🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Главният прокурор окончателно се прости с Бюрото за защита

В последния си пленарен ден 46-ото Народно събрание успя да приеме знаковата промяна, която лиши Гешев от преторианската му гвардия

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Драмата с преторианската гвардия на Гешев е към своя финал. Коалицията Гешев в парламента се гърчи и в безпомощността си опитва да свали гласуващите под 121 и не гласува, въпреки че депутатите са в зала. Това е последен и отчаян опит за саботиране на първата (макар и малка) стъпка за съдебна реформа."

Това написа във Фейсбук профила си Ивайло Мирчев от "Демократична България" към 10,30 в сряда сутринта, докато течеше гласуването на законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели се премества от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. Постът на народния представител беше придружен от снимка на екрана в пленарната зала, отчитащ нула гласове от ГЕРБ и ДПС, макар че депутатите и на двете партии присъстваха в залата и вземаха дейно участие в дебата.

Най-активен от всички беше Хамид Хамид (ДПС), който от известно време пое ролята на главатар на опълчението, бранещо статуквото в прокуратурата и персонално Иван Гешев. Но дори и опитите на Хамид от самото начало да разводни дебата, за да се хаби парламентарно време, бяха парирани от "Демократична България".

За темата в цялостния контекст на съдебната реформа четете прегледа ни "Най-важните въпроси и отговори за съдебната реформа".

В крайна сметка законът беше приет на второ четене и ще остане единственият нормативен акт на 46-ото Народно събрание, свързан по някакъв начин със съдебната система. Освен него настоящият парламент, чийто мандат приключва в четвъртък, може да се похвали с актуализация на бюджетните закони и няколко ратификации, гласувани окончателно пак днес. Приемането на тези промени в последния работен ден стана възможно, след като президентът Румен Радев реши да разпусне парламента на 16 септември, а не на 15, както се очакваше.

Трансформацията трябва да приключи до Коледа

С влизане в сила на промените в Закона за защита на лице, застрашени във връзка с наказателно производство, Бюрото за защита към главния прокурор се преобразува в специализиран отдел "Бюро за защита на застрашени лица" в Министерството на правосъдието. Занапред то ще се занимава само с безопасността на застрашени свидетели, но не и на магистрати. В момента бюрото охранява също така и прокурори и следователи, за които има данни, че могат да станат обект на престъпни посегателства. Защитата на застрашените съдии пък се осъществява от Главна дирекция "Охрана" (ГДО) при Министерството на правосъдието. С влизането в сила на промените в закона охраната на всички магистрати, срещу които има заплаха, вече ще се осъществява от ГДО.

Трудовите и служебните правоотношения на работещите в Бюрото преминават към Министерството на правосъдието - съответно към Главна дирекция "Охрана" и към министъра на правосъдието. Министърът и главният прокурор имат тримесечен срок от влизане в сила на закона, за да извършат всичко необходимо за прехвърлянето на бюрото. В този срок трябва да се прехвърли и имуществото му. Простата сметка показва, че процедурата трябва да приключи непосредствено преди Коледа. В двумесечен срок от влизане в сила на закона Министерският съвет (МС) трябва да приеме необходимите промени в правилника за прилагане на закона.

Хамид Хамид предложи срокът за преместването да е четиримесечен, защото от Министерството на правосъдието имали опасения дали три месеца са достатъчни за подобна трансформацията, а и защото за тази операция не са предвидени средства в бюджета му. Предложението му не се прие и не доведе до дебат, защото този въпрос бе обсъден на правна комисия пак по негово настояване.

На практика с гласуваните днес промени се връща положението отпреди 2014 г., когато Бюрото за защита на свидетели беше към Министерството на правосъдието. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обаче поиска от управляващите контрола над него и го получи, след което започна да го трансформира в силова полицейска структура към прокуратурата. При Гешев звеното за охрана на свидетели се превърна в лична преторианска гвардия, инструмент за репресия и демонстрация на сила. Именно по този начин служителите на Бюрото бяха използвани при нахлуването в президентството през лятото на м.г., както и при показния арест на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева през април 2017 г., когато Цацаров все още беше обвинител номер едно

Хамид: Някой ще отстрелва свидетели

Любопитно изказване направи днес Хамид Хамид, който на два пъти заяви, че прехвърлянето на Бюрото ще доведе не само до "осветляване", но и до "отстрелване на свидетели".

