🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още нови спортни зали в Пловдив

Харченето на пари за спортна инфраструктура не спира, но липсва идея за стопанисването им

Въпреки огромните инвестиции, които се правят в общинска спортна инфраструктура, едно от най-големите спортни съоръжения - градският стадион, остава занемарено
Въпреки огромните инвестиции, които се правят в общинска спортна инфраструктура, едно от най-големите спортни съоръжения - градският стадион, остава занемарено
Въпреки огромните инвестиции, които се правят в общинска спортна инфраструктура, едно от най-големите спортни съоръжения - градският стадион, остава занемарено    ©  Красимир Юскеселиев
Въпреки огромните инвестиции, които се правят в общинска спортна инфраструктура, едно от най-големите спортни съоръжения - градският стадион, остава занемарено    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Още три нови спортни проекта ще се реализират в Пловдив, като инвестицията от над 12 млн. лв. е изцяло от общинския бюджет.
  • В града обаче няма концепция за управление на построените зали и комплекси, които най-често се отдават на частни клубове.
  • Под въпрос остават довършването на стадионите "Локомотив" и "Ботев", както и изграждането на плувен басейн, за които се чака общината отново да изтегли заем.

Изграждането на три нови зали на обща стойност над 12 млн. лв. предстои да започне в Пловдив. Дузина други спортни проекти са в процес на изпълнение и се очаква да бъдат завършени преди края на мандата на администрацията на Здравко Димитров през ноември 2023 г.

През последните години общинската управа в Пловдив демонстрира завиден интерес към строителството на спортна инфраструктура, като тази политика залегна и в плана за интегрирано развитие на общината. Близо 120 млн. лв. са средствата, които ще се изразходят само за няколко години за реализиране на всички проекти, които са започнати или са на етап обществена поръчка.

В това, разбира се, няма нищо лошо. Стига обектите да се управляват добре и наистина да вършат това, за което са изградени, а не да стоят празни, да трупат загуби и да се рушат. А единствената полза от изграждането им да е била за строителите, а може би и за възложителите на проектите.

Объркани в управлението

Построените спортни обекти вече се превърнаха в нарицателно за липсата на ясна концепция за разходване на средства и последващо управление, от което да има възвращаемост на вложения публичен ресурс. Примерите в Пловдив в тази насока са много, но безспорен лидер е зала "Колодрума", която вече няколко години се стопанисва от общината чрез предприятие "Многофункционална спортна зала". Залата е изцяло на общинска издръжка, като за 2022 г. бюджетът ѝ е 1.4 млн. лв. (два пъти повече от 2021 г.), с което вероятно местната управа цели да компенсира загубите, които залата отбелязваше в изминалите няколко години.

Нещо повече, от бюджета за 2023 г. ще бъдат поискани средства за проектиране на нова, по-малка сграда до "Колодрума", която да служи за загрявка, обясни ресорният зам.-кмет по спорта Георги Титюков. "Някои от международните федерации имат такова изискване, за да сме домакини, да имаме такава зала", обясни той.

Също толкова мъгливо изглежда и бъдещото стопанисване на двата клубни стадиона "Локомотив" и Ботев" - дали ще бъдат отдадени за управление на двата футболни клуба, след като в тях се вложат общо над 60 млн. лв. държавни и общински, от общината не коментират. Неясно е и защо местната власт реши да търси финансиране за ремонта на двата стадиона, при все че градският стадион "Пловдив" би коствал горе-долу същите средства, а потенциалът му е доказано по-голям.

Спортни зали на всеки ъгъл

Изграждането на нов спортен комплекс от над 50 дка се очаква да стартира до края на тази година в непосредствена близост до двете езикови гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов" в края на града. На 26 август беше пусната обществена поръчка за избор на изпълнител, като до 20 септември се подават оферти. Стойността на първия етап е 5.7 млн. лв. (без ДДС), а поръчката е на инженеринг, т.е. предстои изготвянето на проект и по-конкретни сметки.

По думите на зам.-кмета по спорта Титюков първият етап включва два големи футболни терена и три малки, както и три многофункционални терена (за волейбол, хандбал, тенис на корт и т.н.), вкл. между 110 и 130 паркоместа, а вече на втория етап ще бъде изградена и покрита зала. Той обясни, че комплексът ще се ползва от учениците на двете близки училища, но и от футболен клуб "Марица" и от всички други желаещи да ползват. "Какви ще са условията ще си го реши общинския съвет", коментира той.

Само месец по-рано бе обявена друга обществена поръчка - за изграждането на салон за 2 млн. лв. (без ДДС) на една от езиковите гимназии отново на същото място. "Залата е чисто нова, с около 300 седящи места, като по-голям физкултурен салон", обясни Титюков, като не е ясно. Все още не е избран изпълнител, тъй като има висящо производство в КЗК.

