Кризата е замразила разходите за труд на бизнеса

В туристическия сектор парите за възнаграждения дори намаляват със 7.6% на тримесечна база

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въведените заради коронавируса ограничителни мерки през пролетта на практика са спрели ръста на разходите за труд на работодателите в България. Ако през първото тримесечие спрямо предходното увеличението на този показател в страната беше 3.6%, през второто тримесечие растежът пада до 0.9%, а в някои сектори като хотели, ресторанти и образование дори е отчетен спад, показват данните на НСИ.

На годишна база обаче кризата почти не се усеща. Счетоводната информация на фирмите показва, че разходите им за труд продължават да нарастват спрямо миналата година. През второто тримесечие средствата за възнаграждения, осигуровки и данъци са с 9.9% повече, отколкото през същия период на 2019 г. За сравнение - през първото тримесечие годишното увеличение беше с 10.2%. На годишна база обаче влияят фактори като увеличение на минималните осигурителни прагове по сектори, на минималната работна заплата и т.н.

Промените след март

Според сезонно изгладените данни разходите на бизнеса за труд нарастват с 0.9% през април - юни спрямо първите три месеца на годината. В индустрията увеличението е с 1.2% и се дължи предимно на разноските за заплати, осигуровки и данъци в добивната индустрия. В преработващата промишленост и енергетиката растежът е минимален за периода, а във ВиК сектора повишението е с 2.5%.

В сектора на услугите ръстът на разходите за труд е по-висок - 1.5% на тримесечна база, но е под отчетените 3.2% през януари - март. Сега растежът, изглежда, идва от имотния сектор, където разходите за заплати се повишават с цели 11% през второто тримесечие. Общите разходи за труд в сектора са с почти една четвърт над нивото на миналогодишните.

Данните показват и няколко интересни тенденции. Първо, разходите за заплати в хотели и ресторанти намаляват със 7.6% на тримесечна база, но пък плащанията за осигуровки и данъци скачат с малко над 14%. Второ, разходите за труд в образованието намаляват - с 3.7% по отношение на заплатите, а осигуровки и данъци падат с 4.6% спрямо януари - март.