трябва да се махне, защото се преценява, че клубът е направил много инвестиции, не е ползвал стадиона, защото е ремонтирал и строил, и следователно явно заслужава да бъде освободен от задължението да плаща на общината. Поне в следващите десет години.

Това пише в предложението на общински съветници от ГЕРБ-СДС, които са задвижили доклада, след като са получили искане от сегашния управител на "Витоша" (Бистрица) - Сергей Ташков, близък до Бойко Борисов (виж по-надолу). То беше прието с пълно единодушие в четвтъртък в общинския съвет, след като всички политически групи го подкрепиха с нужните 45 гласа.

Логично е, че футболният отбор ще продължи да ползва стадиона в селото. Но идеята, че клуб, в който играе политически лидер, ще получи позволение да не плаща на общината, контролирана от собствената му партия, би трябвало да е проблемна за когото и да е, дори да не става няколко месеца преди местните избори. А как се решават нещата със спортната инфраструктура е проблем поначало в общината, където това се случва до голяма степен непрозрачно. Още два стадиона бяха дадени по този начин, а "Бистрица" специално се ползва с доста привилегии в годините на Борисов.

Само за силни

Така например, когато през 2021 г. се разбра, че общината е дала на клуба на футболиста Даниел Боримиров стадион "Кривуля" в Бояна, за да строи спортен комплекс, това бързо предизвика протести. Аргументът на общината и тогава, и сега е, че това е един от начините да развива спортната инфраструктура и да стимулира спорта, защото иначе ѝ е сложно и скъпо. И със сигурност София има нужда от повече площадки, игрища, терени и съоръжения за различни видове спорт. Самият футболен клуб посочва, че играе на това място от 65 години.

Основен проблем обаче остават непрозрачността и липсата на яснота как се взимат решенията кой да стопанисва въпросните терени. Това става чрез конкурси, публикувани на сайта на общината, и обява във вестник. Често обаче процедурата е така скрита, че реално кандидатства един клуб за един терен.

Любими отдавна

Такъв е бил и случаят с ФК "Витоша" (Бистрица)" през 2013 г. От доклада на общинските съветници става ясно, че тогава София е обявила "публично оповестен конкурс, в който Сдружение "Футболен клуб Витоша Бистрица" е единствен кандидат".

Така, през септември 2013 г. общината сключва договор със сдружението за ползването на терена. "Капитал" поиска общината и клубът да предоставят договора, но към момента няма отговор. Видно от обявата, публикувана на сайта, исканият месечен наем е бил за прогнозните 643 лв. без ДДС на месец, а изискванията към кандидатите: да предоставят инвестиционна програма и предложения за начина и формите, чрез които обектите ще бъдат достъпни за училищен и извънучилищен спорт, както и за спорт на хората с увреждания.

Самият конкурс от 2013 г. обаче изглежда по-скоро като вид компромис с футболния клуб. Той е обявен месеци след като "Витоша" (Бистрица) е поискал ремонт с общински средства (500 хил. лв.). Такава точка е била внесена в общинския съвет от тогавашния финансов комисар Орлин Алексиев и сегашния зам.-кмет Дончо Барбалов, но е била бързо оттеглена по молба на Бойко Борисов. Причината - гражданско недоволство, че София ще финансира ремонт именно на стадиона, където играят "Бистришките тигри".

"Помолих г-жа Фандъкова да помоли общинските съветници да извадят от дневния ред на общинската сесия точката, в която е включен ремонт на стадиона в Бистрица. Искрено съжалявам, че това населено място, което е част от София, ще остане без модерно спортно съоръжение, но не искам да се правят спекулации, че ремонтът се прави само защото аз съм картотекиран в местния футболен отбор. Отборът на Бистрица е достатъчно силен дори когато играе при тези условия", коментира тогава Борисов.

Конкурсът за наем на общинския терен е обявен малко след това по предложение на тогавашния районен кмет на "Панчарево" Димитър Сичанов, който го мотивира с липсата на средства в общинския бюджет. "Витоша" (Бистрица) печели с инвестиционна програма с прогнозен размер на инвестициите над 500 хил. лв. - именно толкова, колкото са се искали от общината преди това.

С малко помощ от приятели

Впоследствие, при реализиране на програмата, реалните инвестиции набъбват до 1.5 млн. лв., "което надхвърля в пъти направената прогнозна стойност на инвестициите към момента на сключване на договора за наем", пише в сегашния доклад на общинските съветници. Част от средствата вероятно са предоставени пък от спортното министерство при управлението на Красен Кралев - клубът кандидатства с разрешението на общината през 2016 г. за финансиране на откритите трибуни.

"В извършените подобрения върху имота Столичната община не е поемала никаква финансова тежест, включително и чрез компенсиране на дължимия наем", подчертават вносителите на доклада от тази седмица. През периода на действието на договора иначе е била осигурена "модерна и съвременна спортна база за около 500 състезатели по футбол, от които 350 деца от различни възрастови групи. "На предоставения общински имот, представляващ спортен комплекс в с. Бистрица, са изградени изцяло нови спортни съоръжения", пишат съветниците Анатоли Илиев, Диян Стаматов, Стефан Марков.

