От седмото тепе: Транспортна драма в Родопите, среща на бизнеса в Пловдив и греда за стадиона на "Локомотив"

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Драмите със снега отпреди две седмици постепенно изчезват, но в Пловдив, а и в други големи градове като София и Варна, все още има неизчистени паднали клони, листа и боклуци, натрупани вследствие на "изненадващия" снеговалеж. На фона на това колелото на обществения живот един месец след местните избори започва постепенно да се завърта.

Общинският съвет в Пловдив вече гласува различни градски теми по същество, а екипът на новия кмет Костадин Димитров е пълен и всеки навлиза в ресора си. "Вратата е отворена", заяви на годишната среща с бизнеса новият зам.-кмет Владимир Темелков, който съобщи, че ще създаде специално звено за връзки с инвеститорите, както и редица други промени (виж текста).

Едно решение, което ще се следи под лупа, е за новата поръчка за стадиона на "Локомотив". Тази седмица ВАС върна поръчката за над 40 млн. лв на общината.

Градът все още се задъхва от ремонтите без близък край, но малък лъч в тази насока е пускането на движението по бул. "Христо Ботев" край Централна жп гара. Радостта ще е кратка, защото всеки момент се очаква Бетонният мост, единствената връзка на район "Южен" с центъра на града, да бъде затворен за дълго.

Интересното е, че сякаш строителите се забързаха, след като новата управа встъпи в длъжност, но по-скоро защото преди това не действаха особено чевръсто и дори в работни дни не се виждаха работници и техника по затворените отсечки.

Но това само ни води до основната ни тема тази седмица.

Тема от седмицата:

"Хеброс бус", или защо няма автобуси около Пловдив

Какво се случи:

Селата от община Родопи до Пловдив останаха без транспорт, след като в петък изтече договора с местния хегемон "Хеброс бус" на Веселин Дошков. Оказва се, че договорът не е бил подновен от местната власт в лицето на избрания за втори мандат Павел Михайлов. В 12 без 5 от общината са изпратили анекс до транспортната фирма, но по думите на Дошков политиката им вече не е "на всяка цена." В крайна сметка се стигна до извозване на пътници с автомобили на общината и кметовете на селата.

Защо е важно:

Това е поредният и засега най-видим срив на транспортната схема на общините около Пловдив, която до голяма степен зависи от една компания. По всичко изглежда, че "Хеброс" има все повече проблеми да обслужва линиите и част от проблема е в неадекватното разписание, което не отговаря на новия пътникопоток.

Това обаче обрича най-уязвимите жители на тези общини на произвола на съдбата, оставя без обслужващ транспорт и съответно затруднява функционирането им. Осигуряването на адекватна транспортна услуга е сред основните приоритети на една община и населено място. Освен това натоварва и без друго скърцащата пътна система на областта с още коли.

Какво следва:

Нова транспортна фирма беше намерена и договор по спешна мярка бе сключен с ДЗЗД "Консорциум МАРИЦА ИЗТОК 2018", зад който стои превозвачът Петко Ангелов и фирмите "Автобусни превози Пловдив" и "Меритранс 2002". Въпреки това остават множество неотговорени въпроси от страна на Дошков. Освен с община Родопи, "Хеброс бус" има проблеми с изпълнението и на 5 от 29 редовни линии в областния град. Преди имаше проблеми с транспорта и до Хисаря, където компанията е монополист.

Собственикът на "Хеброс бус" твърди, че не са пред фалит и че е намерил решение на проблемите на компанията, но не го сподели пред нашата колежка Йоана Иванова. Така остава да видим през 2024 г., когато ще има нови търгове за извънселищните линии около Пловдив, дали "Хеброс бус" ще участва и ще спечели някой от тях.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

Бизнес новини

"Профилинк": От внос на щори до високотехнологично и зелено производство на профили



Пловдивската компания е с близо 30 години опит на пазара с пластмаса и гледа към бъдещето с инвестиция за 70 млн. лв. в завод за алуминиеви изделия.

"Бултекс 99" събира растящия си бизнес в собствен логистичен център за 45 млн. лв.



Пловдивският производител на работно облекло централизира складовете и дистрибуцията си с проект, който ще приключи през 2029 г.

Истории, които видяхме другаде

Кметът Костадин Димитров е "за" присъединяването на Белащица към община Пловдив, пишат от "Под тепето".

От публикация на БНР става ясно, че в Пловдив ще бъде разкрито почетно консулство на Румъния. Освен региона то ще обслужва още областите Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Traffic News пишат в дописка, че лидерът на "Пловдив на гражданите" и бивш областен управител, Дани Каназирева, не е успяла да стане прокурор.

Обжалване спира ремонта на концертната зала в бившия партиен дом на площад "Централен", разбираме от публикация на БНР.

В "Под тепето" обръщат внимание на решението на общински съвет Пловдив, което дава зелена светлина на нов парк в "Коматево".

Назаем от "Бакхус": Полента... или качамак?



Българската и италианската кухня си приличат повече, отколкото изглежда - само вижте полентата! Да, у нас я наричаме качамак и я имаме за семпло балканско ястие, но полентата е типична за цяла Северна Италия, където в алпийските села още пазят занаята непокътнат, а в градове като Бергамо и Венеция наднича от всяка витрина. Ето друга гледна точка към това ястие в рубриката ни "Неизвестните истории на известните ястия".

ВИЖ: Неизвестните истории на известните ястия: полента

Цитат на седмицата

Ще искаме промяна на Пешеходния мост.

Костадин Димитров
Костадин Димитров

кмет на община Пловдив, по повод предложение на кмета на "Централен" Георги Стаменов мостът над р. Марица да бъде преустроен и превърнат в изцяло пещеходен

Свободно време и култура

На 8 декември в дом на културата "Борис Христов" Държавна опера Пловдив ще представи отново мюзикъла "Семейство Адамс".

На 14 декември в Hobby'licious Cooking School ще се проведе кулинарен клас за приготвяне на японска кухня.

От 15 до 26 декември ще се проведе коледния базар "Капана".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Те първа ще има много драми в тази държава, не само транспортни. Когато чужди сили свалят правителства възползвайки се от младите хора в една държава, с помоща на пробитите национални медии, местната олигархия, с изборни фалшификации и си слага марионетни правителства нищо добро не чака тази държава!

    Нередност?
Нов коментар