🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлационният скок в САЩ започва

Фед и Белият дом очакват ръстът на потребителските цени да е временен

Когато през пролетта на 2020 г. настъпи пандемията, потребителските цени в САЩ паднаха в продължение на три последователни месеца. Сега ситуацията се променя на 180 градуса - през март те са били с 2.6% по-високи спрямо година по-рано при годишен ръст от 1.7% през февруари. Ускоряването на инфлацията е най-голямото от ноември 2009 г. Само през март цените са нараснали с 0.6% в сравнение с предходния месец, най-бързият темп от 2012 г., като голяма част от това се дължи на сериозното покачване на цените на бензина. Американската икономика излиза от кризата с голяма скорост, тъй като работните места се възстановяват и ваксинираните потребители започват да харчат с отпадането на облекченията.

Огромните финансови стимули на президента Джо Байдън от 1.9 трлн. долара също са инжекция. Консултантската компания Capital Economics прогнозира, че това в комбинация с ниската база ще доведе до годишна инфлация от близо 4% до май. Федералният резерв промени политиката си и вече е склонен да толерира по-висока инфлация от 2%, но измерва ценовия индекс на разходите за лично потребление, при който тенденцията е да се движи с около една трета от процентния пункт под нивото на индекса на потребителските цени (CPI).

Засега инфлацията в еврозоната изостава от тази в САЩ и последно отчетената за март е 1.3%. ЕЦБ обаче има и друг проблем - с нейната политика тя трябва да адресира не една, а 19 инфлации в различните страни, които често не са в синхрон, а сега заради неравномерния удар на пандемията - още повече. Официалната прогноза на ЕЦБ е 1.5% за 2021 г., като в края на годината да достигне връх 2% и да спадне до 1.2% през 2022 г. Има и някои по-високи (но не и драстично) прогнози, като обаче и това не е малко на фона на отрицателните доходности на нискорисковите активи. "Например инвестиция в щатски дълг ще губи от 1% до 3% годишно от покупателната си способност. Това е цената за финансиране на високата задлъжнялост, като тя се плаща от инвеститорите. Парите ще търсят алтернативи с по-висок риск, което създава предпоставки за балон в цените на активите - процес, който вече се развива", обяснява ситуацията пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг".

Най-голямата разлика между сегашното положение и това след глобалната финансова криза е как парите влизат в реалната икономика. През 2008 г. централните банки покриваха държавни разходи, насочени към стабилизиране на финансовата система и дефицита. Сега немалка част от стимулите са директно към сметките на американците, което води до нарастване на потреблението. Но инфлацията не е само монетарен феномен. Тя зависи много от очакванията на потребителите и бизнеса. Пандемията доведе до спиране на работата в много сектори, което се отрази на доставките на суровини и материали. Сега виждаме как добивът не може да отговори на търсенето и цените им растат много силно. Оттам се засилват и очакванията за инфлация.

"Тенденцията за по-висока инфлация не означава непременно рязко ускоряване на ръста на цените, нито постоянното им покачване за години напред."

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг".

Фед и Белият дом очакват повишаването на инфлацията тази година да бъде временно. Финансовите пазари не са толкова сигурни предвид заявката на Фед да не покачва лихвите преди 2023 г. и намерението му да толерира продължителен период на инфлация над сакралните 2%.

Предвижданията на Фед, че избухването на инфлацията е временно, се базират на състоянието на пазара на труда - все още малко над 8 млн. повече американци са без работа в сравнение с февруари 2020 г. Трябва обаче да се има предвид, че специалистите досега подценяваха темпото на възстановяване на работните места в САЩ. През февруари тази година осреднените очаквания бяха безработицата през второто тримесечие да достигне 6.1%, но тя падна под това ниво още през март. Ако пазарът на труда продължава да надминава очакванията, инфлацията може да надхвърли очакванията.

Засега обаче това едва ли ще е в мащаб да принуди централната банка да се отклони от ангажиментите си и да повиши лихвите, като рискува да спре растежа на икономиката и на акциите. Цветослав Цачев обяснява, че те ще са принудени да влияят повече върху пазарните лихви - тоест, с покупки на ДЦК да поддържат по-ниска доходност на облигациите и оттам върху лихвените проценти по кредитите. В противен случай ще има проблеми за длъжниците, дори и без централните банки да повишават лихвите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар