🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грантовете за фирми с оборот над 500 000 лв. тръгват с пари от REACT-EU

Мярката вече е съгласувана неформално с ЕК и е на път най-накрая да бъде отворена за прием на документи

   ©  Цветелина Белутова

Кабинетът "Борисов" най-накрая е на път да раздвижи една от дълго чаканите мерки за подкрепа на бизнеса - грантовете за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Общата безвъзмездната финансова помощ по процедурата е малко над 78 млн. лв., а допустимият размер на помощта е по 50 000 лв. за фирма.

Средствата трябваше да започнат да се плащат на бизнеса още в края на миналата година, но предвидените за целта пари бяха пренасочени към затворените при втория локдаун фирми - за възстановяване на 20% от оборота.

Сега процедурата ще може да бъде възобновена, тъй като за нея ще се използват допълнителните средства по инициативата на ЕК - REACT-EU. От Министерството на икономиката са изготвили проект на изменение на ОПИК, който вече е представен за одобрение от Комитета по наблюдение на програмата. След това ще бъде гласувано и решение от страна на Министерския съвет за това изменение, което пък трябва да бъде изпратено на Брюксел. За да спестят време, от икономическото ведомство вече са направили предварително неформално съгласуване на предложението за изменение на програмата с ЕК.

Теоретично измененията на "Иновации и конкурентоспособност" и одобрението им от правителството може да стане в буквално за няколко дни, така че мярката да тръгне възможно най-скоро.

Бизнесът обаче се опасява, че дори и при този сценарий тя е твърде закъсняла, а грантовете ще стигнат до фирмите най-рано през късната пролет заради нуждата от време за кандидатстване, разглеждане на документите, оценка, сключване на договори и окончателно плащане.

Мярката за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. е една от дълго чаканите схеми за подпомагане на фирмите. Парите по нея и по процедурата "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" (всяка с бюджет по 78 млн. лв.) бяха пренасочени в края на м.г.

"За тези две мерки хората ни звънят от месеци и не спират да се интересуват кога ще могат да кандидатстват. Бизнесът е на ръба, а парите бяха спрени и насочени основно към развлекателната индустрия", коментира наскоро пред "Капитал" Теодора Овчарова, изпълнителен директор на "Елана инвестмънт" и член на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.