Строителният план на София за 2024 г.: метро, площад "Св. Неделя" и бул. "Стамболийски"

Списък и срокове на всички планирани ремонти и обекти за годината по квартали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ремонтът или строителството на улица пряко влияе на живеещите и правещите бизнес в съседство. Затова "строителната програма" на Столичната община за годината, в която се вижда какво ще се прави, е важно четиво за мнозина.

В списъка има подробности за изграждането на улици, ремонти на булеварди и трамвайни трасета, канализация и топлопроводи, паркове, по райони и със срокове. Доколко последните се спазват, разбира се, е друг въпрос, но програмата може да се приеме като добър ориентир, като освен това показва какви ще бъдат приоритетите на градската управа.

В новото издание на програмата се вижда, че в центъра ще се прави дългоочакваната реконструкция на площад "Св. Неделя", включително прилежащите улици, както и ремонтите на ул. "Солунска" от бул. "Христо Ботев" до бул. "Витоша". И двете са предвидени да започнат в края на годината.

Ключовите обекти за цялата столица са строителството на метрото до "Арена Армеец", както и нова метростанция между "Сливница" и "Обеля", доизграждането на третия градски ринг ("Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх" със срок до декември 2024), реконструкция на бул. "Александър Стамболийски" от "К. Величков" до "Западен парк", която ще започне още следващия месец, според програмата. Срокът може и да се премести, защото в системата за обществени поръчки все още няма избран изпълнител.

Ето и списък с по-големите обекти по райони, а целият може да изтеглите от прикачения файл.

За тези обекти е предвидено финансиране в новия бюджет на София. Част от тях се чакат вече над десет години.

Такъв пример, използван най-често предизборно от предишния кмет Фандъкова, е на т.нар. Зелен ринг (какво представялва той виж в текста тук). Сега и новият кмет предвижда изграждането на първия етап при Гара "Пионер", което да завърши в срок до края на годината.

Планира се и доизграждане то на канализация в няколко столични района, като за тях финансирането беше по програма ОПОС (2014 -2020) и е под въпрос дали ще може да се довършат с европейско финансиране. (Очаквайте подробности в седмичния "Капитал").

В момента програмата на зам.-кмета по строителство Иван Матов се обсъжда в постоянните комисии към Столичния общински съвет, което значи, че може да бъде променена. Тя вероятно ще се гласува на следващото заседание на съвета, което ще е другия четвъртък (11 април).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    xah1526709039564140 avatar :-?
    Valentin Stefanov

    Моля да добавите и стойностите на проектите в таблицата от линка. Търсих инфо в https://council.sofia.bg/postoianna-komisia-po-injenerna-infrastruktura-i-energiyno-planirane , но явно не се актуолизират данните. Благодаря!

    Нередност?
  • 4
    xah1526709039564140 avatar :-?
    Valentin Stefanov

    И моля да ми помогнете по въпроса:
    Защо не виждам коментарите на другите, освен моя? Благодаря!

    Нередност?
Нов коментар