🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият пазар за българските ски курорти - Румъния, "се отвори" за пътувания

Изисквания за PCR тестове и карантина все още спират резервациите от почти всички държави, от които идват чужденци

След средата на декември големите ски курорти в България официално откриха сезона. Но в условията на лоукдаун през първата част и при ограничени условия след това месецът е изключително слаб за сектора
След средата на декември големите ски курорти в България официално откриха сезона. Но в условията на лоукдаун през първата част и при ограничени условия след това месецът е изключително слаб за сектора
След средата на декември големите ски курорти в България официално откриха сезона. Но в условията на лоукдаун през първата част и при ограничени условия след това месецът е изключително слаб за сектора    ©  Лили Тоушек
След средата на декември големите ски курорти в България официално откриха сезона. Но в условията на лоукдаун през първата част и при ограничени условия след това месецът е изключително слаб за сектора    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на катастрофалния декември блокираният за основните си чужди пазари български ски туризъм влиза с лъч надежда в активния сезон. Поводът е решението на Румъния да отмени изискването за карантина след връщане от пътуване до България. То влезе в сила от 18 часа на 4 януари. През последната година румънските туристи увеличиха дела си до 12% в общия брой на чужденците, почиващи през зимата в страната, което прави този пазар номер едно сред всички, на които туристическият бизнес тук разчита.

Дали това ще съживи сезона на този етап обаче е рано да се каже, макар новината да се прие положително от хотелиери в зимните ни курорти. Причината: изисквания за PCR тестове, карантина и други ограничителни мерки след връщане от България все още спират пътуванията от почти всички основни държави, от които идват чужденци в страната.

Българските власти нямат изисквания за влизащите туристи от ЕС.

Отваряне на важен пазар

През последните пет години Румъния неизменно е в топ 3 на държавите, от които идват най-много чужденци на почивка в България през зимата, като за миналия сезон е и най-големият пазар за сектора. В периода декември 2019 - март 2020 броят на румънците, дошли в българските курорти, надхвърля 58 хил. според данните на Националния статистически институт, което ги подрежда на първо място, изпреварвайки Гърция, с дял от 12% при чужденците.

По данни на хотелиери именно Румъния е и страната, от която все пак е имало някакви, макар и спорадични, резервации за зимни почивки за тази година, които са направени през есента. Но през ноември националният комитет за действия при извънредни ситуации в Букурещ постави България в списъка на държавите с висок епидемиологичен риск заради силното разпространение на коронавируса, с което се въведе и задължителна 14-дневна карантина след пътуване в страната.

В понеделник обаче комитетът ревизира списъка, като в него се включват 43 държави (виж прикачения файл), сред които не попада България. Така пътуванията вече ще бъдат без последващи ограничителни мерки. Решението влезе в сила от 18 часа на 4 януари.

Сезон на изкуствено дишане

Дали румънската заповед ще доведе до съживяване на зимния сезон, който обичайно генерира оборот между 900 млн. лв. и 1 млрд. лв., обаче на този етап е рано да се каже. "Mного ни зарадва това решение, надяваме се да се раздвижат нещата, румънците са традиционни гости", коментира председателят на сдружението на хотелиерите в Банско Янка Рахова. По думите й обаче сезонът е напрегнат и прогнозите са неясни на този етап.

В момента ограничения за пътувания към България има за почти всички основни пазари за ски туризма. Така например Великобритания и Гърция, другите две държави в топ 3, изискват задължително PCR тест и карантина, такава е въведена още и от Израел, откъде през миналата година са дошли над 7% от туристите. На 30 декември Турция, също важен пазар за сектора, въведе условие през сухопътните граници да се влиза с отрицателен PCR тест, а тези, които нямат такъв, подлежат на задължителна седемдневна карантина и последващ тест. Правилото се очаква да важи до март.

Така реално в топ 8 на най-големите пазари за ски туризма без ограничения са единствено пътуванията от Северна Македония и Сърбия, където обаче през последните седмици също се дискутират евентуални мерки след пътувания в чужбина.

Колкото до българските туристи, очакванията са, че те ще правят резервации по-скоро кампанийно, около празници и за кратки пътувания. Данните от курортите показват, че покрай новогодишните празници има все пак леко раздвижване. "По Коледа традиционно в Банско почиват гърци, които тази година ги нямаше. Но на Нова година се видя оживление от български туристи", коментира Рахова.

Все още няма коментари
Нов коментар