🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Реал" и "Барселона" представят алтернативен план за финансиране на Ла Лига

Двата клуба не одобряват предложението на частната инвестиционна компания CVC

Предложението на "Реал" и "Барселона", наречено "Проект Устойчивост", е подкрепено от три големи банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC
Предложението на "Реал" и "Барселона", наречено "Проект Устойчивост", е подкрепено от три големи банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC
Предложението на "Реал" и "Барселона", наречено "Проект Устойчивост", е подкрепено от три големи банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC    ©  Reuters
Предложението на "Реал" и "Барселона", наречено "Проект Устойчивост", е подкрепено от три големи банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три от най-големите испански отбори - "Реал" - Мадрид, "Барселона" и "Атлетик" - Билбао, са готови да представят алтернативен план за финансиране на футболното първенство. Действията на трите клуба идват в отговор на предложение на фонда CVC, което беше одобрено от 38 от 42 отбора в първите две дивизии на Испания.

CVC представи инвестиционна програма в началото на август, наречена "Проект Тласък". Ако той бъде одобрен, фондът ще отпусне 2 млрд. евро на клубовете срещу лихва от 0%. Люксембургският фонд обаче би получил 11% от парите, които двете най-високи нива на испанския футбол биха получили от телевизионни права. Периодът, в който CVC ще притежава част от телевизионните права, ще е 50 години. Според двата гранда това е твърде дълъг период, а и частта от парите, която фондът би получил, е твърде голяма. Според непотвърдени източници CVC може да стане и акционер в самата лига.

"Реал" и "Барса" отново срещу Ла Лига

Предложението на "Реал" и "Барселона", наречено "Проект Устойчивост", е подкрепено от три големи банки - JPMorgan, Bank of America и HSBC. Те ще отпуснат заем от 2 млрд. евро при годишната лихва между 2.5 и 3.5%. Източници на Reuters твърдят, че схемата за плащане е различна, като във видените от тях документи се говори за фиксирано годишно плащане от 115 млн. евро. Периодът, в който ще се плаща тази сума, е 25 години, наполовина на предложението на CVC. "Барса" и "Реал" смятат, че техният план е икономически по-изгоден, като би спестил 12 млрд. евро на клубовете.

Ла Лига отхвърли предложението на трите клуба, като го описа по следния начин: "импровизирано предложение, разработено без необходимата минимална строгост, а финансирането е хипотетично". То идва и ден след като изпълнителният комитет на Ла Лига затвърди подкрепата си за "Проект Тласък" и седем дни преди да го представи на останалите клубове от двете първенства. Според представители на Ла Лига предложението на CVC е по-добро, защото фондът има опит в спортните инвестиции. Покачването на стойността на проектите, които люксембургският фонд финансира също, беше изтъкнат като плюс.

Ла Лига по традиция изостава по приходи от най-богатото първенство - Английската висша лига. Пандемията засили този факт, като приходите на клубовете в испанската първа дивизия са паднали с 8% през сезон 2019 - 2020 г., достигайки 3.1 млрд. евро. Това поставя Ла Лига дори зад германската Бундеслига, чиито клубове са получили приходи от 3.2 млрд. евро за същия период. Висшата лига е силно изявен лидер в това отношение, като за сезон 2019/2020 местните клубове са получили 5.1 млрд. евро.

Това не е първият път, в който двата гранда се изправят срещу организатора на местното първенство. През април двата клуба бяха част от основателите на Европейската суперлига, която предлагаше отцепване от традиционните държавни първенства, като шеф на новата лига щеше да бъде президентът на "Реал" Флорентино Перес. Идеята беше отхвърлена след изключително шумни протести, както и заплахи от страна на Международната футболна федерация (ФИФА) и Европейската футболна асоциация (УЕФА). И двете организации заявиха, че ако планът за Суперлигата бъде одобрен, то футболистите на тези клубове няма да имат правото да играят за националните си отбори. Друго предложение беше титлите и купите на тези отбори да бъдат отнети.

Желанието на европейските грандове да се отцепят и да създадат своя лига не е ново, като идеята се върти в публичното пространство от години. Причината е, че клубовете са убедени, че първенствата, в които участват, са интересни за спонсори само заради грандовете. По този начин те са убедени и че биха взимали много повече пари. Суперлигата за момента, изглежда, няма да стане реалност, но пък "Реал" - Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" не са се отказали от плана.

"Барселона" беше принудена да пусне най-голямата си звезда Лео Меси да напусне клуба без пари, след като финансовото състояние на клуба не позволяваше да изплаща високата заплата на аржентинеца. В Испания има наложен таван на заплатите, като той не се отнася към индивидуалните възнаграждения на футболистите, а процентът от приходите, който отива за заплати. Според експерти именно възможността Меси да бъде пуснат е бил един от главните фактори, които стоят зад решението на "Барса" да са сред основателите на Суперлигата. Според Ла Лига "Реал" поставя своите интереси над тези на цялото първенство, като директорът на Ла Лига Хавиер Тебас смята, че ходът на двата гранда може да бъде и опит за разсейване от факта, че те все още подкрепят Суперлигата.