🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се променя при осигуровките през 2021 г.

Вноските за фонд "Трудова злополука" се увеличават за четири икономически дейности, за две се понижават

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Размерът на вноските за фонд "Трудова злополука и професионални болести" се увеличава за четири икономически дейности през 2021 г., а за две се понижава. Това припомнят от НАП в свое становище за прилагане на осигурителното законодателство през настоящата година.

За работещите в секторите производство на химични продукти, на мебели, на метални изделия (без машини и оборудване) и на превозни средства (без автомобили) вноските стават 1.1% при 0.9% за 2020 г. В други два сектора - информационни услуги и дейности по наемане на персонал, тази вноска се понижава леко съответно на 0.4% и 0.5%. Дължимите осигуровки за ТЗПБ са за сметка на работодателя, т.е. за някои компании осигурителната тежест леко ще се увеличи, а за други ще се понижи.

Основните осигуровки и разпределението на тежестта между работодател и нает остават на нивата от миналата година. През 2021 г. отново няма да се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". За осигурителен стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

Осигурителен доход и дължими вноски

Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се тази година е 650 лв. (ръст от 7%), а максималният остава 3000 лв. С увеличението на минималната заплата се повишава и дължимата здравна вноска за безработни, като тя става 26 лв. на месец (8% от 325 лв.). Здравната осигуровка за служителите, пуснати в неплатен отпуск поради производствена необходимост, престой или за отглеждане на дете, е за сметка на работодателя, а когато неплатеният отпуск е по желание на работника, вноската е за негова сметка. Размерът й отново е 8% върху половината от 650 лв., т.е. 26 лв.

От НАП поясняват, че минималният осигурителен доход за работещите на непълно работно време или месец се определя пропорционално на пълния брой на работните дни през месеца. Тоест, ако даден служител е с брутна заплата 1000 лв. и това е и неговият осигурителен доход, но е работел по 4 часа на ден, то работодателят ще трябва да начисли дължимите осигуровки върху половината от сумата, или върху 500 лв.

Данъчните посочват, че когато осигурителят осъществява две или повече икономически дейности, основната му икономическа дейност се определя от дейността, в която са заети най-голям брой хора, работещи на трудов договор. При равен брой работещи по трудови правоотношения в отделните дейности основната икономическа дейност на осигурителя се определя по негов избор.

Прехвърляне на пенсионни вноски

От НАП поясняват още, че хората, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта им за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, могат еднократно, в срок до 30 юни 2021 г., да прехвърлят натрупаните по партидата им средства в частен универсален пенсионен фонд към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Хората, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст с начална дата до 31 декември 2020 г. включително, с намален индивидуален коефициент имат право в срок до 30 юни 2021 г. да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят средствата от индивидуалната си партида в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" (т.е. към държавата).