🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обратно в играта

В годината на Световното първенство футболът излиза от труден период

Призив срещу несправедливостта на германския национален отбор с надписи срещу световното първенство в Катар
Призив срещу несправедливостта на германския национален отбор с надписи срещу световното първенство в Катар
Призив срещу несправедливостта на германския национален отбор с надписи срещу световното първенство в Катар    ©  Reuters
Призив срещу несправедливостта на германския национален отбор с надписи срещу световното първенство в Катар    ©  Reuters

При нормални обстоятелства Световното първенство е най-важното събитие във футболния календар. През 2022 г. обаче турнирът ще бъде засенчен до известна степен от възстановяването на футбола от най-тежката му криза в мирно време.

Футболът винаги е действал като страхотен разсейващ фактор - забавление, което позволява на хората да се освободят от рутината за поне 90 минути. Загубата му през 2020 г. беше тежка, като мачовете бяха напълно отменени и след това разрешени само на празни стадиони. Завръщането на зрителите е символ на преминаване към нещо, което се доближава до нормалното. Но все още може да има много недоволства.

Решението на ФИФА да направи Катар домакин на Световното първенство през 2022 г. беше спорно от самото начало поради пълната липса на футболно наследство или инфраструктура в страната и заради протестите срещу лошото отношение към работниците мигранти. Някои национални отбори като Германия (на снимката), Норвегия и Нидерландия обличаха тениски на последните мачове, протестирайки срещу "постиженията" на страната домакин в областта на правата на човека. Такива ходове може да нямат голям ефект и е малко вероятно тези страни да бойкотират толкова важно футболно събитие. Но те ще продължат да дразнят организаторите.

Може да има и недоволство относно геополитиката. Средният фен на стадионите може да не следи политиката на Близкия изток, но опасенията относно подкрепата на Катар за ислямистки движения като "Мюсюлмански братя" предизвикаха бойкот и блокада на страната в продължение на няколко години от съседни държави, водени от Саудитска Арабия. Въпреки че това вече е разрешено, подобни проблеми допринесоха за предпазливост относно конкуренцията и биха могли да повлияят на броя на феновете, желаещи да пътуват за мачовете.

И после идва изборът на момент. Световното първенство по футбол 2022 нарушава традицията, като ще се проведе през ноември и декември, за да се избегне изпепеляващата лятна жега в Катар. Фактът, че европейските първенства обикновено са в разгара си през тези месеци, повдигна доста въпроси заради смущенията, които ще причини.

Но Световното първенство няма да бъде единственият източник на безпокойство във футболния свят през 2022 г. Има нарастващо недоволство към някои собственици на клубове и техните бизнес планове. Проблемът дойде през април 2021 г. със съобщението за създаване на Европейска суперлига (ЕСЛ). Картел от 12 от най-големите клубове на континента, включително "Барселона", "Челси", "Ювентус" и "Реал Мадрид", предложи елитно състезание, което би генерирало солидни приходи за своите членове. Подобен проект не се обсъжда за първи път и въпреки че схемата беше бързо изоставена след сериозни критики от фенове и широката общественост, би било глупаво да се вярва, че е изчезнал напълно.

ЕСЛ излезе на преден план отчасти заради пандемията. През сезон 2019-2020 приходите на европейските клубове намаляха с 3.7 млрд. евро (4.3 млрд. долара), а първите 20 клуба, много от които защитници на ЕСЛ, имаха спад на постъпленията с 12%. В цялата футболна индустрия приходите от деня на мача пресъхнаха, трансферите спряха и тв операторите поискаха отстъпки за вече платени права. През 2022 г. ще станат ясни финансовите показатели за сезон 2020-2021 и ще предоставят по-точна картина за въздействието на пандемията върху спорта. Както показаха някои предварителни данни, едва ли ще бъде красиво.

След цял сезон без зрители през 2020-2021 г. клубовете ще трябва да преоценят своите нива на дълг, разходи и финансиране. Примерът с Ла лига - висшата лига на Испания, която продава дял на компания за частен капитал за 2.7 млрд. евро, показа как футболът започва да намира алтернативни източници на инвестиции и финансиране. Този пример може да се разпространи през следващата година.

Финансовата криза не се ограничава само до малки клубове и по-бедни клубове. "Барселона", олицетворение на модерна, елитарна институция, изпадна във финансови проблеми с огромни дългове и неустойчив бюджет за заплати. В резултат клубът беше принуден да пусне своята легенда и капитан Лионел Меси в "Пари Сен Жермен". По подобен начин треньорът и ключови играчи на шампиона на Италия през 2021 г. - "Интер", напуснаха, след като китайският собственик на отбора намали разходите. През 2022 г. повече клубове ще трябва да преразгледат управлението на своите финанси.

Футболът, тъй като е глобалната мания, ще се възстановява с отпадането на локдауните. Скептиците несъмнено ще напомнят на света за проблемите на спорта с човешките права, геополитиката и надценените звезди. Но през ноември хората по целия свят ще се съберат около своите телевизори и страстно ще аплодират своите отбори, като същевременно си припомнят колко красива игра е това.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved