🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Общинарите раздуват бюджета на София, но има реален риск той да не бъде приет

Преди окончателното гласуване в четвъртък политическите групи се надпреварват с предложения за още инвестиции и харчове, дотук предложенията са за 53 млн. лв.

Зам.-кметът Иван Василев (вляво) нанесе корекции в проектобюджета, съобразени с исканията на другите партии
Зам.-кметът Иван Василев (вляво) нанесе корекции в проектобюджета, съобразени с исканията на другите партии
Зам.-кметът Иван Василев (вляво) нанесе корекции в проектобюджета, съобразени с исканията на другите партии    ©  Цветелина Белутова
Зам.-кметът Иван Василев (вляво) нанесе корекции в проектобюджета, съобразени с исканията на другите партии    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ден преди гласуването на бюджета бяха направени куп корекции, а ПП-ДБ-СС се надява с тези отстъпки да си осигури подкрепа за него.
  • Подкрепата на ГЕРБ и БСП обаче може и да зависи от политическата ситуация и на национално ниво.
  • Двете партии предложиха бюджетът да се увеличи с още десетки милиони, като поискаха включването на още проекти за образование, жилищна политика, детски градини.

Ден преди Столичният общински съвет да гласува бюджета на София за 2024 г., никой още не знае дали той ще бъде приет. Причините за това, изглежда, са повече политически, отколкото рационални. Всяка партия иска да покаже, че тя има по-добри идеи, и се възползва от момента да "зарадва" своите гласоподаватели и оспорва внесеното от управляващите, като иска още и още. В предишни мандати мнозинството на ГЕРБ рядко позволяваше опозиционните искания да "пробият", в същото време заглушаваше критиките. Сега ситуацията е различна. Най-голямата група в СОС - ПП-ДБ и "Спаси София", няма мнозинство.

Подкрепата на предложения от екипа на кмета Терзиев проектобюджет далеч не е сигурна, освен ако не се съобрази с исканията на всички останали партии. Опасността е обаче бюджетът да бъде "прекроен" от заформилото се ново мнозинство между ГЕРБ, БСП и по-малките партии, с чиито гласове станаха възможни и изборът на председател и съставът на комисии.

Бюджетът на компромисите

Засега, изглежда, управляващите София правят някои отстъпки и включват предложения на другите политически групи. При обсъждане на документа във финансова комисия във вторник зам.-кметът по финанси Иван Василев изчете редица промени в проектобюджета, направени след подадени искания на другите съветници (от ГЕРБ, БСП, Карлос Контрера от ВМРО). От тях стана ясно, че приходната част (преди възлизаща на 2.57 млрд. лв.) ще бъде увеличена до 2.63 млрд. лв., за да може да се увеличат и разходите.

Така ще се покрият част от предложенията, внесени от другите партии. Дали това ще е достатъчен "компромис" ще се разбере в сряда вечер по време на извънредната финансова комисия и финално - в четвъртък, в зала, като във вторник съветниците от ГЕРБ, БСП, ВМРО, "Синя София", ИТН представиха своите предложения.

Дори да се угоди на всички обаче, подкрепата за бюджета пак остава несигурна, защото неофициално се коментира, че влияние имат турбуленциите на национално ниво. Източници на "Капитал" не пожелаха да се ангажират с прогноза дали той ще мине на този етап, като настроенията са, че по-скоро може да не бъде приет. Ако се случи така, ще се работи със сметките за 2023 г. Това обаче би попречило на новия кмет да реализира политиките и визията си за града.

С поправка за повече приходи

На заседанието на финансова комисия във вторник зам.-кметът Иван Василев заяви, че приходната част ще бъде увеличена с 53 млн. лв. Това значи, че бюджетът ще нарасне от 2.57 млрд. лв. до почти 2.63 млрд. лв., като допълнителните приходи ще дойдат от увеличение на данъчните приходи с 15 млн. лв., на неданъчните - с 15.9 млн. лв., на временните безлихвени заеми от ЕС - с 23 млн. лв., и с 5 млн. лв. от резерва на общината. Всички партии смятат, че са надценени приходите от сделки с имоти, като това в крайна сметка беше отразено в проектосметката, макар Бойко Димитров (ДБ) да припомни, че "винаги най-голямата грешка при изготвяне на бюджет е да се заложат оптимистични приходи".

Обещава се ръст на средствата за отчуждаване на имоти с 5 млн. лв. - наболял за София проблем, за който най-вероятно ще трябва да се търси съвместно с държавата решение. Увеличават се инвестициите в строителство на детски градини, за здравеопазване с 13 млн. лв., след като от ГЕРБ поискаха увеличение, както и за ремонти на отделни улици, за социални политики като програма "Топъл обяд". Иначе представители на всички партии изразиха одобрението си от направените корекции.

Кой какво поиска

Иван Таков от БСП обаче заяви, че и това не е достатъчно, и апелира управляващите да приемат и другите техни предложения. Те се фокусират върху жилищната политика чрез изграждане и ремонт на общински жилища, както и върху ремонти на училища, изграждане на нови детски градини, велоалея в "Студентски град", паркинги в "Овча купел", ваучери за храна за администрацията на общината и др. Таков коментира, че утре ще бъдат включени още предложения.

Предложението на ГЕРБ звучи най-амбициозно. От там предлагат бюджетът да се завиши с 45 млн. лева, които да дойдат от данък сгради, от сделки с имоти, от данъците върху автомобилите. Те искат повече инвестиции в ремонти на читалища, детски градини и образование. Миналата седмица Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи общината да доплати, за да може ученици, студенти и докторанти да продължат да плащат по-ниски цени за карти за градския транспорт. Сега това предложение е включено и възлиза на 2 млн. лв. от общинския бюджет. Досега компенсациите от преференциалната цена се заплащаха от държавния бюджет, като тази мярка ще спре да действа.

Още много и различни дейности са заложени в така наречения допълнителен списък с обекти към бюджета.

"Проблем с част от предложенията на ГЕРБ е това, че те са внесени на огромен дефицит, с много по-голяма разходна част отколкото приходна, като включват множество обекти срещу малки суми. Предлагам да се направят приоритетни за града проекти, вместо да се разпръскват върху малки обекти", коментира по този повод Андрей Зографски от "Спаси София". Прошко Прошков от ГЕРБ обаче бързо му опонира с това, че е по-добре да се правят повече и по-малки неща, вместо "да се издигат лозунги".

Радвам се, че всички групи се обединиха около това, че образованието трябва да е приоритет. Инвестициите ще се усетят. Приходната част е амбициозна и ще се радвам тя да се изпълни, но винаги най-голямата грешка е да се залагат оптимистични приходи.

Бойко Димитров
Бойко Димитров

общински съветник, ДБ

С предложения се включи и общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО. Той коментира, че общината значително подценява сумите от сделките с наеми на общинско имущество през годините, като те могат да се вдигнат заради инфлацията. Предложи и увеличение на прогнозната сума от глоби.

Според Контрера трябва да се инвестират 1 млн. лв. в спирконавеси, както и още 1 млн. лв. за ел. табла по спирките, каквато поръчка впрочем вече беше пусната от Центъра за градска мобилност. Други негови предложения са повече средства за ремонт на трамвайни релси, както и инвестиции в осветление.

Марта Георгиева от ДБ пък направи индивидуално предложение за увеличение на заложените прогнозни средства за такса "куче", глоба за нерегистрирано куче, глоби за всякакви други нарушения от стопаните на кучета. След направени корекции средствата от такса "куче" са се вдигнали на 800 хил. лв., като според Георгиева общината може да събира милиони, ако е достатъчно амбициозна и контролираща. "От края на миналата година имаме промени в Закона за етажната собственост, кучетата да са записани там, което може да даде повече контрол, ако ние сме решителни и вземем тези мерки, това е допълнителен приход", заяви тя.

Любопитни предложения направи и Вили Лилков от "Синя София", като те обаче не са били внесени по официален ред. Според него трябва да се говори повече за концептуалната управленска програма на кмета, като бюджетът се ръководи от нея. "Към момента нямаме такава", коментира той. Лилков даде идеята да се направи проучване за всички 173 училища на територията на Столичната община и да се мисли как те да бъдат ремонтирани и ползвани като детски забавачници, при все че общината няма терени, на които да изгражда нови детски градини. "Досегашният метод е много скъп, а сме длъжници на софиянци в това отношение", коментира той. Други негови предложения са да се направи детска поликлиника във "Възраждане", физкултурна зала в спортното училище в "Красна поляна", където да се реши и проблемът с виетнамските общежития, както и да се започне дискусия за реновация на историческия център на град.

Предложенията на отделните групи, които са внесли такива, на този етап обаче не значат нищо. Кои от тях ще бъдат приети от ПП-ДБ-СС ще се разбере на извънредната комисия в сряда, на която вероятно ще бъдат направени още поправки. Друг е въпросът дали те ще са достатъчни, за да се "спечелят" гласовете на опозиционните партии.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар