Властта планира дигитална алтернатива на касовите апарати от догодина

Антикризисните идеи на правителството ще струват над 2.1 млрд. лв. за половин година. Ще има бонус за информация към данъчните и е-ваучери

Около 1.5 млрд. лв. ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври по думите на социалния министър Георги Гьоков
Около 1.5 млрд. лв. ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври по думите на социалния министър Георги Гьоков
Около 1.5 млрд. лв. ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври по думите на социалния министър Георги Гьоков    ©  Цветелина Белутова
Около 1.5 млрд. лв. ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври по думите на социалния министър Георги Гьоков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Работодатели и синдикати са резервирани към антиинфлационните мерки на управляващите.
  • В списъка се появиха нови идеи, които засягат основно фирмите.
  • Най-оспорвано е увеличението на пенсиите.

От началото на следващата година бизнесът ще може да въвежда нов вид електронна отчетност към данъчната администрация, която не налага използването на касови апарати или фискални принтери. Става въпрос за т.нар. софтуерна фискализация, по която НАП и представители на бизнеса бяха започнали дискусии още в началото на 2021 г. Сега работата по проекта е подновена, а правителството е включило въвеждането на този вид алтернативно електронно отчитане в пакета от антикризисни мерки.

Намерението беше обсъдено днес на тристранка между кабинета, синдикатите и работодателски организации. От изказванията им стана ясно, че и бизнесът, и синдикатите са скептични към предложенията на властта. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че в предложените антикризисни мерки отсъства фокус и са направени, за да има някакви мерки, като изрази резерви за поевтиняване на хляба при нулев ДДС. От БСК пък смятат, че политиката на непрекъснато повишаване на доходите в настоящата икономическа ситуация създава риск от спирала "увеличаване на доходи - цени".

Антикризисният пакет е на обща стойност над 2.1 млрд. лв. за половин година, като от тях почти 1.5 млрд. лв. са нужни за увеличение на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври (виж карето надолу).

В пакета от мерки се появиха и още идеи, които ще засегнат бизнеса и които трябва да влязат в сила от януари 2023 г.

10% бонус при съдействие на данъчните

Правителството предлага още и една странна мярка за увеличаване на събираемостта - бонус, ако предоставите информация, в резултат на която са установени допълнителни приходи. Той ще е в размер на 10% от размера на събраната сума. "Мярката има за цел повишаване приходите в държавния бюджет чрез въвеждане на стимул за гражданите и организациите за участие в разкриване на избягване плащането на данъчни и осигурителни задължения и заобикаляне правилата на данъчното облагане", посочват управляващите при представянето на мярката. Повече информация за тази идея обаче няма - нито дали сигналите могат да са анонимни, нито кога и как ще се изплаща въпросният бонус - при завършена ревизия или при потвърден в съда ревизионен акт.

От началото на 2023 г. е планирано и ваучерите, които някои компании дават на служителите си като допълнителен бонус към заплатите, да станат електронни с цел да се намали бюрокрацията.

Пак от януари следващата година е предвидено и увеличението на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв.

В пакета от мерки се предлага и да бъде разширен обхватът на РМС 592/2018, но без да се уточнява в каква посока. Накратко, в момента всички компании, които работят по договори с държавата на стойност над 30 хил. лв., са задължени да уведомят митниците и НАП. Преди да получат плащане от възложителя (институция, която е разпоредител с бюджетни средства), тези компании трябва да нямат неплатени задължения към държавата.

БСК: Решенията за пенсиите са политически

Социалните партньори са напълно изолирани от изготвянето на анализа и мерките в областта на пенсионното осигуряване, заявяват в своето становище от Българската стопанска камара (БСК). "Работи се на парче, реактивно и без дългосрочна визия. Решенията са политически и не почиват на принципите на социалното осигуряване", посочват от камарата. Според тях предложените увеличения и нови начини за осъвременяване на пенсиите не са придружени с абсолютно никакви разчети и анализи. "Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване, освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос", се посочва в становището на БСК.

"Искам да поставя особен акцент върху потребността от специален дебат за това какво ще се прави в пенсиите, защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция на едно с друго", посочи преди началото на заседанието на тристранката и Димитър Манолов, цитиран от Dariknews.

Според работодателските организации мерките в антикризисния план на правителството, предвидени за физически лица, трябва да бъдат фокусирани върху нуждаещите се, нискодоходните групи на обществото.

Как ще се увеличат пенсиите

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност ще бъдат увеличени с 10% от стойността си без ковид добавката от 60 лв. Нейното изплащане изтича в края на юни и тя ще бъде прибавена към действителната пенсия след новата индексация. Така минималната пенсия (в момента 370 лв. + 60 лв. добавка) ще стане 467 лв. Това е 26.2% увеличение за най-ниските пенсии, ако не бъдат смятани добавките, но в реална стойност пенсионерите на тази ставка ще усетят 8.6% увеличение. Подобен (9%) ще е реалният ръст и в средната пенсия, която през юли се очертава да достигне 658 лв. Важното е, че ставайки част от действителната пенсия, ковид добавката ще бъде част от всички по-нататъшни индексации на пенсиите. Поради увеличението максималният размер на пенсиите ще бъде повишен с 33% - от 1500 на 2000 лв.

Промените от 1 октомври

От 1 октомври размерът на пенсиите ще бъде изчислен на базата на средния осигурителен доход за страната в последните 12 месеца преди отпускането на пенсията. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 г., се приема, че става дума за средния осигурителен доход от 1 януари 2008 г., или 398.17 лв. С тези сметки пенсиите ще бъдат преизчислени на базата на увеличението на средния осигурителен доход или инфлацията за предходната година за всяка година след годината на отпускане на пенсията. Така например за пенсиите, отпуснати до 2008 г. включително, ще се приложи увеличението, отнасящо се за всяка година от периода 2009 - 2022 г. Преизчислената сума ще се прилага, ако е по-висока от досегашната, като от социалното министерство смятат, че октомврийската мярка ще засегне 717.7 хиляди пенсионери (при общо около 2 млн. пенсионери), а размерът на средната пенсия ще достигне 709 лв. (7.9% увеличение спрямо новия размер от юли, близо 17% увеличение спрямо сегашната средна пенсия с ковид добавката и 29.8% увеличение спрямо сегашната средна пенсия без ковид добавката).

Двете увеличения биха стрували на бюджета 1 млрд. и 467 млн. лв. до края на 2022 г. Това означава още поне 3 млрд. лв. допълнителен разход за 2023 г.
Все още няма коментари
Нов коментар