Като аргумент той посочи, че на 4 август неизвестно лице открило стрелба по защитен свидетел по делото "Килърите" (Цонко Ненов), а след преместването на Бюрото щяло да има много такива случаи. "Това се цели. Кой има полза от това - определени престъпни групи, олигарси, които се укриват, защото по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат отстреляни.", каза Хамид. При следващото си изказване път той изрази съмнение какво ще се случи с Бюрото под ръководството на следващия министър на правосъдието.

"В момента имаме министър на правосъдието, за когото съм сигурен, че няма да позволи каквото и да се случи със свидетели, но вече и децата в квартала знаят, че той ще стане конституционен съдия. От министерството казаха, че им трябват най-малко 4 месеца за прехвърлянето. През тях колко свидетели ще бъдат отстреляни?", попита той. И двата пъти не обясни защо смята, че под ръководството на министъра на правосъдието (сегашния или следващия) ще бъдат отстреляни свидетели, нито защо допуска, че по време на преместването Бюрото ще остане без управление.

Още повече че по данни на министрите Бойко Рашков (на МВР) и Янаки Стоилов (на правосъдието) на практика от началото на 2020 г. Бюрото не е поемало нови свидетели за охрана, но пък осъществява охрана на главния прокурор, който освен това се пази от още две служби - НСО контролира периметъра на резиденция "Бояна", където живее Гешев, а полицията патрулира от външната страна на комплекса. "Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", заяви Рашков пред парламентарната правна комисия преди две седмици и коментира, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт, а разполага с бюджет от 8-10 млн. лв.

Тома Биков: Местите едно бюро от стая в стая, това не е реформа

След всичките няколкомесечни усилия на ГЕРБ и ДПС да предотвратят тази промяна - шиканиране на работата на парламента, игра с кворума и други процедурни хватки, на финала Тома Биков се опита за омаловажи дори и тази малка крачка напред в ограничаването на огромния властови потенциал на главния прокурор.

"Местите едно бюро от едната стая в другата, голямата работа. Ако утре г-н Гешев стане министър на правосъдието, сигурно ще предложите бюрото да се премести в прокуратурата. Така не се прави реформа. Така се правят глупости", заяви Биков.

Действително промяната в статута на Бюрото е само малка част от лансираните идеи за реформа, за които партиите на промяната направиха заявка. Статуквото успя да предотврати закриването на спецправосъдието, което стигна до гласуване само на първо четене в правната комисия, както и ограничаването на обхвата на охраняваните лица от НСО. Без каквото и да е движение останаха идеите за дълбока реформа на прокуратурата и ВСС, засилване на отчетността и отговорността на главния прокурор, разширяването на съдебния контрол върху прокуратурата, като се започне с отказите да се образува досъдебно производство и още много други идеи, значителна част от които бяха материализирани в законопроекти. Така или иначе, фактът, че такива закони се внасят в парламента и се обсъждат в широк формат, е съществен напредък. Само преди шест години тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че съдебната реформа ще е за след Цацаров, а после мълчаливо даде да се разбере, че ще остане и за след Гешев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Бранителят на Гешев от ГЕРБ получил стотици хиляди хонорари от МРРБ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160254563951189
    Покрай изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред правната комисия в Народното събрание името на депутата от ГЕРБ Александър Николов придоби неочаквана популярност. Той попадна под „светлината на прожекторите“ след като депутатите Николай Хаджигенов и Явор Божанков и разпространиха почти едновременно през Facebook профилите си снимка от дисплея на телефона на главният прокурор Иван Гешев. От кадъра става ясно, че докато „дебатира“ съдебната реформа с депутатите Гешев си чати в Signal с “Pi Ar Sevi Boiko”. Те коментират действията на Сашо Николов от ГЕРБ, който блесна в правната комисия със заучени въпроси и фрази в защита на Гешев.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    A Бойко Борисов не е подал финална декларация за имущество и интереси към датата на освобождаването му от длъжност (12.05.2021), а само годишна декларация за предходната календарна година
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160254514916189

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-P
    aussie

    Преди години промениха главния прокурор да е независим за да може да разследва корупцията по високите етажи на властта. Сега ще променим да е зависим от властта само поради това че съществуващия прокурор гешев не си върши работата за която е назначен.
    Очакваме след 10 години да го направим пак независим и така до безкрай.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Всичко тайно става явно!
    Ето ги 130-те установени (от общо 934 души) подслушвани лица:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160256367211189

    Нередност?
Нов коментар