🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"За хората ще наруша закона": втори опит на пловдивския кмет да даде пари на ПИМК извънредно

За 1.5 млн. лв. и без публично състезание община Пловдив се опитва да даде почистването на река Марица, като за целта обяви неотложност

Последно преди повече от 10 години е чистено речното корито на Марица в градските части. Това създава опасност при евентуално бедствие градът да пострада от непроводимостта на реката
Последно преди повече от 10 години е чистено речното корито на Марица в градските части. Това създава опасност при евентуално бедствие градът да пострада от непроводимостта на реката
Последно преди повече от 10 години е чистено речното корито на Марица в градските части. Това създава опасност при евентуално бедствие градът да пострада от непроводимостта на реката    ©  Димитър Марков
Последно преди повече от 10 години е чистено речното корито на Марица в градските части. Това създава опасност при евентуално бедствие градът да пострада от непроводимостта на реката    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Заповед за частично бедствено положение е подписал кметът Здравко Димитров на 30 септември заради непроводимостта на р. Марица.
  • В това положение кметът може и възлага по метода на пряко договаряне почистването на речното корито.
  • Избраната фирма е ПИМК, като Здравко Димитров за втори път се опитва да даде на строително-пътния конгломерат почистването на реката без конкурс.

Следизборно и в отсъствието на кмета Здравко Димитров - така жителите на града разбраха за обявеното частично бедствено положение в Пловдив.

Заповедта на кмета е подписана още на 30 септември, но става обществено достояние четири дена по-късно - едва на 4 октомври. Всъщност хората разбират не защото общината им съобщава, че са в извънредно положение, а защото в сайта на агенцията по обществените поръчки изненадващо се появява поръчка - за неотложно, аварийно почистване растителността в коритото на р. Марица.

Поръчката е без състезание, с директно договаряне, каквото частичното бедствено положение позволява на общинската администрация. Най-големият строител в града - ПИМК на Илиян Филипов, ще получи директно възлагане за 1.5 млн. лв., ако Агенцията за обществени поръчки одобри възлагането. Такъв опит обаче вече имаше миналата година и пропадна.

Сумата е отпусната още миналата година от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за почистването на коритото в рамките на урбанизираната територия. Поръчката включва почистване на коритото на Марица от жп моста до заустването с река Пясъчник - 5 от общо 13 км, за които общината следва да се грижи. Не става ясно какво ще се случи с останалите 8 километра.

Непочистената река

Че Марица има нужда от спешно почистване е безспорен факт. Последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010-2011 г. След това е имало само "козметични почиствания", които самият ѝ вид доказва, че не са достатъчни. От изтегленият през 2020 г. 40-милионен заем бяха отделени 5 млн. лв. за техника за общинското предприятие "Паркове и градини". Оказва се обаче по думите на зам.-кмета по екологията Анести Тимчев, че те все още нямат необходимата техника да поддържат реката и затова трябва да се наема външна фирма, която да го прави.

В началото на 2021 г. тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет указания да вземе нужните мерки за проводимостта на реката. И той го прави - 4 месеца по-късно, но в условията на неотложност и без състезание пуска обществена поръчка за 6 млн. лв. (с ДДС), с която предлага почистването на ПИМК в консорциум с "Томов трейд".

Тогава поръчката беше спряна от Агенцията по обществените поръчки (АОП), тъй като мотивът за неотложност се отказа несъстоятелен - първо, защото липсваше финансиране, с което да се стартира работата, второ, защото поръчката дойде над 4 месеца след въпросните указания, и трето и може би най-важно - защото общината не може да обяви неотложност, ако тази неотложност е предизвикана от собственото ѝ бездействие. Тогава обществената поръчка беше на стойност 6 млн. лв. (с ДДС), като причината за разликата между 1,5 млн. лв. сега и 6 млн. лв. тогава е обхватът на частите от коритото, които ще се чистят.

