"Карфур" вместо панаирна палата. Отваряне: Пловдив, лято 2024

Франчайз операторът "Паркмарт" ще има магазин и склад в десета палата на Пловдивския панаир по договор за наем с дружеството на Георги Гергов

Още през май 2021 г. е бил сключен договор за палатата между Панаира и веригата. Наемател е "Глобал ритейл холдинг" (част от групата на "Паркмарт"), срокът е 5-годишен, а сумата - 1.8 млн. лв.
Още през май 2021 г. е бил сключен договор за палатата между Панаира и веригата. Наемател е "Глобал ритейл холдинг" (част от групата на "Паркмарт"), срокът е 5-годишен, а сумата - 1.8 млн. лв.
Още през май 2021 г. е бил сключен договор за палатата между Панаира и веригата. Наемател е "Глобал ритейл холдинг" (част от групата на "Паркмарт"), срокът е 5-годишен, а сумата - 1.8 млн. лв.    ©  Димитър Марков
Още през май 2021 г. е бил сключен договор за палатата между Панаира и веригата. Наемател е "Глобал ритейл холдинг" (част от групата на "Паркмарт"), срокът е 5-годишен, а сумата - 1.8 млн. лв.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Палатата в момента се ремонтира, а е отдадена под наем преди почти три години.
  • Магазинът ще е 1100 кв. метра, като ще има и склад.
  • В София първият обект на Carrefour по план ще отвори до края на март.

Десета палата на Международния пловдивски панаир скоро ще изгуби функциите си на изложбена зала. До края на 2024 г. тя ще се превърне в супермаркет на френската верига Carrefour ("Карфур"). Марката се завръща с магазини в България през варненската "Паркмарт", която пък взима правата от гръцки франчайзьор. Собственикът Добромир Андонов миналата година съобщи пред "Капитал", че като част от експанзията планира тази пловдивска локация. И освен магазин ще има и склад в палатата.

Строителните дейности там вече са започнали, като община Пловдив още преди две години е издала разрешително за преустройство, реорганизация и смяна на предназначението на палатата в търговски център със супермаркет. Според общинския регистър на строителните разрешения инвеститор е самият "Международен панаир Пловдив", контролиран от Георги Гергов.

Според Общия устройствен план Пловдивският панаир е зона за обществено обслужващи дейности и по думите на Веселина Александрова, адвокат и общински съветник от групата на ПП-ДБ, такова разрешително е допустимо, тъй като Панаирът все още няма статут на паметник на културата.

Хипермаркет в Панаира

Френската търговска верига "Карфур" (Carrefour) обяви още миналата есен завръщането на магазини и продукти на своята марка в България след почти десетилетие отсъствие. Новите магазини ще се развиват от "Паркмарт холдинг" на Добромир Андонов, който притежава веригите Parkmart и Aldo, а държател на франчайз правата сега е гръцката Retail&More ("Ритейл енд Мор"). Преговорите за това се водели от 2022 г.

Откриването на "Карфур" в Пловдив се очаква през 2024, вероятно лятото, но фиксирана дата все още няма. Търговската площ ще е около 1100 кв. метра. Целта на българския мениджмънт е за 2024 е да се ребрандират 22 магазина с марката "Карфур", съобщиха от компанията за "Капитал".

В Имотния регистър се вижда, че още през май 2021 г. е бил сключен договор между панаира и веригата. Наемател се води "Глобал ритейл холдинг" (част от групата на "Паркмарт"), срокът е бил 5-годишен, а сумата - 1.8 млн. лв.

Договорът за панаира не е първият с Георги Гергов. В сградата му в ЦУМ в София се помещава първият магазин от веригата "Паркмарт", който още този месец ще мине под френския бранд.

Като цяло плановете на "Паркмарт" предвиждат до края на март да отвори Carrefour в София. Първоначално заявеното намерение беше дебютът да е още през януари. Сега от българската компания посочиха за "Капитал", че няма забавяне, че спазват срока по договор и че цялото време е посветено на това да предложат на клиентите широк асортимент от частни марки на Carrefour, който в следващите месеци вероятно ще бъде удвоен.

Несигурното бъдеще на Панаира

Схемата на панаира показва, че в момента девет от палатите са изложбени, но има и девет палати под наем в логистичната зона. В панаирното градче се намира и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Палата №5, единствената, която не е собственост на Международен панаир Пловдив, бе продадена през 2006 г. на "Търговско-рекламен център по строителство" ЕООД, а впоследствие става собственост на банка ДСК, която от години безуспешно се опитва да я продаде.

Десета палата досега беше изложбена. Тя се намира точно до ВИП входа на панаирния комплекс, на ъгъла на бул."Цар Борис III Обединител" и бул. "България", до кръговото кръстовище, и е с площ над 3000 кв.м.

На теория в момента нищо не може да спре Гергов по този начин да даде под наем всяка част от Панаира. Той все още няма статут на паметник на културата, въпреки че процедурата беше задействана от НИНКН, а миналата година депутати от ПП-ДБ настояха тя да се ускори. На запитване относно това докъде е стигнала процедурата, отправено към НИНКН и към Министерството на културата, "Капитал" така и не получи отговор.

"Принципно, докато Панаирът не получи статут, не е защитен от такива дейности. Докато държавата не се активира като собственик на 49%, да предложи някаква стратегия, която да бъде одобрена, да се направи някаква промяна в състава на съвета на директорите, 50.36% дават правото на Гергов да прави каквото иска", коментира пред "Капитал" Веселина Александрова, общински съветник от групата на ПП-ДБ, която от години се бори срещу скритата приватизация на Пловдивския панаир.

Дори и да имаше статут паметник на културата, наличието на магазин не е проблем. Пример са столичните хали, които бяха купени от "Кауфланд" и в момента внимателно се ремонтират. По-добре е активите да се ползват. Проблемът е, че Гергов придоби панаира като подарък, завзе контрола и без концепция може сам да си решава какво да го прави.

По темата работи и Мара Георгиева

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 4

    Французите няма да оставят само германци и австийци да стрижат офцете тук с хранителни вериги пълни с боклуци!

    Нередност?
  • 3
    ilinden avatar :-?
    Peacock
    • + 1

    До коментар [#2] от "scuby":

    В случая след французите Гърци и После ПаркМарт и са Франчайз ! Не е ясно дали и какво ще стрижат!

    Нередност?
  • 4
    ilinden avatar :-@
    Peacock
    • + 1

    А може ли най-голямата верига в Европа да си даде името на НАЙ-НЕКОРЕКТНИЯ платец в България!
    Всеки доставчик допрял се до ПарМарт и Алдо и пропищял!

    Нередност?
  • 5
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 1

    Отново гърци и "наши" момчета от видни комунистически фамилии ще перат едни пари зад името на голяма международна компания.

    Нередност?
  • 7
    xwl381213556 avatar :-|
    xwl381213556
    • + 1

    Странно как още от 2021 има сделка, доста са прозорливи и далновидни, а бе направо "на боб гледат" :)
    Хубавото е , че всички пловдивски управници чинно се съгласяват със статуквото. "Интереси много има тука "

    Нередност?
Нов коментар