Бюлетин имоти | Най-гледаните инфлуенсъри; най-четените статии; архитекти, които си струва да знаете

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Социалните мрежи вече са "на въоръжение" в много индустрии и дори консервативният сектор на недвижимите имоти не прави изключение. И в България се оформи прослойка имотни инфлуенсъри, които дават препоръки за покупки предимно с инвестиционна цел и "го играят" алтернатива на традиционното говорене в сектора. Те са основно брокери, но има и финансови консултанти, самоуки инвеститори и предприемачи. "Капитал" представя седем инфлуенсъри, подредени според общия брой последователи в социалните мрежи.

"TikTok беше залят със съвети как да прехвърляте и продавате имоти", пише Bloomberg за американския пазар, като дава интересно обяснение, вероятно отчасти валидно и за българския. Растящият пазар на имоти привлече много хора от поколението Z (родените между средата на 90-те и края на първото десетилетие на новото хилядолетие - бел. ред.) да работят като агенти на недвижими имоти. В началото на кариерата си те имат нужда от сделки, за да придобият опит, но получават сделки само ако имат такъв. Затова разчитат на силните си страни като дигиталната си грамотност и усилено работят в социалните медии. Очаква се явлението да се засили покрай падащия имотен пазар в САЩ.

Търговията с недвижими имоти в България в момента е напълно либерализирана и като брокер може да работи всеки. Най-голямото сдружение на агентите - НС "Недвижими имоти", от години се опитва да въведе регулации. Проектозаконът му беше внесен в този парламент. Новината сега е, че Комисията за защита на конкуренцията е започна анализ на проектозакона. Това става след сигнал на Института за пазарна икономика, че е възможно някои от текстовете да ограничават свободната конкуренция.

Иначе пазарът на имоти в България все още официално не е падащ. По ръст в цените на жилищата (10.7 на сто) през третото тримесечие на 2023 г. страната е на шеста позиция по поскъпване в класацията на Knight Frank. София e девета с 8.8% в проучването, обхващащо 107 града по света.

През декември средните офертни цени на кв.м жилище нарастват с 9.85% в София и с 5.44% в Пловдив. Във Варна ръстът е 8.58%, а в Бургас - 5.58%, сочат данните на ocenime.bg, които можете да видите в таблиците накрая на бюлетина.

Сред софийските квартали най-високи са били средните цени "продава" в "Яворов" - 3434 евро на кв.м. В този квартал е и най-големият ръст спрямо миналия декември (38.5%). Най-ниски офертни цени е имало в "Княжево" - 1696 евро на кв.м.

Очаквайте в бюлетина на 25 януари и данни за наемните цени в София по квартали през декември.

ТОП 10 на най-четените истории за имоти в "Капитал" през 2023 г.:

Резиденцията в Сандански: От Живков до IT собственици. След 15 години притежание Оманският фонд продава земята и запуснатата сграда за 16.9 млн. лв.

Вторият петзвезден хотел на Георги Чопев след Sense е на метри от "Витошка". Juno Hotel е с 35 стаи върху терен 400 кв.м и е построен по стандартите на Design Hotels на Marriott International.

Съсобственици във велинградския Аrte отварят петзвезден хотел в Цигов чарк. Grande Vista Resort & Spa разполага с 90 помещения, два ресторанта и басейни и е в реставрирана почивна станция от 80-те.

Третият жилищен диамант на "Артекс". Подготвящото се строителство на сградата "Диамант III" на ул. "Тинтява" предизвиква притеснения за пренасищане и недоволство заради липса на прозрачност.

Собствениците на SiteGround купиха в пакет имоти от Оманския фонд. Сделката е за 67 млн. лева и включва 183 дка до Панчарево, 27 дка на Камбаните и резиденцията на Живков в Сандански.

Гараж ми дай и жилище не ми търси. Търсенето нараства заради уплътняването на столицата с ново строителство и многото коли, за пет години цените се удвоиха.

Проектът за мол Promenada в Пловдив излиза от фризера. Инвеститорът NEPI задвижи процеса по получаване на разрешително за инвестицията си, чиито обявен размер е 141 млн. евро.

Близкият до "Химимпорт" собственик на къмпинг "Градина" купи и хотел в съседство. Продажбата на "Блек сий стар" в Черноморец е за 5.15 млн. евро. Чрез нея продавачът "Сиенит" погасява задължения по кредит от ББР от 2016 г.

Новите кули на "Г. М. Димитров": втора на Николай Вълканов. И трета в съседство. Две 50-метрови жилищни сгради са в проект около небостъргача NV Tower. Проектът за общински паркинг зацикли.

Молът в "Люлин" стана български. Новите собственици на Mega Mall са eксперти по ритейл паркове и търговски центрове. По информация от пазара цената е между 15 и 20 млн. eвро.

НАХОДКИ

Историческа сграда и още три оферти от "ЕРА България"

Първата пощенска станция в Русе, после хотел "Севастопол" се продава за 4.4 млн. лева от "Ера имоти Надежда". Построена от Иван Стоянов-Соларя - възрожденец, родолюбец, богат търговец и частен корабопритежател. Сградата от малко над 3 хил. кв.м има потенциал за хотел.

Южен апартамент 64 кв.м в сграда от ново поколение в "Сухата река" за 117 488 евро предлага "ЕРА вива София". Отоплението ще бъде подово захранвано с термопомпа от собствен сондаж, което гарантира ниски разходи и грижа за околната среда.

Оферта на "ЕРА вива Пловдив" е самостоятелна триетажна къща с акт 16 в квартал "Остромила". Къщата е с 336 кв.м РЗП, дворът - 431 кв.м, а цената - 397 815 евро.

"ЕРА Варна тренд" предлага за продажба новопостроена двуетажна къща 214 кв.м с гараж и двор в местност Горна Трака за 330 хил. евро.

АРХИТЕКТУРА

Джейсън Лонг: Обществото се променя, места се изоставят, а след време узряват за нова функция. Мениджърът на офиса на ОМА в Ню Йорк за умния начин да се дава нов живот на старите сгради с ново предназначение.

Архитектът Иван Иванов: легенда в Австралия, непознат у дома. Историята на архитекта, роден в Кюстендил, който емигрира в Австралия в средата на ХХ век и оставя след себе си причудливи къщи и разпознаваем стил.

Как изкуственият интелект помага на архитектите. Някои инструменти могат да създадат 100 хил. варианта за интериор на сграда за 27 часа. За да представи толкова опции, човек трябва да прави по 40 чертежа дневно в продължение на десетилетие.

СТАТИСТИКА

Все още няма коментари
Нов коментар