🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият палат на Пловдивския митрополит Николай

Свещеникът освети храм и новия си дом над града с помощта на Георги Гергов, Здравко Димитров и Петър Манджуков

Реставрираното на Церетелевата къща ѝ е придало един грандиозен облик
Реставрираното на Церетелевата къща ѝ е придало един грандиозен облик
Реставрираното на Церетелевата къща ѝ е придало един грандиозен облик    ©  Антон Чепилски
Реставрираното на Церетелевата къща ѝ е придало един грандиозен облик    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите за Пловдив - пред вас са ширещите се Родопи, поне три от другите тепета, центърът на града, един от главните булеварди в града. И въпреки че се намирате в средата на града, атмосферата е мирна и толкова отдалечена от всичко останало под нея, че е сякаш е на километри разстояние.

С други думи, идеална е за храм и още по-идеална за резиденция. Пловдивската църква и нейният митрополит откриха и двете тази събота, на Гергьовден, с пищно тържество и молебен, на който бяха поканени гражданите на Пловдив, но чиито официални гости бяха няколко човека, които трудно можеш да видиш заедно на друго място - кметът Здравко Димитров, Георги Гергов и оръжейният търговец Петър Манджуков.

Да се свети неговото име

Хора идваха на красивото място през целия ден, като по стара църковна традиция, имаше два отделни входа - един за простолюдието и друг за скъпите маркови автомобили. Заснемането им, както на възстановената сграда на гръцкото училище и хората излизащи от тях бе забранено от охраната за всички медии с коментара "Не сега. После ще може. Сега само храма."

"Св. Архангели" се намира на мястото на което, според Пловдивската митрополия, се е намирал стар храм, разрушен преди век. Храмът е впечатляващ и освен прекрасна площадка за наблюдение на града, очевидно има вътрешна украса, за която не са пестени средства. Това се дължи на ктиторите му, двамата основни от които посрещнаха богослужението на специални места от двете страни на входа - от едната Георги Гергов, от другата Петър Манджуков.

Основният герой на деня обаче беше друг - пловдивският митрополит Николай, който след като присъедини към църквата имение над Асеновград, сега открива нов великолепен комплекс в самото сърце на Пловдив, за който по собствените думи е мечтал още откакто е встъпил в длъжност.

Въпреки че храмът не е още напълно завършен, има две причини ритуалът да е на 6 май, заяви Николай. Първата - заради светия празник и за да може светите архангели да го пазят. Вторият - за да се чества именния ден на г-н Гергов, който има главна заслуга за това проектът да се превърне в реалност.

Николай разказа накратко и историята как Гергов е дарил сградата на Церетелевата къща, известна и като гръцкото училище. Той не можел да превърне сградата в ресторант, понеже имало твърде много други наследници и бил насочен от баща си да я дари. Впрочем, самата сграда се озовава в собственост на пловдивския бизнесмен като част от приватизационна сделка за "Стария Пловдив" и после е апортирана в небезизвестното "Пълдин туринвест".

В благодарственото слово на митрополита Гергов бе оприличен на видните възрожденски бизнесмени и му бе пожелан успех в бъдещите начинания, с които несъмнено щял да служи на града, с единствено съжаление, че вече няма титли или ордени, с които би могъл да бъде награден за заслугите му.

И други помощници

Пловдивският митрополит явно е бил по-убедителен от Гергов, защото всичките наследници се оказват удивително сговорчиви. Според разказа на Николай въпреки, че пребивават в чужбина, те решили да се завърнат за една седмица, когато: "Продадоха. Не, дариха тази земя на нас, след като смъкнаха цената от преди исканите 3 млн. лв. на 700 хил.", сподели в своето слово митрополитът.

Списъкът с хора, които имат участие в дарителството обаче е доста по-дълъг. Включва бившия премиер Бойко Борисов, който докато бил начело насърчил Министерски съвет да отдели 500 хил. лв. за него, както и дарение от Петър Манджуков от 100 хил. лв. Сред останалите имена бяха собственикът на "Инса" Георги Самуилов и собственикът на "Филикон 97" Борис Калибацев, ректорът на УниБит Стоян Денчев, и други.

Строителството пък е извършено от Вакрил Запрянов от "Запрянов -3", концесионер на кариерата в Горнослав, както и строител на пловдивския зоопарк, който за разлика от храма остава незавършен.

Крайната сума вложена в двете сгради не е ясна, но само по начални сметки надхвърля 1.3 млн. лв.

Пловдивският Версай

След осветяването на храма дойде моментът за отваряне на вратите на новия дом на пловдивската епархия.

Вече бившето Гръцко училище е първата сграда, която е изцяло предназначена за училище в града през 1780 г. През втората половина на ХIХ в. в него са е образувала българска черковна община. Оттам то преминава през няколко трансформации - като пансион за момчета, училище за правене на мебели, тютюнев склад, а по време на социализма се раждат идеи то да се превърне в музей или ресторант. Така след 243 години история сградата се превърна в дом на Пловдивската митрополия.

И то какъв. Великолепната сграда е съживена по нов начин, а вътрешните помещения са впечатляващо обзаведени и декорирани, поне дотам, докъдето общата публика имаше достъп. По-навътре бяха допуснати само посветени.

На журналистите се удаде възможност най-накрая да се опитат да разберат от Гергов за бъдещите му начинания - а именно за бъдещето на Пловдивския панаир, тъй като той се появява в последната година-две публично само на такива събития, но той категорично отказа да коментира. Кметът Здравко Димитров, който също в последно време излиза от отпуск предимно за да открива стадиони и църкви, очевидно също не сметна за нужно да коментира ситуацията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 4

    Слави също е дарител... нов часовник... като началник на ИТН...
    Стоян Денчев.. го е съветвал за пътя към архонтството...

    Нередност?
  • 2
    murttle avatar :-|
    murttle
    • + 6

    Търговците в храма.

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 2

    Дядо Николай забравя как си тръгваме всички.
    Нищо, нека остане все така смирен.

    Нередност?
Нов коментар