Футболният клуб е направил следното: открити трибуни за зрители и обслужваща сграда, допълнително игрище на втори етап, после метална козирка, допълнително застрояване на трибуни "Домакин" и "Гост"; трибуна ВИП - 3 блока с 200 места. Изградени са и съблекалня, зала за пресконференции, лекарски кабинет, прожектори, автоматична поливна система и дренаж на стадиона. Ремонтирана е и една съблекалня.

"През периода на извършване на посочените СМР сдружението заплаща дължимия наем на Столичната община, въпреки че не може да ползва стадиона. Този период е с обща продължителност от около 5 години от 10-годишния срок, за който теренът е отдаден под наем. Това означава, че поради реализиране на своята мащабна инвестиционна програма клубът обективно не е можел да използва имота през половината от срока на договора за наем", обясняват в мотивите си съветниците от ГЕРБ.

Любимият отбор

Но "Витоша" (Бистрица) не изглежда да има проблем с намирането на терени. Младежката школа "Витоша" (Бистрица) играе и в студентския комплекс "Бонсист" до УНСС, както и на стадион "Летище" - игрището, за което малцина знаят, че се разполага близо до стария терминал на летище София и което се поддържа, коси, осветява и беше ремонтирано, докато още беше собственост на държавата.

Клубът провежда занимания и в спортния комплекс "Арена Младост" в столичния квартал "Младост 2". Прави впечатление, че теренът, върху който е разположено игрището, реално представлява междублоково пространство с предназначение "за озеленяване". Въпреки това си отреждане, по принцип позволяващо само паркове - публична собственост, и евентуално кафе, църква, трафопост или тоалетна, собствеността е частна. В имотния регистър липсват данни за това кой притежава имота. Собственикът на отбора - Сергей Ташков, притежава жилище в близост (повече за Ташков виж в карето).

Ако реши, "Витоша" (Бистрица) все пак ще може да предоставя стадиона в Бистрица на други клубове - само при състезания, казва се в решението на общинския съвет. Така вероятно се оставя вратичка за ФК "ЦСКА 1948", който играе домакинските си мачове на този стадион. Клубът от Първа лига получи в началото на април от общината за безвъзмездно ползване стадиона в Требич, пак за 10 години, като там ще развие своя тренировъчна база, писа "Дневник".

При това положение обаче не е ясно какво изисква общината от клуба в бъдеще. В доклада не се споменават още инвестиции. "Капитал" изпрати въпроси до "Витоша" (Бистрица), за да разбере дали клубът предвижда такива, както и кой сертифицира инвестициите, но към момента няма отговор.

И други връзки

Ръководителят на футболния тим - Сергей Ташков, е известен с близостта си с Бойко Борисов. Очевидно това не е единственото име от бившата управляваща класа, с което Ташков е в близки връзки. Името му влезе в медиите покрай ареста заради бракониерство близо до Симитли през 2021 г. Заедно с него беше задържан и бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев.

Тогава вътрешен министър беше Бойко Рашков, но към момента не са излезли резултати от разследването на прокуратурата.

Плюс още два

На сесията на СОС в четвъртък бяха разгледани още два доклада за безвъзмездно даване за 10 години на спортните терени. Единият е в село Кокаляне, а другият - в с. Железница.

#1

В с. Кокаляне
общинските съветници предлагат да предоставят безвъзмездно стадиона за следващите 10 години на местния футболен клуб "Орловец 2015". Искането е постъпило от управителя на сдружението Венцислав Стойков, като в клуба работят двама треньори. В доклада на съветниците се казва, че "със собствени средства (на клуба), както и с подкрепата на жители на район "Панчарево", от 2015 г. досега са извършени редица подобрения на стадиона. Те включват поставянето на футболни врати, фургон със съблекални, волейболно игрище, успоредка за упражнения, четири скамейки и др. Според репортаж на Nova, от средата на 2015 г. футболният клуб се занимава с поддръжката на стадиона в село Кокаляне по силата на договора за заем и послужване с община "Панчарево". От разпространена в медиите позиция на Стойков пък става ясно, че клубът дори е имал проблеми с районната община през 2018 г., тъй като "кметството пречи на по-нататъшно развитие на базата, като отказват съдействие за прекарване на ток на стадиона. Позволява товаро-разтоварни дейности на стадиона и съхраняване на строителни материали на фирми, изграждащи пътната настилка в населеното място".

След гласуването на това решение сдружението едва ли ще има повече подобни проблеми. В следващите десет години ще зависи изцяло от него какво ще има на терена, като според изискванията на общината се задължава да поема всички консумативи и разходи по експлоатацията на обекта.

#2

В с. Железница
общината ще даде общинския си имот, върху който отново има действащ стадион, на едноименния футболен клуб с председател Захари Младенов. В решението на СОС се казва, че през последните години ФК "Железница" е извършил "значителни подобрения върху гореописания имот", като се изтъква, че са построени "съблекални, което е задължително условие за развиване на детски и масов футбол и лицензионен критерии на БФС". Финансирането е било "с помощта на дарения, спонсорства, партньори и местната власт, лично финансиране от членовете на сдружението, инициативи за набиране на парични и материални средства и безвъзмезден ежегоден труд". Досега клубът е провеждал тренировки и състезания, футболни срещи и турнири на терена. Изтъквайки приноса дотук и без изисквания за инвестиции в бъдеще, общината предлага в следващите десет години ползването на терена да бъде безплатно.
Все още няма коментари
Нов коментар