🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Главният прокурор (пак) купува автомобили за 1 млн. лв.

Прокуратурата е обявила обществена поръчка за 25 коли за 1 млн. лв., след като през 2020 г. купи автомобили пак на тази стойност

Администрацията на главния прокурор Иван Гешев подновява автопарка си за 2 млн. лв. за около година
Администрацията на главния прокурор Иван Гешев подновява автопарка си за 2 млн. лв. за около година
Администрацията на главния прокурор Иван Гешев подновява автопарка си за 2 млн. лв. за около година    ©  Велко Ангелов
Администрацията на главния прокурор Иван Гешев подновява автопарка си за 2 млн. лв. за около година    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Администрацията на главния прокурор Иван Гешев е обявила обществена поръчка за закупуване на 25 автомобила тип седан в черен цвят или сив металик. Общата прогнозна стойност е 1 млн. лв. без ДДС Финансирането е с бюджетни средства на прокуратурата, крайният срок за подаване на оферти е 17 май.

Това е втората поръчка за 1 млн. лв. за автомобили за администрацията на главния прокурор в рамките на година. В края на 2020 г. "Порше БГ" достави общо 8 коли тип седан, два джипа (Touareg с мощност 420 конски сили) и един микробус, като те бяха предназначени за т.нар. Бюро по защита към главния прокурор, което под ръководството на Гешев се превърна в ключова структура. По данни на самата прокуратура към края на миналата година бюрото е имало близо 100 автомобила (от 290 за цялото държавно обвинение), писа "Капитал" миналата година.

Какви коли търси прокуратурата

Тогава обаче техническите изисквания бяха по-завишени спрямо тези в новата поръчка. Сега търгът е разделен на две позиции. Първата е за 293 хил. лв. и е за доставка на 10 нови бензинови леки коли. Те трябва да са стандарт Euro 6, с работен обем на двигателя поне 1300 куб. см, минимум 101 kW максимална мощност, 45 литра или повече вместимост на резервоара, междуосие минимум 2660 мм и гаранционен срок поне пет години или 150 хил. км.

Втората позиция е за 15 броя нови бензинови леки автомобили за 707 хил. лв. Те също трябва да са бензинови и стандарт Euro 6, но с обем на двигателя поне 1550 куб. см, максимална мощност на двигателя над 110 kW, поне 55 л резервоар, междуосие 2750 мм и същия гаранционен срок като в другата позиция.

Критериите за оценка на офертите и в двете позиции са еднакви - обем на двигателя с тежест 20%, максимална мощност на двигателя с тежест 20% и предложената цена с тежест 60%

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Защо им дават толкова много пари?! Защо ли питам.

    Нередност?
  • 2
    peaspiring avatar :-?
    peaspiring
    • + 6

    Защо мощността на двигателя влиза в оценката? Да не би прокурорите да смятат да гонят престъпници по магистралите? Би трябвало 1000 кубиковите на Фолскваген и еквивалентите около 100 к.с. да им вършат чудесна работа....

    Нередност?
  • 3
    stefan12 avatar :-|
    Stef

    Това са малки автомобили, не скъпи. Не мисля, че тази поръчка е проблем.

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis

    Можеше, в духа на зелената сделка, да поръчат електрически коли.

    Нередност?
Нов коментар