🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдивското кино "Космос" може да бъде възродено за 7 млн. лв.

Техническият проект за символното пространство в центъра е готов, но не е ясно откъде ще дойде финансирането

По думите на проектантите пространството пред киното ще се интегрира към културното предназначение на сградата
По думите на проектантите пространството пред киното ще се интегрира към културното предназначение на сградата
По думите на проектантите пространството пред киното ще се интегрира към културното предназначение на сградата    ©  Тектоника-Б
По думите на проектантите пространството пред киното ще се интегрира към културното предназначение на сградата    ©  Тектоника-Б
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Проектът предвижда бившето кино да се превърне в мултифункционално културно пространство.
  • Конструкцията ще се запази, вътрешното пространство ще бъде обновено, а зоната пред киното остава пешеходна.
  • За момента в бюджета на града за тази година има отделени само 500 хил. лв. за киното.

Техническият проект за емблематичното кино "Космос" в центъра на Пловдив е готов. Почти година след като бе проведена обществената поръчка, общината в качеството си на възложител най-накрая разполага с проект, на база на който може да започне търсенето на средства и избор на изпълнител за строителните дейности.

Все още не е ясно обаче откъде ще дойдат средствата, които според проектантите са набъбнали с малко повече от 2 млн. лв. до 7 млн. лв. заради поскъпналите материали.

По думите на ресорния зам.-кмет по култура Пламен Панов кино "Космос" е финалният щрих в процеса по възстановяване на пространствата за култура в центъра на града.

Кино "Космос" в отворено през 1964 година след 4-годишен строеж. Модернистично за времето си, киното е разполагало със зала с капацитет за 800 души, което го прави и едно от най-големите в страната. Последната прожекция е през 1999 г. За кратко след това във фоайетата се помещават игрална зала и дискотека, но скоро сградата спира изцяло да функционира. А оттогава до днес са правени няколко опита за реставрация, като дори попадна в апликационната книга на Пловдив - Европейска столица на културата, но нищо не се случи.

Фотогалерия с моментното състояние на сградата може да видите тук.

"Живот и здраве, през следващата година ние ще приключим откъм културна инфраструктура облика на Пловдив в централна градска част. Като започнем от реновирания през 2019 площад, двете галерии ("2019" и "Капана" - бел. авт.), които бяха направени, и третата, която завърши в рамките на този мандат - градската галерия. Разбира се, и Дом на културата малко по-рано през 2013 г. и преминем към това, което ще представлява кино "Космос", обясни Панов.

Какво представлява проектът

Обществената поръчка за изготвяне на технически проект бе пусната още в края на миналата година на принципа на пряко договаряне с фирмата, която е изготвила и идейния проект след проведен конкурс - "Тектоника-Б". Заради процедурни въпроси обаче договорът бе сключен близо 3 месеца по-късно - в края на март, а от проектантското бюро имаха 6 месеца да изготвят своя проект.

Обхватът на проекта и неговата цел са да направи основен ремонт на кино "Космос" и да се осъвремени и съживи занемареният сграден фонд, като едновременно с това се запази автентична конструкцията на арх. Любомир Шинков - създател на сградата. От представеното от проектантското бюро "Тектоника-Б" в екип Димитър Балджиев, Елена Балджиева и Инес Янкова става ясно, че конструкцията ще се запази, а занемареното вътрешно пространство ще бъде изцяло обновено.

Зоната пред киното остава изцяло пешеходна и идеята е тя да бъде интегрирана, ведно с пространството вътре, към културните инициативи, които ще се провеждат там.

Проектът включва една голяма зала зала с 599 зрителни места (разделени на партер със 141 места, основна трибуна с 446 места, както и 12 места за хора с намалена подвижност на първи ред), която се предвижда да бъде подходяща както за кино, така и за театър, концерти, конференции и пр. Отделно ще има фоайе с две по-малки, гъвкави презентационни пространства (които позволяват лесно да бъдат преконфигурирани за различни цели), изложбени площи, кафене с достъп до външните площи.

"Специфичните характеристики на залата правят мястото по-подходящо за фестивално кино, премиери на български филми и др. Големият екран и големият брой места при наличие на широко отворени места във фоайето предполагат нерегулярни, специални прожекции, които имат нужда не само от зала, но и от пространство за допълнително организирани коктейли", обясни арх. Балджиев.

Проектът предвижда запазване на най-знаковите за проекта на арх. Шинков елементи - стълбището с характерни парапети, осветителни тела, фасадни елементи, като в допълнение към това по думите на авторите всичко, което може да бъде реставрирано и възстановено, ще остане като елемент сградата, включително емблематичният надпис "Кино "Космос".

Откъде ще дойдат 7 млн. лв.

Сметките на архитектите показват, че общината ще трябва към този момент да разходи около 7 млн. лв. за реконструкцията въпреки първоначално предвидената сума по идеен проект от около 4,6 млн. лв. Причината по думите на арх. Балджиев са поскъпналите материали. "Докато се задвижи колелото, сигурно ще станат и 10 млн. лв.", коментира той.

Въпреки че по думите на ресорния зам.-кмет Пламен Панов в бюджета на общината са заделени 1 млн. лв., което би им позволило да обявят поръчка в условията на частично осигурено финансиране, справка на сайта на общината показва, че в тазгодишния бюджет има заделени едва половината - 500 хил. лв., от които 108 хил. лв. (без ДДС) са били разходени за изготвянето на техническия проект.

На въпрос на "Капитал" дали все пак общината разполага със средства в размер на 7 млн. лв. - било то и в бюджета за догодина, с които да реализира строителството на киното, кметът Здравко Димитров коментира категорично: "Ще ги намерим. За този обект сме длъжни да намерим пари."

По думите на Панов се очаква до средата на ноември да бъде извадено разрешението за строеж, което да позволи и по-нататъшно развитие. На представянето на проекта беше повдигнат въпросът дали парите от спрения проект до Водната палата (в размер на 7.7 млн. лв.) не могат да бъдат пренасочени към киното - сумата на двата проекта е сравнително близка.

При опита на Бойко Борисов да преразпредели парите от пробива към двата стадиона в града "Христо Ботев" и "Локомотив", които поглъщат все повече и повече финанси, Надя Данкинова, изп. директор на фонд ФЛАГ (от който е взет заемът за пробива до Водната палата), обясни, че отпуснатите пари са в сегмент, различен от този, за който евентуално биха били похарчени, и това не е възможно. Тя добави още, че евентуално прехвърляне е възможно между проекти в едни и същи сфери, т.е. например средствата от пробива да бъдат прехвърлени към друго пътно строителство.

Културно предприятие

За управлението на киното имаме три възможни плана, обяснява зам.-кметът Панов. "Първият е реформа, за която може да се помисли, която включва всички сцени в града. Те могат да бъдат обединени под една шапка. Да бъде създадено общинско предприятие, което да обединява Дома на културата, евентуално Колодрум, евентуално Античния театър в частта му за обезпечаване на събития, не говорим за археология, лятно кино "Орфей" и, дай боже, един ден Бунарджика, ако държавата реши да го даде на общината", обясни Панов, като той коментира, че идеята е да се създаде един екип от специалисти (озвучители, осветители, мениджъри и пр.), които да са основното звено, посредством което да се организират събития в града.

Вторият вариант по негови думи, тъй като кино "Космос" е част от наследството на Пловдив 2019 - ЕСК, обектът да мине под управлението на едноименната фондация "Пловдив 2019". И последният вариант, който предстои също да се обсъди, е да се създаде изцяло отделен екип, който да се занимава с пространството.