©  Надежда Чипева

5 милиона и е ваш: ББР предложи Пловдив да откупи покрития мост на Марица

Новата общинска власт иска да си върне съоръжението, което от години загрозява центъра, но засега няма планове какво да прави с него

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пешеходният мост в Пловдив от години е грозно петно в пейзажа на града. Още от отдаването му на концесия през 2001 г. той придоби вид на битак в центъра на града и остана в това състояние през годините, като само се влошаваше. Достатъчно е да се отбележи, че в момента от нито едно място по цялата конструкция над Марица не може дори да се види реката.

По силата на заемно споразумение концесията на моста е придобита през 2018 г. от Българска банка за развитие, след като купува "Търговски център Марица" - дружество с предходен едноличен собственик Денис Бареков и първоначален концесионер на моста. Според публикувания договор банката е платила 5 хил. лв. за компания с активи близо 5.5 млн. лв.

Концесията изтича през 2035 г., но новото управление на община Пловдив още в първите седмици заяви желанието да си върне владението над съоръжението.

ББР пък от своя страна изразиха готовността си за преговори - изпълнителният директор на банката Илия Караниколов вече беше два пъти на срещи с новия кмет и с други представители от града.

Ще си върне ли Пловдив Пешеходния мост

Първата среща между двете страни трябваше да се състои на 6 декември, но бе отложена заради болест на представителя на банката. Все пак два дни по-късно, на 8 декември, кметът Костадин Димитров се срещна с Караниколов. В прессъобщението се казва, че двамата са обсъдили концесията на моста и възможности общината да възстанови правото си на ползване, но след запитване на "Капитал" от общината определиха срещата като "просто първа опознавателна среща, в която бяха декларирани намерения за по-нататъшни разговори от делови порядък, които тепърва предстоят" и уточниха, че тези разговори най-вероятно ще се случат след Нова година.

Въпреки това от общината и банката явно са нетърпеливи да затворят сделката, защото тази сряда, 13 декември, се състоя нова среща. Този път разговорът беше в по-широк кръг и на него присъстваха и общински съветници.

Представител на банката този път бе Цанко Арабаджиев, член на управителния съвет и изпълнителен директор на ББР. "Банката е склонна да реши въпроса с Пешеходния мост в Пловдив, защото по едно стечение на обстоятелствата в миналото концесията е останала при нас - нещо, което се различава много от мисията и целите на банката, а тя е да подкрепя малки и средни предприятия", коментира той.

От кметството коментираха, че идеята зад срещата е била да обсъдят ориентировъчната цена на моста, за да могат да я заложат за коментар в разговорите за бюджета на града за следващата година. Женя Петкова, зам.-кмет по финансите, увери, че ако общинският съвет има воля да си възвърне правото над моста, от кметството ще направят всичко възможно това да се случи.

"Ние защитаваме общинския интерес, но те защитават държавния интерес, така че не могат да ни го дадат без пари", коментира Добромира Костова, общински съветник от групата на ПП-ДБ.

Колко ще струва откупуването на концесията

Все още не е ясно колко точно ще струва връщането на моста. Арабаджиев заяви, че по предварителни разчети банката ще очаква 5 млн. лв. от общината, но тази сума, както и как да бъде изплатена тя - еднократно или на вноски, е въпрос на преговори и на допълнителни анализи.

Преди време пред "Капитал" кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който от години работи за връщането на актива, каза, че банката го е остойностила на 4.3 млн. лв. Такова предложение той е получил миналата година и го е предал на голямата община, но тогава нищо не беше направено.

“В крайна сметка банката трябва да каже каква е сумата, която е дала, когато е кредитирала концесионера и съответно тази сума за какъв период от време може да бъде разсрочена, да не е еднократна. Когато ги знаем всички тези параметри, тогава може да се пристъпи съответно към процедура, която да даде възможност Община Пловдив да си влезе във владение още сега. А да не чакаме 35-а година.

Георги Стаменов
Георги Стаменов

кмет на район "Централен"

Пред стария концесионер също така все още има възможност да заяви връщане на дружеството - опцията изтича през 2023 г., както съобщиха преди време от ББР. По всяка вероятност такова няма да бъде направено.

Когато се уточни финансовата рамка, Общинският съвет ще трябва да даде зелена светлина за придобиването на правата за управление върху целия този актив, твърди Стаменов. Кметът не може еднолично да започне да води преговори, без да се съобрази с местния парламент. "Всичко минава през санкцията на общинския съвет", признаха и от общината.

Какво ще е бъдещето на моста

Общинските съветници ще участват и в решенията относно бъдещите визия, функция и управление на Пешеходния мост, в случай че градът успее да си го възвърне. Стои въпросът и какво да се направи с търговските обекти там.

Но от общината все още не желаят да се ангажират с конкретни идеи и намерения. "Това е един дълъг и широк дебат, в който ще бъдат включени и общинските съветници. Той не може да бъде еднолично решение. Всички възможности ще се обсъждат", коментираха от администрацията.

"Тук е въпрос вече на чисто администриране и коя секция на общината да го управлява, дали да си е директно управление към община Пловдив, дали да се даде за управление на "Общински пазари", дали да се даде за управление на "Жилфонд", заяви Стаменов, като добави, че когато градът си върне владението, наемите от търговските обекти ще започнат на влизат в общинската хазна.

Добромира Костова коментира, че в дискусията ще бъде включена цялата пловдивска общност и ще се обяви конкурс за концепция, но не трябва да се пренебрегва и финансовата страна на въпроса. "Ние трябва да сме сигурни като принципали на бюджета, че някакъв вид печалба трябва да има общината, ако го стопанисва тя."

Мостът при всички положения не може да остане в настоящия си вид, защото изглежда занемарен и стар. Идеи за реконструкция вече има - например Никола Сивков, собственик и управител на "Капана фест", работи от години за това да вземе моста на концесия и да го превърне в продължение на живата градска зона. Това ще позволи дори като се махнат търговските обекти, общината пак да получава приходи, които да покриват задължението към ББР.

Сивков също е имал среща с изпълнителния директор на ББР, но така и не са стигнали до споразумение. Бившият кмет на Пловдив дори му казва да не се занимава с темата, защото "не е за него". В момента той изчаква да види как ще се развие ситуацията, която той определя като "стандартна - някакви хора се опитват да изкарат пари от това, не кметът, а хората от ББР." За него мостът е емблема на града и е решен да се бори за неговата адекватна трансформация .

За мен мостът е нещо, което ще ми увековечи деянието за стотици години напред, защото идеята ми е да го направя така, че да няма смисъл никой нищо да му ремонтира. Той ще бъде вечен практически.

Никола Сивков
Никола Сивков

собственик и управител на "Капана фест"

Георги Стаменов казва, че следващата стъпка трябва да е обявяване на конкурс за визията на моста, а при одобрена визия да се премине и към проектиране и реализация.

"Освен моста говорим и за двете масивни тела, които са от страната на Марица-север и Марица-юг, тяхната съдба също трябва да бъде решена", припомня Стаменов. Това са големи сгради в центъра, които също генерират приходи, както и паркинги към тях.

В първоначалния вариант на текста беше упоменато, че е имало оферта за намаляване наполовина на исканата цена, ако се сложи логото на банката и председателят ѝ се направи почетен гражданин. Това е некоректно - подобна оферта е дошла от страна на общината и е била направена на шега. "Капитал" се извинява за допуснатата грешка.

Текстът е променен в 17:37 на 13 декември 2023 г.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар