ГЕРБ и компания бетонираха контрола си в СОС, а ПП-ДБ-СС загуби и антикорупционната комисия

Новото мнозинство на ГЕРБ, БСП и "малките" партии прегласува върнатото от областния управител решение за разпредeление на комисиите

Предложението, предвиждащо контрол над комисиите в СОС, предимно с председатели от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и по-малките партии, беше гласувано отново днес
Предложението, предвиждащо контрол над комисиите в СОС, предимно с председатели от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и по-малките партии, беше гласувано отново днес
Предложението, предвиждащо контрол над комисиите в СОС, предимно с председатели от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и по-малките партии, беше гласувано отново днес    ©  Цветелина Белутова
Предложението, предвиждащо контрол над комисиите в СОС, предимно с председатели от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и по-малките партии, беше гласувано отново днес    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече няма нужда от среднощни заседания - в Столичния общински съвет има ново мнозинство , което окончателно ще управлява ключовите комисии, докато най-голямата група съветници ПП-ДБ-СС ще има контрол само над две, и то второстепенни комисии - международната и за младежта и спорта. След като областната управителка Вяра Тодева върна за прегласуване решението от 8 февруари, когато за един ден, без почивки, дискусии и особена прозрачност се случи разпределението на комисиите, резултатът сега е същият - прие се с новото мнозинство от ГЕРБ, БСП, "малките" партии и отцепниците от "Възраждане".

Дори още една комисия - тази за противодействие на корупцията, която след първото гласуване на 8 февруари бе под контрола на ПП-ДБ-СС, сега отиде при ГЕРБ, след като предложената за председател Бонка Василева (ДБ) си направи отвод. На нейно място беше предложен Антон Хекимян (ГЕРБ).

Останалите комисии, оглавявани от представители на ГЕРБ, са тази за финанси и бюджет, икономика, образование и култура, ред и сигурност. Ключовата комисия за транспорт е с председател Иван Таков от БСП, на здравеопазване - Ваня Григорова (БСП), а "отцепниците" от "Възраждане" ще управляват тези по архитектура и екология. ИТН ще ръководи енергийната комисия.

Това накратко беше разпределението за председателските постове, предложено от съветника от ВМРО Карлос Контрера на 8 февруари вечерта. То беше върнато за прегласуване заради съмнения за нарушаване на правилника при гласуването му, но реално беше бетонирано днес. Вече нямаше нужда от процедурни хватки - единствената разлика в сравнение с предишното гласуване беше, че сега се случи в нормално работно време, след вече формирало се "ново мнозинство" и вече в по-спокойна обстановка. Очаквано, разпределението мина със същите гласове, които го бяха подкрепили преди - ГЕРБ, БСП, ИТН, част от "Възраждане", "Синя София". "Против" бяха от групата на ПП-ДБ-СС и другата част от "Възраждане", ръководена от Деян Николов. Иван Таков от БСП посочиха, че това не означава, че има "ново мнозинство" с участието на социалистите, но Борис Бонев му опонира, като заяви, че действията говорят, а не думите.

Честно или не

От ПП-ДБ и "Спаси София" все пак предложиха техен вариант за разпределението на комисии, като Борис Бонев от СС обясни, че е следван пропорционален принцип на резултатите при местния вот - 35% за ПП-ДБ, 25% за ГЕРБ и пр. Предвиждаше се Бойко Димитров (ДБ) да е председател на финансовата комисия, Росица Николова (СС) - на архитектурната, на здравеопазването - Антон Койчев (ГЕРБ), на правната - Георги Георгиев (ГЕРБ). Забелязват се все пак припокривания с предложението на Контрера - на транспортната комисия за председател отново е Иван Таков (БСП), на културната - отново Мирослав Боршош (ГЕРБ), на икономиката - отново Прошко Прошков (ГЕРБ). Цялото разпределение вижте в прикачения файл.

Предложението обаче не се прие - "за" гласуваха единствено вносителите от ПП-ДБ-СС и тримата съветници от някогашното "Възраждане" (вече независими). Реално резултатът е, че всички важни комисии в този мандат ще се контролират от ГЕРБ, БСП и по-малките партии, които са получили немалко постове. В тях все пак има зам.-председатели от ПП-ДБ-СС, както и техни членове. След като Бонка Василева (ПП) си направи отвод като председател на комисията за противодействие на корупцията, председател ще бъде Антон Хекимян от ГЕРБ, с което ПП-ДБ-СС реално си намаляват контрола. За тях, изглежда, въпросът е принципен.

"Наистина ни показахте "как се прави". Така се превзема вот на избирателите, когато всичко се случи наведнъж и неочаквано (има се предвид заседанието от 8 февруари - бел. авт.)", коментира Бонка Василева, след като предложи отвода си. След заседанието Борис Бонев е заявил, че е било редно всички съветници от ПП да си направят отводи. Последно, те оглавяват две комисии. От ПП обаче са имали партийно нареждане да останат на позициите си, става ясно от статия на mediapool. Това е провокирало реакцията на Бонев да заяви: "Призоваваме партийното ръководство на "Продължаваме промяната", спускащо решения на общинските съветници, да преосмисли поведението сиНе да решават вътрешнопартийни спорове и амбиции". (Допълнено, 22 февруари, 17:52 ч.).

Какво предстои за новия СОС

Още от миналата седмица беше ясно, че едва ли ще има изменения при прегласуването на върнатия от областната управителка доклад. Реално общинският съвет би трябвало вече да започне оперативната си работа, като се задвижат традиционните доклади по комисии. На дневен ред сега е предложението на кмета Васил Терзиев районните общини да помагат при избора на саниране на блоковете и да разпределят средствата по програмата. То трябваше да се разглежда още днес, но от ГЕРБ предложиха да се обсъжда на извънредно заседание следващия вторник (27 февруари). Би трябвало скоро да започне и разглеждането на проектобюджета на София, предложен от екипа на кмета, в различните комисии. Предвид тяхното формулиране, е доста вероятно той да бъде пренаписван с промени от ГЕРБ, БСП и другите по-малки партии.

По всичко личи, че политическите спорове ще продължат и работата няма да е лесна. Заседанието се проведе на фона на протести пред общината срещу районния кмет на "Илинден" Емил Браничевски от "Спаси София". Възмущението на хората беше свързано с това, че той не ходи на работа и не работи по решения на проблемите в района. По информация на "Капитал" участници в протеста са били хора, близки до ГЕРБ и "Възраждане", а недоволството се дължи на това, че Бранчевски бил премахнал незаконни преместваеми обекти в един от парковете там. Карлос Контрера (ВМРО) предложи протестиращите да бъдат изслушани в зала след заседанието, като ПП-ДБ приеха това като поредна политическа атака срещу тях. Кметът Терзиев заяви, че предстои да се разбере дали районният кмет ще отговори на очакванията на хората, като, ако това не се случи, ще свали доверието си от него.

А как кметът Терзиев си представлява управлението в следващите четири години, предвид разпределението в СОС, четете в текста тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    А може би към темата и тенденциите, които стават все по-видими от нея, трябва да се подходи по-сериозно и не толкова ревниво?

    Защото осем месеца вече Герб в НС като дресирано куче на ППДБ прави всякакви циркаджилъци, които хрумват на ППДБ, пък това нито веднъж не докарваше до сълзи газетата. Още повече всички помним, че преди да си легнат (във властта) ППДБ обявяваха Герб за причината на всички злини и се кълняха да ни отърват от него... А не ни. Напротив - съвокуплиха се във властта...

    Лицемерието стана запазен знак на ППДБ и славословещите ги...

    Това, което наблюдаваме в СОС е резултат от преяждането с власт от ППДБSS. Най-голямата група съветници три месеца държа София в безтегловност заради детинското си желание да пренесе в столицата порочния модел на "сглобката". Видимо този модел е станал достатъчно отвратителен, щом срещу него се събраха несъбираеми структури като червените на Ваня Григорова и моравотъмносините на Вили Лилков.
    Комбинацията в СОС е всички срещу ППДБSS, което намирисва на отваряне на (политическата) септична яма и бутване на най-лицемерната/интригантската/шмекерската група съветници там.

    И както се казва: днес в София, утре и в други Народни събрания.

    Амин!

    Нередност?
Нов коментар