Съдебната антиреформа бумти

Върховният административен съд бълва спорни решения: в полза на Георги Гергов, Васил Божков, строителите на магистрала "Струма"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите за съдебната реформа в парламента очевидно блокираха, а тези за борбата с корупцията пък въобще не са започвали по същество.

Като илюстрация на това, че темата е в долна мъртва точка, Върховният административен съд (ВАС) продължава да бълва спорни решения. Във вторник отмени решение на Административен съд - Варна, и позволи на варненската община да подари на Георги Гергов своите 29% от акциите на Пловдивския панаир. С мотива, че това решение на варненските общинари не е административен акт, а "търговска сделка", затова не подлежи на контрол от държавата в лицето на областния управител, който го оспори пред съда.

В края на миналата седмица пък ВАС обяви последователно две решения, с които обяви за нищожни актовете на председателя на бившата Държавна комисия по хазарта (ДКХ) за определяне на задължения на хазартните фирми на Васил Божков за над 330 млн. лева - с тенденция да му опрости общо над 700 млн. лева. За да стигне до тези решения, съдът изведнъж промени практиката си и реши, че всъщност председателят на ДКХ нямал правомощие да определя такива задължения, както е правил дотогава.

Две седмици по-рано пак ВАС отмени две решения на бившия екоминистър Борислав Сандов, с които на практика беше спрян строежът на AM "Cтpyмa" пpeз Кресненското дeфилe, за да се нaпpaви нoвa екоoцeнĸa и нoвa Oцeнĸa зa cъвмecтимocт c eĸoлoгичнaтa мpeжa "Haтypa 2000" нa цeлия yчacтъĸ - според изискванията на ЕК.

След скандала от лятото, когато председателят на съда Георги Чолаков лично иззе делата на монополиста за фитосанитарен контрол на Капитан Андреево - фирмата "Евролаб 2011", и отсъди в нейна полза, като я върна обратно на хранилката на границата, това вече никого не учудва.

Но няма индикация, че нещо ще се промени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 3

    Вече става страшно.
    Няма спасение.

    Нередност?
Нов коментар