🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Около 2700 фирми вече са поискали субсидия за нереализиран оборот през декември

Изплащането на парите ще започне след одобрението на Брюксел, което се очаква в близките седмици

От 21 декември до 4 януари близо 2700 фирми са поискали субсидията в размер на 20% от оборота чрез Националната агенция по приходите (НАП). Това показва справка на данъчната агенция за схемата, по която бизнесът може да кандидатства за помощ от държавата заради въведените в края на ноември ограничения.

По тази схема търговците, засегнати от частичния локдаун, могат да подават искания за ликвидна подкрепа, като максималната субсидия е 150 000 лв. на фирма. Става въпрос за заведения, фитнеси, фирми, които предоставят дневни грижи за малки деца или пък организират конгреси, търговски изложения и др.

От мярката могат да се възползват както напълно затворените обекти, така и тези, пострадали от ограниченията частично - например ресторанти, които не обслужват клиенти на място, но доставят храна или пък вериги магазини, които продължават да работят, но имат затворени обекти в моловете.

Фирмите могат да получат 10 или 20% от оборота си в зависимост от това в кой сектор работят, а крайният срок за позаване на заявления е 20 януари. Например 20% от оборота без ДДС могат да получат заведенията, фирмите, които се занимават с дневни грижи за малки деца, фитнесите и др. По-малката субсидия - в размер на 10% от оборота без ДДС пък ще получат засегнатите от мерките обекти в моловете, както и тези, които се занимават с туроператорска и турагентска дейност.

Бюджетът по схемата е 156 млн.лв. и се осигурява от програма "Иновации и конкурентоспособност". Ако обаче към мярката има голям интерес той най-вероятно ще бъде увеличен, макар засега да не е ясно откъде ще бъде осигурен допълнителният ресурс. На въпрос на "Капитал" от НАП поясниха, че това е "политически въпрос", но ще се търсят възможности.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок от 7 дни след одобрение на заявлението. Изплащането на сумите обаче ще може да започне след одобрение от Европейската комисия, което се очаква в близките седмици. Вместо да чака Брюксел, държавата можеше да плати с пари от бюджета, които после да ще бъдат възстановени от ЕК - практика, която се е прилагала многократно през годините.

Все още няма коментари
Нов коментар