🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: проблемът с новия Бетонен мост, 4 млн. лв. за кино "Космос" и идва ли часът на Николай Пловдивски

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Средата на март е, а усещането в Пловдив четири месеца след встъпването на новия кмет Димитров е като на застой. Първоначалният устрем да се задвижат забатачените проекти леко поугасна, стана ясно, че част от тях няма как да се движат по-бързо, а за други се появиха все същите стари проблеми.

Пример е обявеният тази седмица актуален проект за ново съоръжение на мястото на Бетонния мост, който както миналата седмица припомнихме, скоро трябва да бъде съборен. В него отново липсва предвидена велоалея, както преди време в несретния пробив на Водната палата. Този път обаче новият кмет твърди, че му пука и за други, освен за шофьорите - Костадин Димитров наскоро се бе снимал, яхнал висок клас велосипед (впрочем на улица, забранена за велосипедисти, до общината). Явно това не е стигнало, за да се започне с добавянето на велоалеи в новите проекти.

Ако сте фенове и ви вълнува велобъдещето под тепетата, то може да разгледате статията отпреди дни на сдружение "Пловдив - град за хората", касаеща инфраструктурата за велосипедисти. Според нея градът разполага с 60 км веломрежа, а може да бъде със 100 км повече.

Но истината е, че няма особено значение какво прави или не кметът, защото държавата се притича на помощ. Щедрата кесия на министър Асен Василев се разтвори тази седмица за всички общини, включително Пловдив, и дава 4 млн .лв финансиране за реконструкцията на кино "Космос" (за която се говори от поне 10 години), както и за ремонта на ул. "Генерал Колев" в "Западен" (в секцията цитат на седмицата по-долу сме подбрали интересния коментар на кмета за нея). По информация от МРРБ на 5 март е подаден за финансиране и скандалният проект за довършване на новия стадион на "Локомотив", все с онази раздута стойност от миналата администрация. Предстои да се види дали ще бъде одобрен.

И докато пари за улици идват, то общински автобуси по тях може и да няма скоро. Ето защо.

Тема от седмицата:

Новото транспортно дружество на Пловдив - "Екобус", загуби лиценза си

Какво се случи:

Учреденото през 2022 г. общинско дружество "Екобус Пловдив" е загубило в началото на март тази година лиценза си за изпълняване на пътнически превози. Това се случва,без то да е превозило и един човек, тъй като местната администрация така и не отдели пари в бюджета си да закупи автобуси, нито имаше отворени европейско програми, по които да кандидатства. Оказва се, че причината да ѝ бъде отнет лицензът е изтичането на договор за наем на автобус, благодарение на който е и получила правото да превозва пътници

Защо е важно:

Бе предвидено чрез "Екобус" да се разреши частично проблема с изцяло частния градски транспорт в Пловдив, който е и основната причина качеството на услугата да е на нивото си в момента - стари и мръсни автобуси, невъзпитани шофьори и кондуктори, пропускане на спирки, неспазване на графици, пълна липса на курсове до късно вечер. През 2023 г. бяха обявени две нови линии - 103 и 104, с които общинското дружество да стартира дейност. Очакваше се след време да поеме поетапно линиите, които в момента се изпълняват от частните фирми.

Какво следва:

От община Пловдив не дават особено много информация какво и кога се е случило, нито какво следва. Единствено новоназначената зам.-кметица по транспорта Савина Петкова заяви, че "правим всичко, което законодателството изисква, за да може "Екобус Пловдив" да разполага с такъв (лиценз - бел. ред.)." От коментар се въздържа и управителят на дружеството Илко Търпов, като по думите му се оказва, че му е забранено да говори с медиите, ако това не е съгласувано преди това с PR-а на общината.

След като медиите вдигнаха шум за това, общинският съвет този четвъртък внезапно реши дружеството да се отчита пред съветниците. Припомняме, че само две седмици по-рано новата управляваща коалиция в Пловдив отхвърли тази възможност.

Целият текст на Йоана Иванова четете тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. "Карфур" вместо панаирна палата. Отваряне: Пловдив, лято 2024

Франчайз операторът "Паркмарт" ще има магазин и склад в десета палата на Пловдивския панаир по договор за наем с дружеството на Георги Гергов

2. Spark пуска в България 180 Renault Zoe

Таксата да оставиш автомобил в Пловдив вече е 100 лв., а е-колите там намаляват до около 30

3. След Патриарх Неофит: започва битката за контрол върху влиянието и парите на църквата

Девет са кандидатите за нов глава на БПЦ, а изборът ще се състои в следващите четири месеца

4. IKEA намалява цените заради спада на инфлацията, промяната засяга и България

Шведската група смята да продължи да ги понижава и вече отчита увеличение на клиентите

5. Дипломи на килограм: ЮЗУ и неговите "клиенти"

Югозападният университет в Благоевград опитва да отмени с правилника си текст от Закона за висшето образование

Личност на седмицата

След обявената в сряда 13 март кончина на българския патриарх Неофит, за пореден път напред излиза фигурата на Николай Пловдивски. Митрополитът на най-голямата епархия от години е сочен като фаворит за следващ патриарх.

В текста на Антон Чепилски от пловдивската редакция на "Капитал" можете да прочетете какво следва след смъртта на досегашния глава на БПЦ.

Цитат на седмицата

Проектът за улица „Генерал Колев“ е важен за жителите на целия град. По време на мандата предвиждаме поетапно обновяване на инфраструктура във всички райони.

Костадин Димитров
Костадин Димитров

кмет на община Пловдив

Изненадани сме, че малката улица в район "Западен", между "Хаджи Димитър" и "Пещерско шосе", е със значението на някоя от входно-изходните артерии като "Асеновградско" или "Голямоконарско шосе" с десетки хиляди преминаващи автомобили всеки ден. За мнозина, израснали на нея, тя е много важна, но вероятно причината този проект да е сред първите финансирани от държавата е просто, че е бил в най-напреднал етап и сравнително лесен за подаване.

Истории, които видяхме другаде

В "Под тепето" четем, че пространството между улиците "Лейди Странгфорд", "Ангел Букорещлиев" и "Цариброд" в центъра ще носи името площад "Театрален".

От БТА отбелязват, че Аграрен университет Пловдив има нов ректор - доц. д-р Боряна Иванова.

Историята на котарака Жоро от Народна библиотека "Иван Вазов" завършва с хубав край - той остава, радват ни от "Под тепето". :)

Plovdiv24 пишат, че през 2024 г. фондация "Пловдив 2019" ще разполага с бюджет от 2.6 млн. лв.

Свободно време и култура

На 14 март бар "Котка и мишка" в Капана празнува своя 9-и рожден ден.

Държавна опера Пловдив представя на 15 март операта "Севилският бръснар" от Росини.

"Капан за самотен мъж" ще представят от Драматичен театър Пловдив в петък 15 март. (Силно я препоръчваме.)

От 15 до 31 март ще се проведе "София филм фест" в Пловдив със селекция от филмите в програмата на кинофестивала, провеждащ се в столицата.

На 16 март Държавен куклен театър Пловдив представя "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар