🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата версия на Плана за възстановяване няма да стане публична и тази седмица

Еврокомисията и служебният кабинет все още обсъждат новия вариант на документа за 12 млрд. лв.

ВЕИ-тата получават съществена подкрепа от новия план на комисията и в проекта на Пеканов
ВЕИ-тата получават съществена подкрепа от новия план на комисията и в проекта на Пеканов
ВЕИ-тата получават съществена подкрепа от новия план на комисията и в проекта на Пеканов    ©  Надежда Чипева
ВЕИ-тата получават съществена подкрепа от новия план на комисията и в проекта на Пеканов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, който определя как България ще инвестира 12 млрд. лв. в следващите 5 години, няма да се появи в публичното пространство тази седмица. Към момента процесът по съгласуване с Европейската комисия не е приключил, потвърдиха от кабинета на отговорния за плана вицепремиер Атанас Пеканов.

Пред "Капитал" преди две седмици Пеканов каза, че новата версия на плана ще бъде направена публична в седмицата, започваща на 12 юли, след което според него документът трябва да бъде обсъден в парламента.

След като нов план все още не се е появил, се свързахме с кабинета на вицепремиера за информация кога и как можем да очакваме публичност. "Процесът все още тече и на този етап не можем да се ангажираме със срокове. Надяваме се да се случи максимално бързо", беше отговорът оттам.

"Капитал" потърси и мнението на Европейската комисия докъде е процесът и какво може да се очаква. Оттам уточниха, че се намират в "интензивен диалог" с българските власти, но не се ангажираха със срокове.

"Страните членки трябваше да представят своите планове до 30 април, но това не е твърд краен срок: те могат да направят това по всяко време до средата на 2022 г. Комисията остава в близка връзка с българските власти, за да им помогне да представят план с високо качество. Веднага след като България представи плана си, комисията ще го оцени в рамките на два месеца и ще го оформи като договор. След това Съветът на ЕС ще има четири седмици, за да приеме препоръките на комисията", заяви говорител на ЕК.

Той припомни, че тези срокове започват да текат само след като държавата представи официално за одобрение своя план. България все още не е направила това.

Попитани дали за тях е проблем да работят по дългосрочен план със служебно правителство и дали това играе роля в забавянето на процеса, от комисията отговориха, че работят със съответните власти в дадена държава членка. "Съществено условие за успешното изпълнение на плана е да има национален ангажимент за инвестиционните приоритети и реформите", смятат от Брюксел.

Все още непубличен

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да посочи проектите и областите, в които ще се инвестират парите от ЕС. Първоначалната му версия беше сглобена и представена от вицепремиера в кабинета на ГЕРБ Томислав Дончев, който обаче остави следващото правителство да го внесе в ЕК.

Амбицията на служебния кабинет беше да преработят части от документа и да имат завършена версия, готова за одобрение от ЕК преди изтичането на мандата им. Такъв вариант именно беше пратен за неофициално съгласуване с Брюксел преди седмици. Пеканов обаче реши да не публикува документа публично, докато тече съгласувателната процедура, за да изчисти от него проекти, които със сигурност не биха получили одобрение.

Говорителят на ЕК посочи пред "Капитал", че няма правила, които препятстват държавата членка да направи публична версията на плана преди официалното ѝ изпращане на комисията. "Регулацията всъщност изисква в плана да се съдържа и резюме от проведените консултации със съответните заинтересовани страни."

Какво знаем

Основните промени в плана, така както бяха разказани от Пеканов, бяха свързани с нов фонд за субсидиране на ВЕИ, увеличение на парите за бизнеса, няколко ударни нововъведения в спешната помощ и вятърен парк в акваторията на Черно море. Служебният кабинет също така няма отговор на основното искане от ЕК - дата за затваряне на държавния комплекс "Марица-изток", но предлага пари за паро-газова централа и тръби за водород. Драматично намалени са парите за саниране, напояване и градско осветление.

Силно вероятно е коментарите на комисията, които са получени в отговор на изпратения документ, да съдържат препратки към обявения днес огромен пакет "Подготвени за 55", който променя съществено правилата в ЕС, за да се отговори на климатичните цели. В пакета се говори за много по-високи цели за възобновяема енергия (40% към 2030 г.), увеличаване на схемата за търговия с емисии и вдигане на цената (което ще утежни още повече ситуацията във въглищния сектор), енергийна ефективност и нови данъци върху авиацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1
    • + 1

    Европейският съюз ползва евра с неправилност за пряко създаване на щети.
    Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
    Със запазване на пагубното парично поведение, колкото по-пълно се изпълни европейския „План за възстановяване“, толкова повече са възникналите щети.
    Политиците са мълчаливи за европейската слабост и същата се запазва.
    Защо Европейския съюз е със съдбовна парична грешка?

    Нередност?
  • 2
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • + 1

    До коментар [#] от "Ivan Mitev":

    Извинете ме - опитах се да вникна в коментара ви, но нищо не разбрах...

    Нередност?
Нов коментар