Бюджетът излезе на плюс от близо милиард лева през януари

Приходите са с 16% повече от миналогодишните, а за част от разходите се ползват заделени от 2021 г. милиони

Подопечните на Асен Василев две приходни агенции - НАП и митниците, отчетоха рекордни приходи през миналата година. Част от добрите резултати обаче са заради растящи цени.
Подопечните на Асен Василев две приходни агенции - НАП и митниците, отчетоха рекордни приходи през миналата година. Част от добрите резултати обаче са заради растящи цени.
Подопечните на Асен Василев две приходни агенции - НАП и митниците, отчетоха рекордни приходи през миналата година. Част от добрите резултати обаче са заради растящи цени.    ©  Георги Кожухаров
Подопечните на Асен Василев две приходни агенции - НАП и митниците, отчетоха рекордни приходи през миналата година. Част от добрите резултати обаче са заради растящи цени.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първия месец на годината консолидираният държавен бюджет е на излишък 940 млн. лв., или 0.7% от прогнозния БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. В сравнение със същия месец на предходната година плюсът е двойно по-голям, приходите са с 16.5% повече, а разходите са на сходни с миналогодишните нива. Проектът на бюджет за 2022 г, който правителството внесе за разглеждане в парламента обаче, предвижда дефицит 5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП.

Резултат с едно наум

Данните обаче трябва да се гледат с едно наум. Първата особеност в тях е, че част от разходите за пенсионни добавки и за енергийни помощи бяха изписани като такива през миналата година и бяха "складирани" в специални сметки. Това позволява на правителството да ги харчи в момента, като на касова основа те не се отчитат като разход за тази година. А и все още няма приет бюджет за 2022 г. и в момента се работи по рамката на бюджета от 2021 г. Има и още една особеност - по принцип през първите месеци на годината обикновено по традиция финансите на държавата са на плюс заради по-малко капиталови разходи и повече приходи от данъци върху доходите.

В помощ на финансовия министър са и високата инфлация и цени на горивата, които водят до повече постъпления от ДДС. Проектобюджет 2022 например залага 20% ръст на приходите от косвения данък през тази година спрямо миналата.

Отчетът за миналата година

Миналата година също завършва на минус над 3.9 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП на страната. Вече е налична и подробна разбивка за изпълнението на бюджет 2021, която показва, че преизпълнението при данъчните и осигурителни приходи е било с 3.7% спрямо плана за годината и с 5 млрд. лв. повече (14%) спрямо 2020 г. Най-голям годишен ръст отбелязват приходите от корпоративен данък (25.5%), ДДС (17.8) и данък върху доходите на физическите лица (15.7%).

Разходите обаче растат с по-бърз темп спрямо 2020 г. - със 17.6%, или с 8.4 млрд. лв. повече. Част от тях обаче (около 2.9 млрд. лв.) бяха прехвърлени в т.нар. специални сметки, което позволява да бъдат похарчени през тази година, без да влияят на дефицита сега.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 1

    Магесник Кокорчо ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Какво ще пише за Кирил Петков в учебниците по история зависи от това какво ще се случи в икономиката на България през тази и следващата година.

    Ако обещанието за бърза модернизация и рязко увеличение на инвестициите не се състои, ГЕРБ ще се върнат на бял кон и ни чака статукво прим.

    Дефицитът на бюджета няма да има особено значение, ако хората заживеят по-добре. Досега шансовете затова изглежда, че намаляват.

    Нередност?
Нов коментар