🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова идея за пенсиите: Минималната да е 300 лв., останалите да се увеличат с 5%

Възрастните хора с доход под линията на бедност ще получат ваучери за храна, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева

След като получи множество критики, властта е размислила и предлага нов вариант за увеличение на пенсиите, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. Той предвижда 5% ръст от 1 юли догодина за всички, като хората с пенсии между 300 и 369 лв. (т.е. под линията на бедност) ще бъдат подпомогнати допълнително с ваучери за храна. Минималното възнаграждение за възраст обаче няма да следва логиката на останалите - то ще бъде вдигнато още от 1 януари с почти 20% до 300 лв. и скокът засяга около 1 млн. души. Общо пенсионерите в България са около 2.1 млн.

Назад

Първоначалната идея на управляващите беше малко по-различна - пенсиите между 300 и 369 лв. да се индексират с 10%, а тези над линията на бедност - с 5%. Ако се следват правилата за осъвременяване на пенсиите, записани в Кодекса за социално осигуряване обаче, увеличението за всички трябва да е 4.8%. То се получава по формула, т.нар. швейцарско правило - 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.

Сега от думите на Сачева стана ясно, че първоначалната им идея е срещнала критики, затова се обсъждат други предложения. Основните коментари на експерти и икономисти бяха, че ще се изкриви осигурителният модел (размерът на пенсиите да зависи от личния принос) и така ще се премахне мотивацията на хората да работят и да се осигуряват. Това не е първият път, в който политиците са изкушени с чисто популистки цели да променят един или друг параметър на осигурителната система, който след това има влияние години наред.

Как ще стане

По думите на Сачева ваучерите за храна, които ще получат хората с ниски пенсии, ще са със среден размер 120 лв. Те ще се дадат еднократно, в началото на следващата година. Тоест преди изборите. До март всички пенсионери ще продължат да получават и по 50 лв. Тоест отново допреди изборите. Разчети колко ще струват новите идеи на властта все още няма. Окончателно решение - също. Но от бързите маневри на управляващите седмици преди бюджетните закони за догодина да влязат в парламента става ясно, че за добро или зло и най-малкото обществено недоволство получава внимание и бърза реакция.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1

    "По думите на Сачева ваучерите за храна, които ще получат хората с ниски пенсии, ще са със среден размер 120 лв."

    По 10 лева на месец? Как не ги е срам! Тези тулупи не могат да се нахранят дори и един ден с 10 лева,

    Нередност?
Нов коментар