Втори опит

Най-логичният въпрос е как се стига до обявяване на частично бедствено положение, при положение че нищо в града не се променя или поне не толкова драстично. От казаното от общината изглежда, че мотивите са същите като миналата година - влошено състояние на речното корито.

Близо 13 месеца след неуспеха с ПИМК Марица е все така непочистена. На 28 юни тази година беше обявена нова обществена поръчка за обследване на реката - този път на конкурсен принцип. Според данните от електронната система шест участника са подали своите оферти в едномесечния срок, вкл. и научният център за изследвания на Университета по архитектура, геодезия и строителство. Два месеца по-късно по поръчката все още няма движение.

"Това проектиране ще го направим", обясни зам.-кметът по екология Анести Тимчев пред медиите. Защо обаче изведнъж се е появила спешната нужда от почистване преди това той не може да обясни. "Около течението на р. Марица и коритото ѝ са помпите на ВиК. Това означава, че при евентуално бедствие веднага ще бъде прекъснато водоподаването на целия град", посочи Тимчев. Тази опасност обаче грози града от години, а не от 30 септември насам.

Заповедта на кмета Здравко Димитров е дошла след заседанието на две комисии - една вътреведомствена и една междуведомствена, в която са участвали представители и на РИОСВ, Басейнова дирекция и др. Тимчев каза, че решението е взето скорострелно с оглед факта, че бюрокрацията може да спъне почистването на реката преди предстоящия есенно-зимен сезон (когато се очаква да има повече валежи и да се повиши нивото на реката) и затова са предприети стъпки, които ще забързат този процес.

Водихме разговори с областния управител, с министъра на вътрешните работи г-н Дерменджиев. За да решим този въпрос, ние трябва да обявим частично бедствено положение.

Анести Тимчев
Анести Тимчев

заместник-кмет по екологията

Тимчев беше категоричен, че от общината ще изчакат отговора от АОП и едва тогава ще подписват договор. Тоест, ако отговорът е отрицателен, какъвто риск има с оглед предишния опит - неотложното почистване ще се отложи.

В свои отговори до "Капитал" от Агенцията коментираха, че проверка вече се извършва и документите се разглеждат, като предстои да се произнесат в 30-дневен срок от решението за обявяване на поръчката.

"За хората ще наруша закона"

Наводненията в Карловско, които се случиха междувременно, вероятно са допринесли за решението. Въпросът беше засегнат на последната общинска сесия на 30 септември (когато тихомълком е подписана кметската заповед), а повод стана лаконично написана и внесена за гласуване програма за справяне с бедствията.

Единственото обяснение дойде от кмета Здравко Димитров, който след заседанието каза:

За хората ще наруша закона. Аз си имам мое решение и ще предприема конкретни действия. Ще разберете. Марица няма да я оставя така. Нито едно дърво няма да остане в реката. Обичам птичките, ама хората са ми по-мили.

Здравко Димитров
Здравко Димитров

кмет на град Пловдив

Това е третият голям проект, който ПИМК получават по възлагане в Пловдив. Те строят стадион "Христо Ботев", който все още не е ясно колко точно ще струва, както и големия проект за подмяна на тръбите на стойност близо 17 млн. лв. На въпрос, зададен на екологичния кмет Анести Тимчев, дали ПИМК е единствената фирма, която може да направи такова почистване, отговорът беше категоричен: "Определено."

Въпреки че заповедта на кмета за обявяване на бедственото положение е изпратена до него, в свои отговори до в. "Капитал" сегашният областен управител, който беше върнат на поста от служебния кабинет, обясни, че не е бил запознат с действията на кмета.

"При сегашната ситуация обявяването на частично бедствено положение с превантивна цел е правилно, особено предвид наличието на вече отпуснати средства за тази цел. За да защитим живота и имуществото на хората, е важно почистването на коритото да бъде направено преди очакваното високо ниво на водата през зимно-пролетния сезон", отговори Ангел Стоев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Корупция-я-я!

    Нередност?
Нов коментар