🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агенцията по вписванията и Министерството на икономиката в нов опит за спасяване на Панаира

Общинският съвет в Пловдив отказа да приеме предложението на "Демократична България", което му дава възможност да придобие 29% от Пловдивския панаир чрез замяна на акции с Варна

Освен от Агенцията по вписванията действия се очакват и от страна на сегашния министър на икономиката, който би могъл да изиска 29% акции, които Варна държи в момента, да се върнат на държавата.
Освен от Агенцията по вписванията действия се очакват и от страна на сегашния министър на икономиката, който би могъл да изиска 29% акции, които Варна държи в момента, да се върнат на държавата.
Освен от Агенцията по вписванията действия се очакват и от страна на сегашния министър на икономиката, който би могъл да изиска 29% акции, които Варна държи в момента, да се върнат на държавата.    ©  Димитър Марков
Освен от Агенцията по вписванията действия се очакват и от страна на сегашния министър на икономиката, който би могъл да изиска 29% акции, които Варна държи в момента, да се върнат на държавата.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Апелативният съд - Пловдив остави без движение като недопустима жалбата на Агенцията по вписванията срещу отмяната на отказа да впише апорта на акциите от Панаира в дружеството на Георги Гергов ("Пълдин туринвест").
  • Общински съвет Пловдив отказа да приеме решение за размяна на варненските акции от Панаира срещу участието на Пловдив в "Пълдин туринвест".
  • Току-що избраният министър на икономиката също предприе действия, като нареди да се извърши правен анализ на всички възможности за защита.

Пловдив е град, в който проблеми не липсват - като започнем от мръсния въздух и лошия трафик през изтичащите милиони левове в спорни инфраструктурни проекти и стигнем до политическите трусове в изминалите месеци.

Въпреки това през последната година една от основните теми, която присъства почти на всяка сесия на общинския съвет, е бъдещето на "Международен панаир Пловдив" и по-конкретно кой ще управлява мажоритарния дял от акциите. Въпросът е не само местен, а и национален - през годините беше проследен целият цикъл от действия на централната и местни власти, които трябваше да доведат до практическото подаряване на Пловдивския панаир на Георги Гергов.

Сагата продължава

Делото, което Агенцията по вписванията води във връзка с направения от нея отказ да впише апорта на акциите от Панаира в дружеството на Георги Гергов ("Пълдин туринвест"), бе за пореден път спънато. Този път от Апелативен съд - Пловдив, който постанови определение, което гласи че АВ няма правен интерес да води тази съдебната битка, доколкото длъжностните лица следва да съдействат при вписвания, а не обратното. Така съдът остави делото без разглеждане по същество, а определението му подлежи на обжалване пред ВКС.

Междувременно от Пловдив пореден опит за спиране на апорта бе направен от групата на "Демократична България", който обаче дори не стигна до гласуване в съвета. Съветници от ДБ предложиха любопитна юридическа хватка, посредством която община Варна ще получи два пъти по-голямо участие в "Пълдин туринвест", сравнено със сега, а община Пловдив - 29% от Панаира. Още преди да започне сесията по същество обаче, беше гласувано предложението да отпадне.

Сега единствено потенциалното обжалване от Агенцията по вписванията пред ВКС би дало време на държавата в лицето на новия министър на икономиката Богдан Богданов да предприеме действия, които биха възпрепятствали този апорт, смятат представители от ПП-ДБ.

Това, което той може да изиска, е акциите, дадени от последния кабинет на Бойко Борисов безвъзмездно на община Варна, да бъдат върнати обратно (каквото решение е прието и не е изпълнено от кмета Иван Портних). Още в четвъртък - ден след встъпването си в длъжност, Богданов е разпоредил пълен правен анализ на всички правни действия за защита по казуса, стана ясно от съобщение на страницата на подчиненото му ведомство.

Агенцията по вписванията отново е на ход

Преди месец длъжностните лица отказаха да впишат апорта на варненските акции в размер на 29% с мотив, че паричната им оценка от 16 млн. лв., направена през октомври 2021 г., е стара и не отговаря на икономическата обстановка. Окръжният съд в Пловдив не се съгласи с това, като постанови решение, с което отмени отказа на АВ - с мотива, че длъжностните лица не трябва да преценяват и тълкуват заявленията, доколкото производството е охранително (т.е. трябва да се проверят само формалните изисквания), и нареди апортът да бъде вписан и финализиран.

Въпреки че имаше известни съмнения дали решението на ОС - Пловдив, може да се обжалва, агенцията все пак подаде жалба и делото постъпи в Апелативен съд - Пловдив. Той от своя страна постанови, че жалбата е недопустима, и остави делото без разглеждане.

