🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетният излишък превишава 1.7 млрд. лв. през юли

Приходите намаляват с над един милиард, а изпълнението на разходите се бави

Постъпленията от данъци през първото полугодие на тази година са с 820 млн. лв. под същия период на 2019 г., показват разчетите на финансовото ведомство, което вече се ръководи от бившия здравен министър Кирил Ананиев
Постъпленията от данъци през първото полугодие на тази година са с 820 млн. лв. под същия период на 2019 г., показват разчетите на финансовото ведомство, което вече се ръководи от бившия здравен министър Кирил Ананиев
Постъпленията от данъци през първото полугодие на тази година са с 820 млн. лв. под същия период на 2019 г., показват разчетите на финансовото ведомство, което вече се ръководи от бившия здравен министър Кирил Ананиев    ©  Велко Ангелов
Постъпленията от данъци през първото полугодие на тази година са с 820 млн. лв. под същия период на 2019 г., показват разчетите на финансовото ведомство, което вече се ръководи от бившия здравен министър Кирил Ананиев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетът продължава да е на излишък и през юли. Плюсът нараства спрямо месец по-рано - от 1.6 млрд. лв. до 1.7 млрд. или 1.5% от прогнозния БВП за годината. От предварителните данни на Министерството на финансите към юни става ясно, че положителното салдо се дължи на забавяне при изпълнението на разходите.

Заради обявеното извънредно положение през март правителството ревизира очакванията си за държавните финанси, като заложи 2020 г. да завърши с консолидиран дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП. През юли правителството обяви нов пакет от антикризисни мерки за още 1 млрд. лв., но към момента не е ясно дали това ще наложи поредна актуализация на бюджета.

Сметката към юли

Предварителните данни на финансовото ведомство показват негативния ефект на кризата върху бюджета. Постъпленията от помощи нарастват на годишна база с 375 млн. лв., но данъчните и неданъчни приходи са с 1.1 млрд. лв. по-малко спрямо юли 2019 г. "Забавянето в приходите е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с разпространението на COVID-19", пишат от министерството.

Междувременно разходите нарастват с малко над 750 млн. лв. спрямо миналата година основно заради социалните и здравни плащания и разходите за персонала в бюджетния сектор. Въпреки увеличението бюджетът остава на плюс към юли, тъй като разноските на правителството до тук са под 50% от планираните за годината, докато постъпленията приближават 57% от разчетите.

По-малко данъци

Подробна разбивка на държавните финанси към юли ще бъде налична след месец, но последните данни показват, че постъпленията от данъци и осигурителни вноски намаляват с над 600 млн. лв. до 17.06 млрд. лв. към средата на годината спрямо юни 2019 г.

Понижението идва изцяло от данъчните приходи. Постъпленията от ДДС намаляват с 342 млн. лв. на годишна база, а от акцизи - с малко над 300 млн. лв. Минусът при корпоративния данък обаче се свива. След като на 30 юни изтече крайният срок за подаване на данъчните декларации на фирмите и за внасяне на дължимия данък, постъпленията от корпоративни данъци приближават 1.1 млрд. лв., което е с 250 млн. под отчета за първото полугодие на 2019 г.

Ръст е видим при приходите от данък върху доходите на физическите лица - с 4.5% до близо 2.1 млрд. лв., като това се дължи основно на доходите, изплатени по трудови договори. Успоредно с доходите се увеличават и постъпленията от осигуровки - със 149 млн. лв. или с 4% над миналогодишната сума.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kfw1453215681486199 avatar :-?
    Яши
    • + 1

    Приходите от ДОД се дигат. Явно сивият сектор яко е избелял за една година щом и кризата не може да свие тоя приход

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Всички правят яко дефицити - ние излишъци. Казано по друг начин - всички бели държави помагат на населението и фирмите си, само нашата - спира всички капиталови разходи и не помага адекватно.

    После що дълбаем дъно след дъно - вече 30 години.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Излишъци благодарение на декапитализацията. И това вече не знам колко години. Източиха държавата.

    Не можаха да разберат нашите, че демокрацията без дефицити е бананова република.

    Нередност?
  • 5
    dsz51679928 avatar :-|
    dsz51679928

    През последните 11години е БИЛО ВСЕ ТАКА-УМИШЛЕНО ПРЕДИЗВИКВАНИ БЮДЖЕТНИ ИЗЛИШЪЦИ,около,между 2 и 3 милиарда.Икономисани(но планувани в бюджета) разходи в името на Българските граждани,-за стипендии,социални,пенсии,детски,семейни.ИКОНОМИСАНИ(НЕУСВОЕНИ),за да бъдат ОТКРАДНАТИ (умишлено) в края на годината гушнати в чекмеджетата.11 години-ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ НАРОДА)= на около 25-32 МИЛИАРДА???????Престъпници на ГЕРБ.....не затвор и бесилки ,а...ГИЛОТИНА.Протестиращи:-СПРЕТЕ ГИ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ от ГЕРБ и техният главатар Бойко Борисов!!!Избийте ги,за да ЖИВНЕМ МАЛКО и да спасим народа и най-вече ДЪР-ЖА-ВА-ТА.Иначе........ЗАГИЕАМЕ и ще изчезнем,ще се САМОЛИКВИДИРАМЕ като нация.

    Нередност?
Нов коментар