Фондация "Пловдив 2019" ще управлява културния живот на града още поне 3 години

Структурата, която стои зад прояви като Hills of Rock и Wrong Fest, е подкрепила над 1200 събития за над 20 млн. лв от 2014 г. досега

Кирил Велчев, директор на фондацията (вдясно), и Виктор Янков, ръководител на проекти, смятат, че продължаването на дейността е знак за устойчивост и одобрение за работата досега
Кирил Велчев, директор на фондацията (вдясно), и Виктор Янков, ръководител на проекти, смятат, че продължаването на дейността е знак за устойчивост и одобрение за работата досега
Кирил Велчев, директор на фондацията (вдясно), и Виктор Янков, ръководител на проекти, смятат, че продължаването на дейността е знак за устойчивост и одобрение за работата досега    ©  Димитър Марков
Кирил Велчев, директор на фондацията (вдясно), и Виктор Янков, ръководител на проекти, смятат, че продължаването на дейността е знак за устойчивост и одобрение за работата досега    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Фондацията си осигури бюджет от 3,7 млн.лв., който няма да се изплати наведнъж
  • От 2014 г. до днес фондацията е подкрепила над 1200 събития на обща стойност от близо 20 млн. лева.
  • "Пловдив 2019" е добре позиционирана да кандидатства за пари по Плана за възстановяване, където има специална програма за култура и общини

Три години минаха, откакто Пловдив беше европейска столица на културата, но основният двигател на събитията - Фондация "Пловдив 2019", все още е на сцената. Организацията подготви кандидатурата на града и по-късно организира културните събития по време на Европейска столица на културата. Мандатът ѝ е ограничен, като след края на 2019 г. тя получи право да функционира още три години. На 2 август тази година тя си гарантира бюджет за още толкова, след като общинският съвет гласува да удължи мандата на фондацията, която е изцяло публична собственост.

Така Пловдив установява прецедент - това е първата община в страната с отделно "културно звено", което управлява и планира голяма част от културните ѝ дейности. С удължаването на мандата фондацията де факто се установява и като устойчив модел, който ще се опита да се възползва максимално от новия План за възстановяване. По него още тази година трябва да тръгнат инструменти за подкрепа на културния мениджмънт и дейности, които ще финансират общините.

Стълбът на Година на културата

"Фондация "Пловдив 2019" е структурата, върху чиито плещи лежи вече установения бранд "Европейска столица на културата". Най-добрата линия, която ние можем да следваме, е да се опитаме да запазим програмата по най-добрия начин и да я разширяваме. Стана модерно да идваш в Пловдив, вече имаме инерция, свързана с развитието на Европейска столица на културата, и е най-логично това да бъде запазено", казва пред "Капитал" Кирил Велчев, изпълнителен директор на Фондация "Пловдив 2019".

Учредена още през 2011 г., "Пловдив 2019" започва официалната си работа през 2014 г., когато градът печели титлата "Европейска столица на културата" за 2019 г. Тогавашният ѝ екип е съставен от петима души и има за цел да организира и реализира проекта.

Процесът на подготовка на кандидатурата преминава в два етапа. Първият оформя концептуалната рамка на програмата, в който над 35 творчески екипа кандидатстват с идеи. Вторият етап е посветен на създаване на връзки с артистичната среда на Пловдив и включване на европейски партньорства. През март, април и май 2015 г. са проведени срещите, които изграждат първоначалния формат на програмата.

Новият мандат на културната фондация бе гласуван на 2 август - до 2025 г. За 3-годишния период бяха гласувани и 3.7 млн. лева за издръжка, предвидени от общинския бюджет. Те няма да бъдат изплатени наведнъж, а в следващите 3 години ще бъдат обект на отделни бюджетни решения на община Пловдив.

Към момента фондацията е изцяло общинска структура, а неин принципал е общинският съвет. Предвидените средства се използват от "Пловдив 2019", за да бъдат частично финансирани културни оператори и продуценти на културно съдържание, които искат да създават събития за културната програма на града.

Фондацията в цифри

От 2014 г. до днес фондацията е подкрепила над 1200 събития на обща стойност близо 20 млн. лева. Публичните събития, проведени в Града под тепетата през 2019 г., са над 600, а 1.2 млн. пълнолетни граждани на страната са посетили поне едно от събитията в програмата на Пловдив за 2019 г.

Това сочат данните от отчета на самата фондация.

В пика на активността си през 2018 и 2019 г. оперативният ѝ екип възлиза на 50 души и 1500 доброволци, стажанти и международни сътрудници. В момента е доста по-свит - 10 души.