Последната пусната поръчка е от 7 септември и е за други две тренировъчни зали в кв. "Смирненски", р-н Западен - една за баскетбол и една за волейбол, като стойността ѝ е 5.7 млн. лв. (без ДДС). "Най-вероятно едната ще я отдадем на волейболния клуб, другата - на баскетболния. Да си тренират децата там при добри условия и да ги отдадем на клубовете, които да ги поддържат", обясни Титюков.

И трите проекта, чиято обща стойност е 12.6 млн. лв., се финансират изцяло от общинския бюджет.

Милиони за стадиони

В същото време продължава разходването на средства и по изграждането на стадион "Христо Ботев". За седалките общината отделя собствени средства в размер на 3 млн. лв. (без ДДС). След провеждането на две неуспешни обществени поръчки за избор на доставка и монтаж на седалките през лятото бе проведена трета и предстои общината да сключи договор с избрания изпълнител - "Спортлаб".

Фирмата беше и единствен участник в надпреварата, като предложи с оферта, с 600 хил. лв. над индикативната стойност - 2.6 млн. лв. (без ДДС). Това обаче няма да попречи на сключването на договора, тъй като в документацията на поръчката изрично е записано, че стойността не е ограничена, а средствата, които не достигат, вероятно ще се търсят от други обекти от капиталовата програма на общината. Собственик на "Спортлаб" е Стефан Августинов - част от партията на Веселин Марешки "Воля" в миналото. Сред постиженията на фирмата му "Спортлаб" е и участието в изграждането на мултифункционална зала "Колодрума".

Самият изпълнител на строежа на стадиона - ПИМК, отказа да се ангажира с точни количествено-стойностни сметки за цялостното изграждане на стадиона, като по думи на собственика Илиян Филипов причината е, че липсва пълна проектна документация от общината.

За стадион "Локомотив" пък се очаква да бъде подписан договор за проектиране на последната трибуна и прилежащите части, която не беше част от първата обществена поръчка. Оферта е подадена единствено от "Инжпроект", които са проектанти и на останалата част от стадиона, а стойността на поръчката е 683 хил. лв. - отново от общинския бюджет.

Без плуване и стрелба

Други спортове обаче страдат от общинското безхаберие. Такава е ситуацията със стрелковия комплекс. Още през 2018 г., по времето на бившия кмет и настоящ лидер на ГЕРБ - Пловдив, Иван Тотев, бе проведена поръчка за технически проект на стойност 23 хил. лв. и такъв е изготвен от софийската фирма "Главпроект 1946" , а впоследствие е издадено строително разрешително. Терен от 5 дка е бил определен за стрелковия комплекс, който се намира в близост до зала "Колодрума".

Пред "Капитал" Камен Шишманов, председател на Армейския стрелкови клуб "Тракия" и бивш президент на Българската федерация по спортна стрелба, обясни, че през 2018 г. е било заложено частично финансиране, но поради забавяне на проектантите е било невъзможно са усвояване. Оттогава насам не са предвидени средства за реализацията му, които по думите на Шишманов са около 6 млн. лв.

Той сподели още, че към момента няма място, където да се тренират стрелковите дисциплини в Пловдив, като се търсят възможности в Стара Загора, София и Търговище. "Имаме едно стрелбище с три коридора под земята, които са крайно недостатъчни. Само паралелката на държавното спортно училище, които ние обучаваме по спортна стрелба, са над 30 човека", коментира Камен Шишманов.

Шишманов коментира, че въпросът е отнесен на национално ниво, но за момента няма развитие. Ресорния кмет по спорта Георги Титюков също потвърди, че няма осигурено финансиране и не са водени допълнителни разговори за проекта.

Общинският басейн "Младост" също е сред дълго неглижираните обекти в града. Идеята за надграждането на съществуващата инфраструктура за плувците пак е от мандата на Тотев, когато дори беше направена първа копка, която остана символична поради липса на средства, а договорът с избрания изпълнител - "Главболгарстрой", беше прекратен.

В края на юни т.г. отново беше пусната обществена поръчка, като сумата от предходната поръчка е почти удвоена - 20 млн. лв. спрямо 12.6 млн. лв. през 2019 г. В близките дни се очаква отваряне на ценовите оферти и избор на изпълнител, като надпреварата е между "Парсек груп", "Климатроник" и "ГБС-Пловдив". За басейна се очаква да бъдат осигурени средства от 44-милионния заем, който общинската администрация изяви желание да изтегли, но все още не е ясно дали има институция, която би отпуснала на общината втори голям заем за 2 години.