🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: 18 души ще се борят за кметския пост в Пловдив, Здравко Димитров се отказа, а областният управител не спря далаверата на Гребната

Седмичните новини от Капитал Пловдив

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика

Здравейте от "Седмото тепе",

Вече са ясни всички кандидати, които ще премерят сили на местните избори на 29 октомври, а партиите тепърва в идния месец предстои да запознаят избиратели с новите лица и програмите си.

Основните опоненти за кметския пост вероятно ще са кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ. След като кандидатурата на ПП-ДБ за Пловдив беше вече известна в лицето на Ивайло Старибратов, броени дни преди крайния срок и ГЕРБ обявиха своето предложение. Това се случи в неделя сутрин на неочаквано посещение с изпратено само до избрани медии прессъобщение. Лично Бойко Борисов представи кандидата на партията за градоначалник - досегашния кмет на район "Тракия" Костадин Димитров, с чието име дълго се спекулираше след намек от страна на бившия премиер още през миналия ноември.

Това, че Борисов изневери на себе си и въпреки навика си да хвърля имена и после да ги сменя, този път се задържа на номинацията, говори, че или Димитров е много силен кандидат, или просто опциите за партията са се свили.

В битката за балотажа може да влезе още бившият кмет Славчо Атанасов (2007-2011), който беше издигнат от обединение от няколко малки партии - "Съединение за Пловдив" (Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Кауза България", ВМРО). На предишните избори той остана втори след настоящия кмет Здравко Димитров.

Въпреки че няколко пъти даваше заявки, Димитров се оттегля от сцената, а екипът и поддръжниците му се разпръснаха по същия хаотичен начин, по който управляваха. Ресорният зам.-кмет по транспорта Тодор Чонов обяви, че е кандидат за кмет, а в неговата листа за съветници е и зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Чонов твърди, че мандатът им е успешен въпреки всички данни за противното, но уви - няма към момента други кандидати за районни кметове.

Друг, който слиза от местната сцена, е Дани Каназирева, която на миналите избори остана трета. Нито тя, нито оглавяваната от нея партия "Съюз за Пловдив", която имаше 4-ма представители в общинския съвет, ще участват в изборите. Вероятната причина е, че Борисов, към когото е прикрепена Каназирева, не ѝ е позволил този път да "разводнява" полето още, което подсказва, че ГЕРБ ще фокусира всичко във втория град.

Общият брой на кандидатурите за кметското място е 18, а за шестте районни кметства ще се борят 92-ма души.

Повече за предстоящите местни избори очаквайте по-късно тази седмица на сайта на "Капитал" и в новия брой на изданието в петък.

Тема от седмицата: Кой е Антон Зингаревич и какво прави в Пловдив

Какво става? Антон Зинагеривич е руснакът, който преди две години еуфорично и с гръмки думи пое собствеността над ПФК "Ботев" с намерението да се превърне в местния Роман Абрамович. Днес, две по-години по-късно, помен от тази еуфория няма, точно обратното - за последната година и половина клубът е сменил 3 пъти изпълнителния си директор, 1 път спортния, 4 пъти треньора и за малко беше напът да смени самия собственик, но вместо това се раздели с основния си спонсор - строително-транспортния конгломерат ПИМК.

Но ако оставам настрана кадровите промени и спънките в спорта, това, което е най-интересно, е фигурата на самия собственик, който усилено бяга от светлината на медиите и чиито спортни и финансови дела тук остават в сянка.

"Капитал Пловдив" изследва кариерата на младия Зингаревич и откри, че случващото се в Пловдив много прилича на предишните му спортни опити с "Рединг" във Великобритания и "Атлант" в Русия, където и двата пъти Зингаревич напуска с гръм и трясък и един куп финансови проблеми зад гърба си.

Защо е важно?

Първо, заради факта, че държавата подари на клуба му близо 60 млн. лв. за новия стадион. Правилното менежиране на клуба, респ. на стадиона (на който се очаква да бъде даден той), би могло да донесе приходи и за микрорайона, в който се намира, но и за общината, привличайки големи спортни и други мероприятия.

Един добър клуб, развиващ се добре и инвестиращ в спорт и фенове, означава по-добър град, повече ползи за всички в Пловдив.

И второ, защото "Ботев" е най-добрият пример за "черната кутия", която е българският футбол в момента: нито е ясно какъв е бюджетът му, нито какво влиза и излиза от клуба (поне част от парите например вероятно идват от Русия).

Какво следва?

Следва най-вече да видим дали Зингаревич ще доведе жълто-черния отбор до сходно положение с отборите, които е управлявал във Великобритания и Русия. А "Капитал" чака клубът все пак да отговори на поставените от редакцията въпроси.

