Fitch очаква 5.7% спад на икономиката на страната през тази година

Рейтинговата агенция потвърди BBB рейтинга на България със стабилна перспектива

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - BBB със стабилна перспектива. На практика той остава непроменен спрямо април, когато беше публикувана последната оценка за страната.

През февруари от Fitch прогнозираха, че при равни други условия при приемане на България ERM II ще повишат оценката си за страната с едно ниво (до A). Задържаш фактор обаче сега явно са негативните икономически последици от коронавирус пандемията и вътрешната политическа несигурност. От агенцията все пак заявяват, че смятат влизането на страната във валутния механизъм и в Банковия съюз за "важен фактор".

Стабилната перспектива отразява степента на икономическа устойчивост срещу пандемията от коронавирус, дължаща се на фискалната стабилност, големите чужди валутни резерви и възможността за съществени финансови трансфери от ЕС към страната. Влизането на страната в ERM II и постепенният процес по подготовка за приемане на еврото също ще спомогнат за поддържането на макроикономическа и фискална стабилност на фона рисковете пред растежа и нарастващата политическа несигурност, посочват от Fitch.

Прогнозите за икономиката

Прогнозата на Fitch е за свиване на икономиката на България с 5.7% през 2020 г., което е леко влошаване спрямо оценката им от 5.1% през април. Сега се отчита негативното влияние на пандемията върху потреблението, инвестициите и износа. "Свързаните с услугите сектори като туризма остават особено уязвими и се възстановяват по-бавно от очакваното, а като цяло икономиката може да пострада при рязко увеличаване на броя на заразените с коронавирус", посочват анализаторите. Въпреки това тяхната прогноза е по-оптимистична спрямо тази на ЕК (-7.1%) и МВФ (спад от 10.2), например. Но те са правени и преди да бъдат публикувани данните за второто тримесечие, които показаха 8.2% свиване на българския БВП, а резултатът е един от сравнително добрите в ЕС.

Очакванията на агенцията са за растеж от 4.4% през 2021 г. и 3.2% през 2022 г. Така анализаторите прогнозират в края на следващата година БВП на глава от населението ще надмине нивото от 2019 г., но това отчасти ще се дължи на продължаващата загуба на население. Подобряването на перспективата ще зависи основно от възстановяване на търсенето на български износ и от ограничаване на притесненията на пазара на труда.

Според Fitch ще има само леко влошаване на публичните финанси през 2020 г., като дефицитът ще достигне 3.6% от БВП (при заложени 2.9% от правителството). Това според тях се дължи на силната стартова позиция, фискалните ограничения и относително слабото първоначално влияние на пандемията върху бюджета. Рисковете от влошаване на публичните финанси са свързани с неблагоприятни политически развития и влошаване на макропоказателите.

Политическо напрежение и малка вероятност за свикване на Велико народно събрание

Политическите перспективи в страната са неясни, смятат от Fitch. И допълват, че напрежението върху правителството се е засилило заради протестите в защита на върховенството на закона и срещу корупцията. Според агенцията е много несигурно дали изобщо ще има Велико народно събрание и дали всъщност ГЕРБ не опитват да намалят натиска за предсрочни избори.

Fitch твърди, че слабата подкрепа за традиционните партии и появата на популистки фигури вероятно ще доведат до раздробяване на гласовете на следващите избори, което ще усложни изграждането на управляваща коалиция. Това повдига въпроси за вероятността от реформи за справяне с проблемите в управлението. Все пак агенцията подчертава, че в момента няма големи рискове за приемствеността в икономическите политики, включително приемането на еврото, тъй като в страната има дългогодишен междупартиен консенсус за поддържане на валутната и фискалната стабилност.

Приемането на еврото - в неясното бъдеще

Fitch смята приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 г. за важен фактор. Сега според тях фокусът ще бъде насочен към спазването на критериите за конвергенция, както и към другите поети от страната ангажименти, включително подобряване на мерките срещу прането на пари. Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II за минимум две години и обичайния срок за оценка от 6 до 12 месеца според агенцията България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

От агенцията посочват, че не е сигурно кога България ще изпълни всички критерии за членство в единния валутен съюз и по-конкретно изискванията за "ценова стабилност".

От Fitch посочват, че факторите, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга на страната, са напредък за присъединяване към еврозоната, намаляване на макроикономическите и фискалните рискове и подобряване на очакванията за растежа след пандемията. Понижаване на рейтинга би могло да има при продължително нарастване на държавния дълг, материализиране на условните задължения в публичните финанси, съществено влошаване на перспективите за растеж, възникване на значителни външни дисбаланси и влошаване на външната конкурентоспособност.