🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Чудните мостове на Пловдив, Здравко Димитров отива в църквата, Рокът се завръща в Пловдив

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Празниците са зад ъгъла и хората вече се подготвят за спокойствие и отдих. Тук, за разлика от София, спорът с руските паметници не се е разгорял и Альоша стои все така непокътнат на върха на тепето. Впрочем, наблюдавайки как се демонтира софийският паметник, можем спокойно да предположим, че ако някога се стигне до махане на пловдивския такъв, ще трябват експлозиви.

За сметка на това, експлозии стават другаде. Продължава драмата около Бетонния мост, където община Пловдив отказва да даде разрешение за събарянето на транспортната артерия поради липса на подписан анекс с НКЖИ, в който да стават ясни крайните срокове и детайли около проекта. В момента в договора между НКЖИ и изпълнителя "Трейс груп холд" е вписано само събарянето на моста, без неговата рекоснструкция.

Започнало е асфалтирането на кръговото на Централна гара, което да позволи преминаването на автомобили в посока бул. "Руски" и ул. "Иван Вазов" от главния булевард "Христо Ботев". Очаква се участъкът да бъде отворен до дни.

И като си говорим за неща, които са подписани, без да са обмисляни, да си поговорим за електронната система за таксуване в градския транспорт на Пловдив. Резултатът от първия опит на Иван Тотев с поръчка за 20 млн. лв. с "Индра" е система, която никога не заработи адекватно и апаратура, която беше морално остаряла, когато се появи в града. Сегашната поръчка от 12 млн. лв. от неговия наследник Здравко Димитров също от ГЕРБ се очаква да заработи от догодина, но по-важното в нея изглежда да е не какво ще заработи, а какво го няма.

Ще липсват възможност за заплащане директно с банкова карта на валидаторите в автобусите, броячи на пътници, видеонаблюдение в автобусите, както и най-важното: връзка между таблата по спирките и автобусите.

Добрата новина тук е, че всичко това би могло да бъде добавено от изпълнителя "Тикси" ако общината сметне, че е нужно. Повече можете да видите ТУК.

Тема на седмицата

5 милиона и е ваш: ББР предложи Пловдив да откупи покрития мост на МарицаКакво се случи:

Община Пловдив започна преговори с Българската банка за развитие(ББР) за бъдещето на пешеходния мост над Марица. Преговорите сами по себе си са интересно явление, тъй като ту ще се случат, ту се отлагат за по-късен период и после изведнъж стават преди обявената дата. В крайна сметка на кръгла маса тази сряда (13 декември) се събраха Цанко Арабаджиев, член на управителния съвет и изпълнителен директор на ББР, кметовете на община Пловдив и район "Централен", както и представители на местните парламентарни групи от общинския съвет на ПП-ДБ, ГЕРБ и "Браво Пловдив".

Защо е важно:

Пешеходният мост над Марица е единственият такъв в града, където няма поток на автомобили. В момента той прилича на архитектурен Франкенщайн (чудовището, не доктора), което грози гледката и пространството. През 2001 г. по неузнаваеми начини концесията за него е придобита за период от 34 години от Денис Бареков и неговата "Търговски център Марица", а през 2018 г. ББР закупува срещу 5 хил. лв. дружеството, което е с активи на стойност от 5.5 млн. лв. Интересен детайл е, че и Бареков, и ББР, плащат по около 800 лева на месец на Пловдив за огромната търговска площ в центъра.

Връщането на този мост в общината би позволило подобряване на визията, отпушването му като туристическа точка и място за отдих и би разширило пешеходната зона на централна част.

Какво следва:

Всички страни изглежда са заинтересовани сделка да има. На първите разговори сумата, която е поискана, е около 5 млн. лв. Пловдив трябва да реши как ще плати това, да го мине през Общински съвет и да вземе актива от банката.

След това обаче, идва по-сложното: какво да се прави с моста. Идеи има както от местната управа, така и от местни предприемачи, но каква ще е крайната съдба на структурата предстои да се реши.

Цялата история можете да прочетете ТУК.

А ако искате да знаете как ББР се сдоби с моста (което "Капитал Пловдив" първи разказа) - ТУК.

