🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съвет по икономически въпроси ще консултира служебния премиер

В него влизат трима министри, поканени са и външни експерти

Стефан Янев, Министър-председател    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният министър-председателят Стефан Янев създава Съвет по икономическите въпроси, в който освен министри от кабинета, са поканени и външни експерти. Това стана ясно от прессъобщение на правителствената пресслужба. Съветът ще има консултативна роля към кабинета на премиера.

В състава му са част от служебните министри с финансово-икономически профил като министъра на финансите Асен Василев, зам. министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Да участват в съвета са поканени и външни икономисти и експерти като финансиста Красимир Ангарски, който е работил във финансовото министерство, участвал е в ръководството на различни държавни и частни предприятия, бил е ръководител на групата за разработване на законите за валутния борд. Други с покана са доцентът по финанси в УНСС Емил Хърсев, преподавателят в Norwegian Business School Пламен Ненов и икономистът, депутат от "Демократична България" и председател на бюджетната комисия в 45-ото Народно събрание Георги Ганев.

Новоучреденият съвет ще се отчита на министър-председателя, а основната му задача ще бъдат "обсъждането, разработването и прилагането на иновативни стратегии за решаване на икономическите проблеми у нас" - амбициозно за оставащите 2-3 месеца живот на служебния кабинет.

Един от външните експерти, цитирани в прессъобщението заяви пред "Капитал", че е получил за поканата, но все още нямаше отговор дали би се включил в инициативата. И тъй като идеята за нея е в много ранен етап, все още няма конкретика за специфичните икономически проблеми, върху които ще се фокусира работата на съвета.