Световният туризъм е изгубил рекордните 1.1 трлн. долара през 2020 г.

Рестартът ще започне в следващите месеци, но възстановяването ще отнеме между 2.5 и 4 години, очаква организация към ООН

Празните плажове във всички водещи световни дестинации се превърнаха в символа на отминаващата черна година за туризма
Празните плажове във всички водещи световни дестинации се превърнаха в символа на отминаващата черна година за туризма
Празните плажове във всички водещи световни дестинации се превърнаха в символа на отминаващата черна година за туризма    ©  Надежда Чипева
Празните плажове във всички водещи световни дестинации се превърнаха в символа на отминаващата черна година за туризма    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първите 10 месеца на миналата година международните пътувания са се сринали със 72%, което е донесло загуба от 935 млрд. долара за световната туристическа индустрия, или повече от 10 пъти спрямо тази от финансовата криза от 2009 г.

За цялата 2020 г. спадът в пътуванията вероятно ще бъде между 70 и 75% - до връщане на нива от 1990 г., което ще доведе до катастрофален "минус" във финансово изражение от 1.1 трлн. долара. Това става ясно от анализ на световната туристическа организация към ООН за миналата, исторически най-тежка година за сектора, откакто въобще съществува статистика.

Макар започналата ваксинация и очакваното желание на хората да пътуват след месеци на затворени граници да дават надежда за рестарт, възстановяването на сектора, изглежда, няма да е много бързо. Очаква се то да започне по-осезаемо във втората половина на 2021 г., но да отнеме между 2.5 и 4 години, за да се достигнат нивата от предкризисната 2019 г., става ясно от прогнозата на организацията.

Централна и Източна Европа - с почти 70% спад

Досега окончателно излезлите данни сочат, че за първите 10 месеца на 2020 г. международните пътувания по света са намалели с 900 млн., което е срив спрямо предходната година със 72% и връщане на нива от 1990 г., когато движението на хора между държавите беше значително по-малко. Логично най-тежка е ситуацията в Азия, където коронавирусът блокира туризма дори и в първите два месеца на годината за разлика от другите региони по света.

Конкретно за Европа спадът е с 68.5% спрямо предходната 2019 г., през която са се състояли общо над 744 млн. задгранични пътувания на континента с минимум 1 нощувка в хотел или друго място за настаняване. Нивата в Централна и Източна Европа са малко по-високи от средноевропейските: спадът в пътуванията е с 69.6% за първите 10 месеца. Но данните сочат, че най-тежък удар са понесли северните държави и ключовото за туристическа Европа Средиземноморие, където сривът прехвърля границата от 70%.

В икономическо изражение тази картина включва загуби от 935 млрд. долара за първите 10 месеца, които се очаква да достигнат 1.1 трлн. долара за цялата година. А в сравнителен анализ това означава, че международната туристическа индустрия е изгубила повече от 2% от световния БВП през 2019 г. в определяната за най-кошмарна за сектора година, откакто въобще се води международна статистика от края на 50-те години на миналия век.

Погледнато спрямо последната криза, сега ситуацията е далеч по-тежка. Загубите от 2020 г. са с над 10 пъти повече от 2009 г., когато избухналата световна финансова криза рязко сви както бизнес пътуванията в чужбина, така и пътешествията с лична цел.

В началото на възстановяването

Все пак започналата ваксинация в редица страни, прогнозите за постепенно преобръщане на пандемията и очакваният скок на търсенето от туристите след месеци на затворени граници, дават надежда, че най-лошото за сектора вече е отминало. Прогнозите на световната организация са, че през 2021 г. ще започне възстановяване, което ще е по-ясно изразено във второто полугодие. Към момента данните сочат, че има плахи сигнали за начало на рестарта във водещи световни дестинации, включително европейски като например Франция.

Но целият процес се очаква да отнеме няколко години според различните сценарии. Според организацията нивата на международните пътувания от последната предкризисна 2019 г., които бяха общо 1.46 млрд., могат да бъдат доближени най-рано в средата на 2023 г., тоест след 2 години и половина. В най-консервативната оценка това би се случило в края на 2024 г., което означава, че възстановителният процес ще трае общо 4 години.

В годишното си изявление в края на 2020 г. генералният секретар на световната организация Зураб Пололикашвили предупреди, че "туризмът, и многото милиони хора по света, които зависят от него, не могат да чакат масовата имунизация на населението да стане реалност". По думите му, макар откриването на ваксини да дават повод за плах оптимизъм, е "време да се преосмислят правилата за карантиниране на туристите" по света, както и да се приемат "иновациите и новите решения за тестване на пътници преди и след пътуването им".

"Наред с това ограниченията за пътуванията трябва да бъдат облекчени или премахнати по отговорен и координиран начин веднага след като това стане безопасно и осъществимо", казва още Пололикашвили, според когото вече има налице фактори, които дават възможност 2021 г. да се превърне в повратна точка за възстановяването на сектора и "не можем да пропилеем този шанс".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wpo34378687 avatar :-@
    Тони Димитров
    • + 1

    Както ще винаги цитирам някогашния учебник по туризъм/икономика : Туризмът е най-чувствителния сектор на икономиката. И надеждите за възстановяване за 5 години са само утопии.Би могло в малки държави със съответната отговорна спрямо туризма политика.Ние не сме голяма държава,но всичко останало липсва. Интересен момент се получи през това лято.Благодарение на магистрала София-Бургас южното Черноморие отбеляза небивали досега приходи. Докато на север ,заради послушнобезотговорните си областен упр. и кметове които допуснаха вакханалия за "проверяващите " структури и съответно тотален срив на туризма. Стигна се до там че неработещи обекти се "сдобиха' с актове за това че не са съобщили че не работят!!?? Така че всякакви коментари от световни компетенции не важат на наш;та територия.Тук няма никаква логика нито икономическа,нито каквато и да била...Така че бийте си ваксините и беж да ви няма...

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ковида се изгаври с бетономорието ...

    Нередност?
Нов коментар