Цялата статия може да прочетете тук

А тук е историята между "Ботев" и новака в А група "Крумовград".

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 ГЕРБ най-накрая обявиха кандидат за кмет в Пловдив. При общинските съветници и районните кметове има много нови лица.

#2 "Борисов ме увери, че сам ще взимам решенията": Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за София. Името му не беше обявено официално от лидера на партията Бойко Борисов, както стана с кандидата в Пловдив.

#3 Данъчни промени: ДДС за заведенията се връща на 20%, хлябът ще е без данък до юли. Държавата предлага да плаща на информатори за укрити данъци, ще иска фирмите подробно да декларират всички доходи на служителите си.

#4 Парламентът започва работа по конституционните промени. НС прие правилата, по които ще се разглеждат и гласуват промените в основния закон. Очаква се преди второ четене да има промени.

#5 Нови седем споделени офиса ще открие IWG в София и Пловдив. Новите споделени пространства са предимно в сгради в индустриални зони и ще бъдат отваряни поетапно до края на 2024 г., а обектите ще станат общо 14, като първата локация ще бъде отворена през декември в Пловдив.

Бизнес новини

Историята на КЦМ: доброто изключение



Производителят на цинк и олово е един от малкото добри примери за успешна работническо-мениджърска приватизация. Инвестициите в последните 23 години го превръщат в технологичен модел за много световни компании. Бъдещето е в максималното оползотворяване на вторични суровини.

Пловдивската "Лидер-96" ще произвежда велосипедите на германската Technibike



Technibike ще възложи изцяло сглобяването на електрическите си велосипеди на пловдивската фирма. Компанията затвори завода си в Щасфурт заради поскъпването на енергията и работната ръка. Производството вече е започнало в новата фабрика на дъщерното "Е-велокс" край Пловдив, а до края на годината се очаква да се увеличи.

Истории, които видяхме другаде

  • Напредва строежът на стадионите "Локомотив" и "Христо Ботев", отбелязват Plovdiv24. Трибуна "Изток", която е една от трите, по които се работи на "Христо Ботев", придобива все по-завършен вид, а на 2 октомври (в понеделник) за дербито между "Локомотив" и ЦСКА ще бъде открита южната трибуна на "Лаута", която наскоро получи Акт 16.
  • В Пловдив ще бъде открита първата иновационна долина в България, отбелязва в. "Марица", след среща днес между премиера Николай Денков и новия български еврокомисар Илиана Иванова. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива в ЕС
  • Продължават проблемите с превозите, извършвани от "Хеброс бус" от и до околните на Пловдив населени места, съобщават Trafficnews. Огромни закъснения се отчитат по направления Марково и Храбрино, което възпрепятстват ученици и работещи, а от община Пловдив все още мислят решение.

Личност на седмицата: Областният управител на Пловдив не спря скандалното решение за парк "Отдих и култура"



По-рано през седмицата изтече крайният срок, в който областният управите инж. Илия Зюмбилев можеше да върне за прегласуване скандалното решение на общинския съвет за покупка на 67 дка в парк "Отдих и култура" срещу 35 млн. лв. Въпреки че имаше протест пред областна управа и дори призиви за оставка, Зюмбилев нито предприе действия, нито пък излезе да говори с хората.

Назаем от "Бакхус": #ЧревоугодноМиЕНия



Има още само няколко дни, в които може да опитате специалните ястия в "Гастрономически пътеводител" - напомнянето идва директно от #ЧревоугодноМиЕНия (Ния Петрова), която, след като обиколи вкусните места във Велико Търново, участващи в инициативата на МЕТРО, се върна в София за едно последно угощение. Накратко, през целия септември над 60 ресторанта в цяла България предлагат специални ястия с оригинални нашенски продукти. Вижте и последната спирка на Ния и посетете някое от участващите заведения, за да се включите в играта за награди.

Вижте повече тук.

Онлайн билети за Стария град

От днес всички гости на Града под тепетата могат да закупят онлайн индивидуални и групови входни билети за посещения на обекти в Стария град. Повече вижте тук.

Свободно време и култура

01.10

В неделя сутрин немската фирма Liebherr организира корпоративна щафета с благотворителна цел, като могат да се включат неограничен брой отбори от по 4 души от всяка компания, като всеки участник трябва да пробяга по 4 км.

02.10

Поетите се завръщат в Plovdiv event centre в понеделник вечер, за да представят за пореден път някои от най-любимите български стихотворения.

03.10

Оставащите топли дни и края на лятото може да отпразнувате във вторник с "Керана и космонавтите", които в 20 ч. ще свирят в подножието на Младежкия - на сцената на Plovdiv Stage park.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.