🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е лидер в ЕС по увеличение на разходите за труд в бюджетния сектор

Те нарастват с над 20%, докато при бизнеса повишението е с 6.9%, показват данните на Евростат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните месеци на 2020 г. разходите за труд В България нарастват с 10% на годишна база, показват последните данни на Евростат. Увеличението е сходно както по отношение на изплатените суми за заплати, така и за други разходи като осигуровки и данъци. Това е най-високият темп на растеж в съюза за четвъртото тримесечие след Австрия, където повишението е 11.6% спрямо същия период на 2019 г. За справка, средният ръст в ЕС е 3%, а в еврозоната - 3.3% на годишна база.

По-голям принос за увеличението в повечето държави членки изглежда има публичния сектор, където фактор са масовите административни повишения за работещите на първа линия в борбата с пандемията. Тук водят България и Чехия с цели 20.9% и 20.2% увеличение на разходите за работещите в бюджетния сектор.

Лидерът за тримесечието

България води страните от ЕС с най-голям ръст на разходите за персонал в "не-бизнес икономиката" с увеличение от 20.9%, показва статистиката на Евростат. Това на практика е публичният сектор, защото групата включва публична администрация и отбрана (с 20.3%), образование (25.6%) и здравеопазване (24.7%). Включени са също култура и спорт, както и "други дейности", но двуцифреният темп се дължи на обещаното увеличение на учителските възнаграждения до удвояването им в края на мандата на сегашното правителство, повишението с 30% на заплатите в някои администрации, работещи на първа линия, допълнителните възнаграждения за медицински служители. В развлекателния сектор разходите за труд са с 2.4% под нивото през четвъртото тримесечие на 2019 г., в "други" увеличението е едва 0.9%.

На второ място е Чехия с 20.2% увеличение на годишна база, като тук високият темп се дължи основно на парични стимули, изплатени на медицински работници за усилията им в първата вълна от пандемията между март и май. Бонусите са достигали до 75 000 чешки крони (2900 евро) и са изплатени през октомври. Това обяснява растежа от 37% на годишна база на разходите за труд в здравеопазването в Чехия през последното тримесечие на 2021 г. През март правителството одобри втори подобен пакет с бонуси за усилията по време на есенната вълна на коронавируса в страната.

Средно разходите за труд в публичния сектор растат с 4% в ЕС през четвъртото тримесечие, показва статистиката на Евростат.

По-слаб ръст в частния сектор

На фона на увеличението в публичния сектор, в частния (т.нар. бизнес икономика в статистиката) темпът е доста по-консервативен - 6.9% на годишна база, което е на 5-о място в ЕС. На първо е Австрия с 10.5%.

В България с най-голям ръст в групата са разходите за труд в имотния сектор с 20.5%, като това идва основно от увеличение на заплатите, докато разходи за данъци и осигуровки нарастват с двойно по-слаб темп. Далеч на второ място са разходите за труд в търговията с 12.1% ръст на годишна база, следвани от ВиК с 11.9% и добивната индустрия с 11.7%.

В сектора на хотели и ресторанти пък разходите за труд намаляват с 0.9% заради по-малкия брой отработени часове. Докато разходите за заплати намаляват с 2.6% обаче разходите за данъци и осигуровки са със 7.4% по-високи заради увеличението на минималният осигурителен праг (от 610 на 800 лв.), което правителството одобри с въведената преференциална ставка на ДДС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Бакшиш за най лоялните гласоодаватели ...

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-P
    kratun.ko

    Така е! Назначават се 20% излишни чиновници в държавната администрация, на които от своя страна трябва да се създава работа. Измислят се административни глупости, които индуцират съответно 6.9% допълнителни разходи в частния бизнес.

    Нередност?
Нов коментар