"А.В. няма правен интерес да обжалва решението на ОС. Неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които А.В. има, свързани с публичността и гаранциите за тяхната законосъобразност. А.В. няма правен интерес от отхвърляне на молбата на заявителя за вписване на обстоятелства по партидата му в Търговския регистър, доколкото съгласно възложените й със закона компетентност и задължение тя трябва да осигури защита и съдействие за удовлетворяване на тази молба. В този смисъл тя не би могла да има и правен интерес от обжалване на съдебно решение за отмяна на отказ на длъжностното лице по регистрацията", се казва в определението на съда. То подлежи на обжалване пред ВКС с частна жалба в едноседмичен срок.

"Неприлично" предложение към Варна

Въпреки тишината откъм "морската столица" в последните месеци по драмата с Пловдивския панаир община Варна е ключов играч в цялата ситуация, доколкото акциите, обект на спор, са именно нейни в момента.

Ето защо на сесията на Общинския съвет в Пловдив в четвъртък съветниците от ДБ внесоха предложение, съгласно което община Пловдив би могла да придобие въпросните 29% от Панаира (притежание все още на Варна) вместо техен собственик да стане Георги Гергов. Това ще е и начинът Пловдив за първи път да има пряко участие с акции в Панаира, тъй като до момента общината е единствено косвен собственик, и то на незначителна част посредством "Пълдин туринвест" (където общината има 25%, а Гергов - 75%).

Идеята е следната - основният мотив на Иван Портних да апортира акциите от Панаира в "Пълдин туринвест" е, че общината ще стане акционер в едно силно печелившо дружество. По този модел срещу своите 29% от акциите на Панаира (оценени преди 2 г. на 16 млн. лв.) община Варна ще има 8.4% от дяловете в контролираното от Гергов дружество. Това на практика значи, че общината подарява на Гергов десетки милиони левове, за да получи под 10% от дружество с общи активи 90 млн. лв. (от които основна част са акциите от самия Панаир) и печалба през 2021 г. от под 200 хил. лв.

Във въпросното предложение от групата на ДБ се предлага Варна да придобие 2 пъти повече акции от "Пълдин туринвест" - 16%, като срещу това да предаде акциите от Панаира не на Гергов, а на община Пловдив, която пък от своя страна ще преотстъпи част от акциите си в "Пълдин туринвест". Така участието на община Пловдив в "Пълдин туринвест" ще падне от 25% на 9%, но дори и сега общината няма никаква тежест при взимането на решения. Това на практика означава община Пловдив да стане едноличен собственик на варненските акции в Панаира, като същевременно се изтегля от смесеното дружество с Гергов, а на нейно място в него влиза община Варна.

За по-голяма прегледност на ефекта от предложението си съветниците от ДБ го представят и в графичен вид:

Предложението обаче не стигна до гласуване въпреки интензивната дискусия по темата още преди сесията да започне официално. По инициатива на Йордан Василев от "Алтернатива за Пловдив" (новата организация на отцепниците от пловдивската група на БСП, чиито тесни връзки с Гергов не са тайна) предложението за размяната на акции беше изключено от дневния ред, тъй като било излишно да се приеме такова "декларативно" според него решение, което няма да има никакъв ефект, доколкото Варна също трябва да се задейства, а и Пловдив има далеч по-сериозни проблеми, с които да се занимават.

От ВМРО определиха предложението като "икономическо безумие" и се позоваха на приетата от целия общински съвет декларация в края на януари, по силата на която се приканват държавата и община Варна да действат и Пловдив да получи безвъзмездно тези 29%. Към това мнение се присъединиха и от ГЕРБ и "Съюз за Пловдив", като в крайна сметка предложението на Василев беше подкрепено от 30 представители в ОС.

Въпреки че беше в залата, кметът Здравко Димитров, който отказа да обжалва последния път, под претекст че така общината само ще загуби финансови средства, не взе отношение по казуса. По-късно на пресконференция той заяви: "Аз нямам против акциите да дойдат в Пловдив, където им е мястото. Ако държавата се намеси, ние ще ги приемем. Но решението от днес беше ПР." Той каза още, че е водил разговори с кмета на Варна Иван Портних, но "няма да се разберем по начина, по който той иска". От думите му се разбра, че Портних би предал акциите на Пловдив срещу сумата 16 млн. лв.

Така "спорът" между двамата издигнати от ГЕРБ кметове работи за продължаване на статуквото в Пловдивския панаир в полза на Георги Гергов. През февруари тази година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на пловдивския кмет заради проточилия се строеж на стадион "Ботев", който погълна милиони, но Димитров отказа да я подаде.