🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фабрика на годината е "Сенсата технолоджис"

"ВИТТЕ аутомотив" печели наградата за най-иновативен проект, изпълнен с участието на българския екип

Ботевградският завод на "Сенсата технолоджис" е победителят тази година
Ботевградският завод на "Сенсата технолоджис" е победителят тази година
Ботевградският завод на "Сенсата технолоджис" е победителят тази година    ©  Capital weekly
Ботевградският завод на "Сенсата технолоджис" е победителят тази година    ©  Capital weekly
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Предприятията в България автоматизират все повече процеси, роботите вече не са екзотика в производството, бързо навлизат и по-новите технологии. Такава картина рисуват участниците в конкурса "Фабрика на годината", който "Капитал" организира за втори път. Всичко това с пълна сила важи и за големия победител тази година - ботевградският производител на сензори "Сенсата технолоджис България", който печели приза в конкуренция с още 13 компании. Най-иновативният проект, изпълнен с участието на българския екип, пък е на русенската "ВИТТЕ аутомотив".

На север от Балкана

Конкурсът се организира в партньорство с Община Пловдив и Trakia Tech като продължение на инициативата "Индустрия 4.0". От региона беше и първият победител през 2022 г. - умната фабрика на "Шнайдер електрик". Тази година обаче наградата прескача Балкана и отива в Ботевград, който също е известен с развитата си индустрия. В голям производствен център - Русе, е базирана и компанията с най-иновативен проект. И докато промишленият бум на Пловдив до голяма степен беше подпомогнат от изграждането на магистрала "Тракия", успехите на "Сенсата технолоджис" и "ВИТТЕ аутомотив" идват въпреки липсата на адекватна пътна инфраструктура в Северна България.

Конкуренция

За "Фабрика на годината" се състезаваха общо 14 компании от различни сектори и региони. Най-многобройни бяха предприятията в сферата на машиностроенето и тези с локация в Южна България. Началната оценка беше направена по точкова система на базата на въпросник, като до финала стигнаха 7-те компании с най-високи резултати: "Бер-Хелла термоконтрол", "БТЛ индъстрийз", "Булминт уан", "ВИТТЕ аутомотив", "Латекоер", "Сенсата технолоджис" и "Стандард профил". Окончателният избор на победител беше направен от 5-членно жури. "Сенсата технолоджис" ще носи титлата "Фабрика на годината" до следващото издание на конкурса през 2024 г.