На крачка от покана за ОИСР

България има реален шанс скоро да стане една от шестте нови членки на клуба на богатите държави

Шансовете на България се увеличиха със смяната на властта в САЩ и на върха на ОИСР. На снимката: Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман
Шансовете на България се увеличиха със смяната на властта в САЩ и на върха на ОИСР. На снимката: Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман
Шансовете на България се увеличиха със смяната на властта в САЩ и на върха на ОИСР. На снимката: Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман    ©  Reuters
Шансовете на България се увеличиха със смяната на властта в САЩ и на върха на ОИСР. На снимката: Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • България има реален шанс скоро да стане една от шестте нови членки на клуба на богатите държави
  • Това ще повиши инвеститорското доверие и може да е катализатор на нови реформи
  • Нужни са обаче координирани усилия, което в предизборната ситуация и на фона на политическа криза може да се окаже трудно постижимо

През последните десетилетия България успява да стане част от стратегически международни съюзи и организации благодарение на нечии чужди по-едри политически планове. Последният такъв пример може да се окаже членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Всичко започна с публикация на Reuters отпреди десетина дни. В нея се посочваше, че новият генерален секретар на организацията Матиас Корман ще тества идеята за разширяване на клуба на богатите едновременно с пакет от шест държави. Фокусът на дописката беше Бразилия, но сред споменатите държави се оказа и България.

Междувременно в Париж започна годишната среща на министрите на ОИСР в Париж, а страната ни беше поканена да участва присъствено със своя делегация. Посланието, излъчено от служебния вицепремиер Атанас Пеканов след срещите, звучеше така - правим важна крачка към членството.

Според източници, близки до служебния кабинет, всъщност България за първи път има реален шанс да получи покана за своеобразния клуб на развитите икономики. Въпросът е да се възползваме от момента и да си напишем домашното. А то е свързано с множество задълбочени технически прегледи от страна на ОИСР и провеждане на куп реформи, с които страната трябва да приведе своето законодателство, политики и практики в съответствие със стандартите на организацията.

Въпрос на политика

България е подала официална молба за членство в ОИСР в далечната 2007 г. През 2019 г. страната прие национален план за действие, който беше съгласуван с ОИСР. Впоследствие държавата се присъедини към куп правни инструменти на организацията в ключови области, беше изготвен и икономически преглед на България. При представянето му през януари 2020 г. обаче стана ясно, че няма консенсус за пълноправно присъединяване на държавата. Тогава страната получи куп препоръки и забележки: доходите могат да растат по-бързо, но за това са нужни амбициозни реформи, пречките пред конкуренцията са високи, в съдебната система са нужни повече усилия за отчетност и защита на съдебната независимост, уменията на работещите трябва да се подобрят, има големи неравенства в доходите Част от тези препоръки няма как да се изпълнят бързо дори и при желание от страна на всички отговорни страни, но пък други са напълно постижими при наличие на политическа воля, като например тези в областта на съдебната власт.

Няколко месеца преди този отказ правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, посети САЩ и се срещна с президента Доналд Тръмп. На тази среща - разказват близки до тогавашният кабинет - България е получила отказ за членство в ОИСР от САЩ.

Междувременно Белият дом смени обитателите си, а служебният кабинет продължи усилията в тази посока, като поръча нов икономически преглед и прие пътна карта за задълбочаване на сътрудничеството с ОИСР във всички области. Така се стига до информацията от преди десетина дни за готвеното евентуално ново разширяване на клуба на богатите в пакет от шест държави кандидатки. Те са три от Източна Европа - Хърватия, Румъния, България, и три от Латинска Америка - Аржентина, Перу и Бразилия. Според източниците на Reuters идеята за окомплектоването на отделните държави е с цел да бъде размита съпротивата срещу някоя отделна страна. Например САЩ по времето на президента Доналд Тръмп е била против разширяването на клуба на богатите към Източна Европа (всъщност това е било казано и на Борисов при визитата му във Вашингтон), докато Франция е против приемането на Бразилия.

Според източници, близки до служебния кабинет, на срещите в Париж преди седмица страната е получила оптимистични сигнали. Ако се съди по румънските медии - подобни са настроенията и в северната ни съседка, която също е кандидат-член. Сега очакванията са скоро България да бъде поканена да започне преговори за членство, вероятно с останалите пет държави. Което би било голям външнополитически успех на този служебен кабинет.

Защо е важно

ОИСР е престижна международна организация, създадена през 1961 г., в която членуват най-развитите държави и не е случайно, че редица страни чакат с години да бъдат приети.

Членството в своеобразния клуб на богатите би повишило доверието на инвеститорите в страната, доколкото организацията е форум на най-развитите пазарни икономики в света. А и самата ОИСР събира и анализира критични за икономическото развитие данни за държавите членки, които биха били полезни на България, когато става въпрос за провеждане на смислени реформи в редица сфери.

Пълноправното членство ще позволи на страната да участва активно в процеса на постигането на решения по важни глобални теми.

Какво следва

Последната държава, която се присъедини към ОИСР, е Коста Рика. Страната стана 38-ият член на организацията през 2021 г. Тя получи официална покана от страните - членки на ОИСР, година преди това след петгодишен процес на присъединяване. През този период Коста Рика преминава задълбочени технически прегледи от 22 комитета на ОИСР и прави много реформи - в правилата по прилагането на конкуренцията, препроектиране на националната статистическа система, въвеждане на наказателна отговорност на юридически лица за подкуп от чужбина и създаване на регистър на акционерите, за да се осигури данъчна прозрачност.

Ако направим паралел с България - страната ни вече мина няколко технически прегледа, прилага и одобрен от ОИСР план за действие, както и тригодишна пътна карта за присъединяване. Членството на България в ЕС също помага, тъй като много от изискванията и стандартите на съюза се припокриват с тези на ОИСР. И все пак според хора, които са запознати с направеното по плана на България до момента - страната има още доста работа, преди да стане пълноправен член на клуба на богатите. Но както и с членството в НАТО, ЕС, еврозоната... вероятно основният фактор да получим заветното "да", трябва да се търси извън страната. Но пък е важно и когато се отвори шанс правителството, което управлява България в този момент, да го грабне и да свърши това, което се иска от него. Засега служебният кабинет се опитва да направи точно това.