ТОП 5 от Капитал

#1 Там, където фермерите и науката се срещат

Аграрният университет в Пловдив продължава да бъде ключова институция в областта на аграрните науки и околната среда в България и региона

#2 От догодина светкавичните преводи в евро до банки в ЕС ще са достъпни и от България

От април 2024 г. българските банки и платежни институции ще имат достъпност до европейската система TIPS

#3 Да влетиш в Шенген

България и Румъния имат малък прозорец за действие, докато Австрия и Нидерландия, изглежда, отстъпват поне частично за членството в безпаспортното пространство

#4 Селекция на коледни базари и събития

Кои са най-интересните коледни базари, "зимни градчета" и празнични събития, къде се намират и докога ще бъдат отворени

#5 Светът постигна историческо споразумение за отказ от изкопаеми горива, но то трябва да се изпълнява

Преразгледаното от ООН споразумение от COP28 беше надградено, но алиансът на малките островни държави се оплаква от "множество пропуски"

Бизнес новини

Новият собственик Broadcom започва съкращения във "VMware България"

Поне двеста служители от над 1700 не са получили оферта за оставане в компанията, а социалните придобивки на оставащите са орязани.

Повече за историята прочетете ТУК.

Белгийската ABEE заяви милиардна инвестиция в гигафабрика в България

Проектът на младата компания за 1.1 млрд. евро включва завод за батерии в Стара Загора, рециклираща мощност в Бургас и R&D център в Пловдив.

Повече за историята прочетете ТУК.

Истории, които видяхме другаде

Фестивалът "Хилс ъф рок" се завръща през юли 2024 г. в Пловдив след едногодишно отсъствие. Гости ще бъдат американската рок група Korn - останалите групи ще бъдат обявени след Нова година пишат в Под Тепето.

Стадиони, втори гребен канал и множество още спортни теми обсъжда новия зам.-кмет по спорта Николай Бухалов в интервю с Марица.

Ски сезонът ще бъде отворен този петък в Пампорово! В деня на откриването на новия зимен сезон лифт картите ще бъдат на символична промоционална цена от само 5 лева за всички туристи пишат от Пловдив24.

Ателиетата на Художествената гимназия ще бъдат довършени, а също така е отделен и бюджет за ремонта на Концертна зала. Повече по темата можете да прочетете в Трафик нюз.

Модър-Царевец от дълго време се очаква да бъде изграден и отворен. Най-новата дата за неговото откриване е април месец 2024 г. пишат в Пловдив24.

Личност на седмицата

Здравко Димитров, бившият кмет на Пловдив



След като четири години се подвизаваше като управител на най-голямото брокерно дружество в областта - община Пловдив, бившият кмет Здравко Димитров е бил поканен да стане управител на имотите на Пловдивската митрополия лично от митрополит Николай. Явно талантите му в сектора с недвижими имоти не е останал незабелязан, а за организация, която разполага с над 67 хил. кв. м. РЗП само в Града под тепетата, предвижда изграждането на соларен парк по Асеновградско шосе и разполага с над 40 отделни имота, е нужен човек с опит.

Цитат на седмицата

"В "Тракия" ние засаждахме на година по хиляда дръвчета. На година по хиляда. В "Тракия". И вие пак имахте критики"

Костадин Димитров в срещата си с гражданската организация "Пловдив - град за хората", цялото видео от срещата и какво стана гледайте ТУК.

Назаем от Бакхус: В подготовка за празниците...



Какъв по-добър пример за отдадеността ни към близките около Коледа от това да се отнасяме с отношение и грижа един към друг? Да подготвим внимателно всеки детайл, който ще присъства на трапезата, да аранжираме подаръците красиво и да пуснем подходящата музика... Грижата включва и всеки продукт, който присъства на масата, да бъде с високо качество - виното, храната, водата дори.

Повече ТУК.

Идеи за свободно време

15.12

Коледния базар на "Капана фест" започва от този петък.

15.12

Коледен панаир на занаятите ще има в Стария град за няколко дни.

17.12

Дегустация на мавруд "Легенда" и джам сесия ще се проведе тази неделя в джаз заведението Контрабас.

18.12

Комедията "Това не го казвай!" с участието на Теодора Духовникова и Захари Бахаров ще се проведе в дома на културата "Борис Христов".

19.12

Коледните концерти "Коледа във Виена" от Ансамбъл Йохан Щраус ще гостуват в Града под тепетата.