Въз основа на данните от национален мониторинг за 5-годишен период и серия от изследвания, проведени между 2015 и 2019 г., става ясно, че приходите от посетители за културни събития в град Пловдив през 2018-2019 г. възлизат на впечатляващите 400 млн. лева. Тези данни се отнасят за посетители от страната и не включват цените за транспорт и билетите за посещение на събитията. За сравнение - годишният бюджет на целия Пловдив е малко над 500 млн. лв.

Броят на регистрираните предприятия в сектор "Култура, спорт и развлечения" в града също е нараснал с 25% в периода 2015 - 2019 г. Но от фондацията измерват ефекта си далеч над културните приходи. Нощувките в града например бележат ръст близо 18%, достигайки 29 млн. лева по данни от НСИ. "По време на последния Hills of Rock получихме данни, че реално легловата база не е заета само в Пловдив. Тя е заета и в Пазарджик, Асеновград и околните на Пловдив населени места", отбелязва Кирил Велчев.

Проектните предложения се избират на конкурсен принцип. Хората от фондацията казват, че Пловдив е първият град в историята на инициативата "Европейска столица на културата", която избира този подход. Това го отличава от другите мандатоносители, например Матера, която също беше Европейска столица на културата през 2019. Там организацията Matera Basilicata 2019 Foundation е продуцент на голяма част от програмата на града. Куратори и колекционери директно канят артисти, докато "Пловдив 2019" дава възможност на отделни независими, публични или частни организации да кандидатстват със собствена концепция.

По този начин създателите на културно съдържание могат сами да кандидатстват и да бъдат включени в културната програма на града, без да разчитат на външни продуценти, които да открият и популяризират концепциите им.

След края на пловдивския мандат като европейска столица на културата се създава Програма "Наследство". Именно през нея продължават да се провеждат някои от най-успешните културни прояви в града - Hills of Rock, Opera Open, Wrong Fest.

Защо "Пловдив 2019" продължава да съществува

Според Виктор Янков, експерт проекти и събития във Фондация "Пловдив 2019", има смисъл от продължаването на това начинание. "За да има качествено и съвременно културно съдържание, такова, каквото и пловдивчани, и гостите на града познават от 2014 г. насам. Много от нещата, които се случват в момента в града, са тук благодарение на Европейска столица на културата."

"Най-голямата инвестиция в културно съдържание в последните 30 години в България се случва в Пловдив: над 13 млн. лв. в културно съдържание са инвестирани през повече от 15 отворени покани на конкурсен принцип, което дава много широк достъп за участие"

Виктор Янков
Виктор Янков

експерт проекти и събития във Фондация "Пловдив 2019"

Но също така фондацията трябва да продължи да съществува и от чисто прагматична гледна точка - проектите на европейските програми като "Еразъм+" и "Творческа Европа" много често са с продължителност над две години. За да си осигурят участие в тях, кандидатстващите културни организации се нуждаят от предсказуемост и сигурност за бъдещото си финансиране. "Това са пари, които ще надградят една добра инвестиция, която е направил Пловдив през 2019 г.", коментира Янков във връзка с полученото финансиране за следващите три години.

През 2020 и 2021 г. Програма "Наследство" е изцяло финансирана с наградата "Мелина Меркури", възлизаща на 3 млн. лева, която Европейската комисия връчи на фондацията още през 2018 г. Сега се отваря схема по Плана за възстановяване с общ бюджет почти 80 млн. лв., по която частни и общински културни организации могат да кандидатстват. Община Пловдив например може да получи до 2 млн. лв. с 50% самоучастие.

"Трудно би се поддържало това ниво, което ние имахме през 2019 г., но нашата амбиция е да продължим да го правим по най-добрия начин", заявява Кирил Велчев.

Културен мениджмънт

Най-новият проект на Фондация "Пловдив 2019" е изцяло образователен - академия за културен мениджмънт Cultart, която ще стартира през октомври 2022 г. в Пловдив. Участниците в нея ще бъдат 125 и идват от България, Австрия, Италия, Гърция и Македония. Те ще преминат практическо обучение по мениджмънт на фестивали, галерии, театри, архитектура и дизайн. "Много голяма част от дейността на фондацията ще бъде фокусирана върху това изграждане на капацитет", заяви Виктор Янков.

България отново ще бъде домакин на инициативата "Европейска столица на културата" през 2032 г. Все още не е ясно кои градове ще се кандидатират за титлата, която обещава богата културна програма, инвестиции и дългосрочно културно развитие.